''İşverenden çok işçi bilinçsiz''

Alanya OSGB Sahibi Tahsin Biner, son günlerde yaşanan iş kazalarının ardından alınan önlemleri ve yeni düzenlemeleri Yeni Alanya'ya anlattı

- Merve KAYA

ALANYA Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) Sahibi Tahsin Biner, iş güvenliği konusunda işveren kadar işçinin de neler yapması gerektiğini anlattı. OSGB kurslarında sadece sertifika alınmadığını, eğitimin ve kuralların uygulanmasının esas olduğunu vurgulayan Biner, "İnsanlar Torba Yasa'yla bazı esneklikler sağlanacak diye düşündü. Ama devlet sağlam çıktı. Torba Yasa'yla iş güvenliği iptal olmayacak. İşverenler artık işin ne kadar ciddi boyutta olduğunu anladı ama işçi kategorisinde olanlar bunu gerçek anlamda anlamadı.

'İŞÇİLERİ BİLİNÇLENDİRİYORUZ'

İş güvenliği ve sağlığı işyerlerinde işin yürütülmesi sırasında, çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa zarar verebilecek koşullardan korunmak amacıyla yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardır. Bu çalışmalar iş sağlığı ve iş güvenliğinin ana amacını oluşturur. Bununla çalışanları işyerinin olumsuz etkilerinden korumak, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak, başka bir ifadeyle onları iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı koruyarak ruh ve beden bütünlüklerinin sağlanması amaçlanıyor. Biz de bunun için işçileri bilinçlendirip sonra işini yapmasını sağlıyoruz.

'İSKELEYLE DANS EDEN MİLLETİZ'

Torba Yasa'yla iş güvenliğinin iptal olacağını düşünen bazı işverenler ve işçiler hayallerinin suya düştüğünü  gördüler. Devlet iş güvenliği olmayan işveren ve firmasına ceza yaptırımına özenle devam ediyor. Bu ceza olmasa gerçek anlamda hayatımız tehlikede. İskeleyle dans eden tek milletiz. İşçiler, hâlâ güvenliğin önemini anlamadı. İşveren ne kadar işçi varsa o kadar malzemesini ve  eşyasını almak zorunda. Bu mecbur kılınmış bir şey ama bu malzeme ve eşyaları kurallara uygun ve sağlam şekilde kullanmak işçinin görevi. Eğer bu yapılmıyorsa suç işverenin değil, işçinin olur.

'İŞÇİYE KASKET TAKMAK ZOR GELİYOR'

İşçinin tek mantığı 'Bana bir şey olmaz' kelimesidir. Sen kimsin ki olmaz? Ne kadar dikkatli olsan da bir anki dikkatsizliğini hayatınla ödersin desekte boş. Bunu işçiye anlatamıyoruz. İşçiye kasketini takmak, kemerini ve emniyetini almak zor geliyor. Bunları işveren işçi sayısınca almak zorunda. İşveren alıyor ama işçi bunu kullanmıyor, kullandıramıyorsun.

'İŞVERENİN YAPACAĞI 

 BİR ŞEY KALMIYOR'

Alanya turistik bir bölge. Aslında Alanya turistik yer olmaktan çok bir inşaat bölgesi ama şehirde yaşayanların yüzde 5'i inşaat sektörüne yöneliyor. İnşaat sektöründe çalışmak gelen tüm işçiler dışarıdan temin ediliyor. Alanya halkı turizmle ilgileniyor veya kendi işini yapıyor. İnşaat sektöründe çalışan işçilerin yüzde 3'ü lise mezunu. Geride kalan yüzde 97'lik bölümü ilkokul mezunu veya eğitimden yoksun. İşveren açısından düşününce insanlara verdiğin eğitim ve bilgi bir yere kadar oluyor. İşverenin yapacak pek bir şeyi kalmıyor.

'İNSANLAR ESKİYE ORANLA DAHA BİLGİLİ'

İnsanların artık evinde, işinde, elinde ve cebinde teknolojisi var. İstediğini istediği an duyabiliyor. Eğer sosyal medya olmasaydı Soma'daki faciayı duyma imkanımızın ne kadar düşük olduğunu herkes biliyor. İnsanlar gündemi takip ediyor. Nerde, ne oldu, anında bilgiyi alıyor. Keşke bu kadar kayıp verilmeden bu güvenlik önlemi alınmış olsaydı. Bu kadar gündeme gelmeseydi. Canınız kıymetli denilseydi. Ama artık deniliyor. Torba Yasa yeterli geliyor ve gündeme taşıyor. İnsanlar, işveren ve işçi eskiye oranla daha bilgili. Artık daha az iş kazaları meydana geliyor.

'GEÇ KALINMIŞ BİR KANUN'

Torba Yasa'yla gelen kanun işveren ve işçi için geç kalınmış bir kanun. Bu kanun 10 yıl önce çıkarılmış olsaydı iş güvenliği konusundaki çalışmalar uzun yıllar önce tamamlanmış olurdu. Bu kadar da kayıp vermemiş olurduk.  

'İŞ KAZALARINDA AVRUPA'DA BİRİNCİYİZ'

Bu kazaların en önemli ve tek nedeni işçinin bilinçsiz olması. İşçilere eğitim elbette veriliyor ama kurallara uyulmuyor. İşçi için bana bir şey olmaz mantığı yürüyor. İşveren işini bilinçli yapıyor. İşveren devletin iş güvenliği konusuna önem verdiğini, yaptırımların ağırlaştırıldığını görünce işçinin güvenliği için temel bilgi onu  bilinçlendirmek oluyor. İş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada üçüncüyüz. Bunun sebebi 10 yıl önce gelmesi gereken kanunun bugün gelmiş olması.

'DEVLET KİMSEYE TAVİZ VERMEYECEK'

İş sağlığı ve güvenliği konusu ilk kez müstakil bir kanunda ele alındı. Kamu ve özel sektör ayrımı gözetmeksizin tüm çalışanlar kanun kapsamında yer alıyor. İşyerleri, yapılan işin niteliğine göre tehlike sınıflarına ayrılıyor. Bütün işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi gibi uzman personel görev yapacak. İşverenler ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alabilecek. Devlet 10’dan az çalışanı olan işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri giderlerini destekleyecek. Kamu hariç 10’dan az çalışanı olan çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı maddi destekte bulunacak. 10'dan az çalışanı bulunan, az tehlikeli sınıftaki işyerlerinin bu destekten yararlanmasına ise Bakanlar Kurulu karar verebilecek. Sigortasız personel çalıştırdığı tespit edilen işyerlerinden, verilen destek yasal faiziyle birlikte geri alınacak. Bu işyerleri destekten üç yıl süreyle men edilecek. İşverenler, işyerinde gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi ve bertaraf edilmesi için risk değerlendirmesi yaptıracak. Devlet adımını büyük attı. Artık kimseye taviz vermeyecek" dedi.

22 Eyl 2014 - 01:46 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber