'Eskici' Alanya'da hayat buldu

Alanya'nın tek sahafı olan 'Eskici Kitapevi'nin işletmecileri Özlem ve Yasemin Özüpekce kardeşler, "Kitap okumak bir görev değil, hava ve su gibi bir ihtiyaç olmalı" dediler

BİRİ Su Ürünleri Mühendisi, diğeri ise hem İşletme Mezunu hem de Pedagoji alanında formasyon yapıyor. Alanya'da açtıkları sahaf ile sektöre giriş yapan Özlem ve Yasemin Özüpekce kardeşler, Alanya'ya farklı bir soluk katıyor. Atatürk Bulvarı üzeri Martı Sokak'ta hizmet veren Eskici Kitapevi'nin işletmecisi iki kardeş ile yaptığımız sohbette, kitapların insana kattığı duygu ve düşünceden, kitap okuma alışkanlığına kadar birçok konuyu ele aldık. İşte hoş sohbetten öne çıkan satırlar.

ÖZÜPEKCE KARDEŞLER KİMDİR?

Özlem Özüpekce - 1988'de Kahramanmaraş'ta doğdum. Dört çocuklu ailenin ikinci çocuğuyum. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği mezunuyum. Öğrenimime Anadolu Üniversitesi'nde Sosyal Hizmetler Bölümü'nde devam ediyorum.
Yasemin Özüpekce - 1989'da Kahramanmaraş doğdum. Anadolu Üniversitesi, İşletme Fakültesi mezunuyum. Öğrenimime Aladdin Keykubat Üniversitesi'nde (ALKÜ) Pedagojik Formasyon alarak devam ediyorum. Özüpekce ailesi olarak 2009 yılından bu yana Alanya'da yaşıyoruz.

'İŞ BULAMAYINCA KİTABA YÖNELDİK'

- Neden kendi mesleğiniz üzerinde bir iş yapmıyorsunuz?
- Kendi alanlarımızda alım çok az olduğu için bu süreç içerisinde sevdiğimiz bir işi yapmak istedik, böyle şirin ve huzurlu bir yer bulduk.

'KİTAPTA YAŞANMIŞLIĞI ARIYORUZ'

- Sahaf, yani bir kitapçı açma fikri nasıl geldi?
- Eski kitap kokusu, içine bırakılmış notlar, resimler... Bunlar bize kitapta yaşanmışlığı hatırlatıyor. Alanya'da eski kitap alım-satımı yapan tek sahaf olarak bu işi sürdürmeyi istedik. Ayrıca güncel ve çok satan kitapları takiplerimiz ve sosyal medyada kitap önerilerimiz oluyor. Genelde insanlar buradan iletişim sağlıyorlar.

'ADETA EVİMİZDE GİBİYİZ'

- Peki iki kardeş bu durumdan memnun musunuz?
-İnsan nasıl evinde huzur buluyorsa, kitapevimiz de bize aynı huzuru veriyor. Burada olmaktan çok mutluyuz. Her gün bir öncekine göre daha güzel geçiyor.

'AİLEMİZİN DESTEĞİNİ UNUTAMAYIZ'

- Aileniz bu konuda ne düşünüyor?
- Her zaman bize destek olan ailemiz bu fikrimizde de yanımızda oldular. Desteklerini hiç bir zaman esirgemediler. Eğitimi ve kitapları seven, bilginin sonsuzluğuna inanan bir aileye sahip olduğumuz için çok mutlu ve şanslıyız.

'ALANYA'DAKİ TEK SAHAF BİZİZ'

- Bu işi hobi olarak mı yapıyorsunuz yoksa devam ettirmeye kararlı mısınız?
- Bu işle hem hobi hem de devamlılığını sürdürmek için uğraşıyoruz. Alanya'da sahaf işini yapan başka kimse yok. İnsanlar buraya gelip ellerindeki kitapları başka kitaplar alarak değişim yapıyor ve daha çok kitaba ulaşabiliyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor.

'KİTAP OKUMA ORANIMIZ 10 BİNDE BİR'

- Ülkemizde ne yazık ki kitap okuma alışkanlığı pek yok. Yeteri kadar ilgi görebiliyor musunuz?
- Evet maalesef okuma oranı çok düşük. Bu aslında ülkemizin büyük bir sorunu. Kitap okumayı özellikle çocuklarımıza bir görev olarak alıştırmamalıyız. Kitap, çocukların kültürel gelişimlerini tamamlamaları ve bilgi çağını yakalamaları için hava gibi, su gibi, ekmek gibi günlük hayatlarının bir parçası olmalıdır. Maalesef Türkiye'de ihtiyaç malzemeleri sıralamasında kitap 235. sıradadır. Türkiye'de 10 bin kişiden sadece birisi düzenli kitap okuyor. Bu da beklentiyi tabi ki karşılamıyor. Umarım daha çok okuyan, daha fazla araştıran bir nesil oluşturabiliriz.

'YABANCI KİTAPSEVERLERİN İLGİSİ BÜYÜK'
- Bildiğimiz kadarıyla yabancı dilde de kitaplar barındırıyorsunuz, yabancı müşterileriniz çok mu?

- Evet kitapevimizde bir çok dilde yabancı kitaplarımız var. Alanya'da yaşayan yabancı uyruklu insanlar burayı biliyor ve sık sık ziyaretimize geliyorlar. İngilizce, Almanca, Hollandaca, Fransızca, İtalyanca, Norveççe, Lehçe, Rusça, Slovakça, Fince, Çekçe, Romence, Arapça ve İsveççe dillerinde romanlar elimizde var. Buraya gelen yabancı misafirlerimiz de bundan çok hoşnutlar. Hem burada bir alışveriş merkezinde bulamadıkları sıcaklığı, hem de oturup kitapları inceleme fırsatı buluyorlar.

'ESKİYİ VE YENİYİ TAKİPTEYİZ'
- En çok ne talep ediliyor, hangi yazarlara ilgi büyük? Sizin favorileriniz nedir?

- Genelde talepler güncel kitaplardan oluyor. Biliyorsunuz sahaf demek eski kitapları elinde bulunduranlar demek ama biz yine de bize gelen misafirlerimizi mutlu etmek için güncel kitap takiplerimizi de yapıyoruz. İnsanları mümkün olduğu kadar geri çevirmemeye çalışıyoruz. En çok satan yazarlardan da elimizde mevcut. Kahraman Tazeoğlu, Ahmet Batman, Zülfü Livaneli, Oğuz Atay, Sabahattin Ali, Ahmet Ümit ve Ayşe Kulin gibi yazarlar. Bunların yanı sıra yabancı yazarlardan genellikle Dan Brown, Jhon Verdon, Stephen King, Stefan Zweig, Sarah Jio, Mario Mazzanti, Dostoyevski ve Tolstoy büyük ilgi görüyor. Favorilerimiz ise Franz Kafka'dan Ceza Sömürgesi ve Charles Dickens'den Oliver Twist.

'KISA VE AKICI KİTAPLAR SEÇİN'

- Yeni okumaya başlayanlar için tavsiyeleriniz nedir?
- Yeni okumaya başlayanlar için önerimiz genelde sürükleyici ve kısa romanlar oluyor. Okuyucunun sıkılmadan sona ulaşmasını ve bundan zevk alarak tekrar kitap okumayı istemesini sağlamaya çalışıyoruz. Aksi halde kalın ve ağır içeriği olan kitaplar genelde insanları sıkıp okumadan uzaklaştırıyor.

'KİTAPSIZ OKUL KALMASIN İSTİYORUZ'

- Gerçekleştirmek istediğiniz bir hayaliniz var mı?
- Evet, kitabı olmayan binlerce okulumuz var. Oralara kitap temin etmek en büyük hayalimiz. Şu anda bunu tam anlamıyla gerçekleştiremiyoruz, sosyal yardım projelerinin yapılması için elimizden gelen desteği vermeye hazırız.

'OLUMSUZ TAVSİYELERDEN KAÇININ'

- Kitap seçerken neye dikkat etmek gerekiyor?
- Öncelikle gerçekten size uyuyor mu ona bakmak gerekiyor. Sırf kitap almak için kitap alınmamalı. Şöyle söyleyelim. Kendi tarzına uymayan bir kitabı arkadaşına kesinlikle okumamalısın diye yapılan önerilerde bulunulmamalı. Size uymayan bir kitap başkasına uyabilir ve zevkle okuyabilir. Yeter ki okumak istensin.

'OKUYAN YAŞ ARALIĞI KISITLI'

- En çok hangi yaş aralığı kitaba ilgi gösteriyor?
- Lise ve üniversite öğrencileri daha ağırlıklı olarak bir eğilim içerisinde. Gönül isterdi ki bu yaş aralığı daha geniş olsun. İnsanların buraya gelip kitapları inceleyerek alabilecekleri kitap okuma alanımız var. Kendi evlerindeki gibi çay ve kahvelerini içip kitap okuyabilirler. Burası sadece bir sahaf değil, ayrıca rahat ve huzurlu bir kitapevi. Alanya'da halen bir sahaf olduğunu bilmeyen insanlar var. Alanya merkezde olan kitapevimize herkesi bekleriz.

08 Oca 2017 - 20:12 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber