Bağımlılığa ve şiddete karşı oyunlu eğitim!

Türkiye'de bağımlılık yaşının giderek düşmesi, şiddete eğilimin artması üzerine Avcılar'daki 10 okulda 'Sanat Çocuğun Oyunudur' projesi uygulamaya konuldu

PROJE ile 9-12 yaşındaki 400 çocuk, 15 psikolog danışman ile yaratıcı drama, doğaçlama, müzik, kukla yapımı, çocuk hakları ile ilgili bazı etkinliklere alınırken, onlara yönelebilecek cazip tekliflerin karşısında durmayı, şiddet yerine diyalog ile sorunları çözmeyi öğreniyor.
Avcılar'da projenin uygulandığı 10 okuldan Gümüşpala Mahallesi'ndeki Alsancak İlkokulu'ndaki proje çalışmalarını izleyen Kaymakam Hulusi Doğan, İstanbul Valiliği'nin desteklediği bu proje kapsamında ilçedeki 10 mahalledeki 10 okuldaki 15 öğretmenin özel bir eğitimden geçirildiğini belirterek, şöyle dedi: 
"Özel eğitime alınan çocuklarımız, kendilerine önerilebilecek olumsuz teklifleri kabul etmeme, reddetme becerilerini geliştiriyor. Öğretmenlerimiz bu çerçevede çocuklarımızı geleceğe hazırlıyor. Bağımlılık konusunda uzman isimler tarafından her ay okullarımızdaki müdür ve rehberlik öğretmenlerine eğitim veriyoruz. Risk altındaki çocuklarımızı evlerinde ziyaret ederek durumlarını değerlendiriyoruz. 
Kendilerine yönelebilecek tehlikeleri reddedebilmelerini sağlamaya çalışıyoruz."  
Avcılar Kaymakamlığı'nın Milli Eğitim Müdürlüğü ile yürüttüğü, İstanbul Çocukları Vakfı'nın destek verdiği 'Sanat Çocuğun Oyunudur' projesi koordinatörü, Klinik Psikolog Melek Turan, ilçedeki 10 okulda 15 psikolog danışmanla çalışmayı uyguladıklarını söyledi.  
"ÇOCUKLARA ŞİDDETSİZ ORTAMDA İLETİŞİM KURMAYI ÖĞRETİYORUZ" 
Turan, proje kapsamında 400 çocuğun haftada bir kez 1.5 saat bir araya geldiğini anlatırken, şu bilgileri verdi: 
"Bu 90 saatlik bir program. Toplamda hedefleri içeren 10 grup oturumları şeklinde yapılan bir çalışma. Öncelikle bağımlılığı önlemeyi amaçlıyoruz. Bu çalışma; yaratıcı drama, doğaçlama, müzik, kukla yapımı, çocuk hakları gibi bazı etkinlikleri içeriyor. Çocuklar etkinlikleri uyguluyor, hem de bunu deneyimliyor. Etkinlik sonunda kendi içsel deneyimleri ile ilgili bilgileri paylaşıyor. Daha sonra grup lideri etkinliğin amacı ile ilgili paylaşımlarda bulunarak çalışma sonlandırılıyor. Çocuklara şiddetsiz bir ortamda arkadaşları ile iletişim kurmayı, uygun olmayan şeyler teklif edildiğinde reddetme becerisini öğretiyoruz. İnsani en temel dinleme ve iletişim becerisini sağlamaya çalışıyoruz. Öğrenciler, arkadaşları veya çevresindeki insanları nasıl dinleyeceğini, kendisini nasıl ifade edeceğini, duygu ve düşüncelerini nasıl aktaracağını öğreniyor. Bağımlılık çok önemli bir sorun, ciddi bir hastalık. Eğlendirerek öğretirken çocuklarımızı bu tehlikeye bulaşmadan korumayı amaçlıyoruz." 
Alsancak İlkokulu'ndaki son çalışmada öğrenciler iki grup oluşturarak birbirlerine cazip tekliflerde bulunurken bunları reddetmeyi, birbirlerinin elini şiddet uygulamadan açtırmayı, karşısındaki ile arasında mesafe koymayı, hareket alanını kısıtlandığında nasıl davranması gerektiğini çeşitli oyunlarla öğrendi.

20 Şub 2017 - 13:16 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber