‘Alanya’nın bahçeleri nerede?’

TÜRKİYE'NİN VATİKAN BÜYÜKELÇİSİ PROF. DR. KENAN GÜRSOY, YENİ ALANYA’YA KONUŞTU

Gürsoy, “ Alanya’nın çok fazla büyüdüğü şüphesiz gözüküyor. Fakat bu büyümenin dudak bükülecek tarafları da var. Çocukluğumdan beri hayranı olduğum portakal ve muz bahçeleri artık yok olmuş” diyor
TÜRKİYE’NİN Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Pazartesi Sohbeti’nin bu haftaki konuğu oldu. Son dönemlerde Ortadoğu ülkelerinde yaşanan gelişmeleri ve Alanya'ya son geliş tarihi olan 1962'den bu yana yaşanan değişimi değerlendiren Gürsoy, önemli açıklamalarda bulundu. İşte Gürsoy'un değerlendirmeleri:
- Hangi sebeple Alanya'da bulunuyorsunuz?
Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi'nde düzenlenen 'Medeniyetler Diyalogu' konferansına davet edilerek geldim.
- Bu konferans neden Alanya'da düzenlendi?
'Medeniyetler Diyalogu' Konferansı, Alanya’da yetişen ve köprü görevi üstlenen öğrenciler açısından çok önemliydi.
- Alanya, 'Medeniyetler Diyalogu' açısından nasıl bir bölge?
Alanya, 13. Yüzyıl’dan beri büyük denizlere açılma anlamında büyük gemilerin yapıldığı bir yer. Bunun bir anlamı olmalı. Bu günlere baktığımızda da Alanya, yine çok farklı insanların bir arada yaşadığı bir yer olmuştur. Her bölgeden gelen insanların ticari ve kültürel birliktelik ile işler yapması çok önemli bir değer oluşturuyor. Burası kültürler için iyi bir merkez konumundadır.
- Alanya'ya en son ne zaman geldiniz?
En son 1962 Mayıs ayında Alanya’ya geldiğimi çok iyi hatırlıyorum.
- O günden bugüne Alanya'da nelerin değiştiğini gördünüz?
Alanya’nın çok fazla büyüdüğü şüphesiz gözüküyor. Fakat bu büyümenin dudak bükülecek tarafları da var. Çocukluğumdan beri hayranı olduğum portakal ve muz bahçeleri artık yok olmuş. Bunu iyi anlamda belirtmek istersek, hoşgörüyü bu betonlaşma arasında unutmadığımızı söyleyebiliriz.
- Son olarak 'Libya'da yaşanan çalkantıya dünyanın tutumu' açısından neler söyleyebilirsiniz?
Dünya üzerindeki son gelişmeler konusunda medeniyetlerin birleşmesinden çok, birbirlerine saygılı yaklaşımlar içerisinde olmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda Batı Dünyası'nın yapması gereken daha çok iş var. Batılı düşünce adamları, bilim adamları ve sanatçılar açısından herhangi bir sorun yok. Fakat siyasiler açısından bir 'İslamofobi' durumu söz konusudur.
- İslamofobi'nin batılı ülkeler üzerinde oluşmasının sebebi ne olabilir?
Buna, 'İhmal edilmiş bir eğitimin ürünü' diyebiliriz. Bizler de kendimizi daha iyi tanıtmak adına daha fazla çaba harcayabiliriz. Tüm bu gelişmeler sonucunda Alanya'da kültürler arası birlikteliği ve güzel üslubu görmekten memnuniyet duyuyorum.
VATİKAN NEDİR? Vatikan (Pontificio), İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hıristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan devlettir. Mutlak monarşiye dayalı bir yönetim uygulanır. Devlet başkanı olarak Papa'nın sözleri yasa hükmündedir. Papa, hem devlet başkanı, hem de Katolik mezhebinin ruhani lideridir. Katolik kilisesinin genel başkanı, Vatikan Devleti'nin de başkanı olur. Papa yasama, yürütme ve yargının da başkanıdır.

#

28 Mar 2011 - 00:00 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber