"Alanya'dan dünyaya bir Türk markası sunacağım"

18 yıldır bitki ve meyve özlü 'Marsilya' tipi sabun üreten Cumali Bora, bugüne kadar ürettiği sabunları Alanya halkına, yerli ve yabancı turistlere tanıtarak kaybolan bir kültürü yeniden canlandırmaya çalışıyor

- PAZARTESİ SOHBETİ - MERVE KAYA 
ALMAN bir arkadaşının teşviki ile küçük bir dükkanda bu işe başladığını anlatan Cumali Bora "35 seneden beri Alanya’dayım. Kendimi geliştirmek için birçok çalışma yaptım. Sabun üretim işinde bugüne kadar 280 çeşit sabunun AR-GE'sini, hikayesini ve kullanım alanını belirledim" diyerek isteğe bağlı olarak ders verdiğini sözlerine ekledi. İşte Green Body Kozmetik’in sahibi Cumali Bora ile gerçekleştirdiğimiz röportaj:

- Kişisel bakım ürünlerinin üretiminde kullandığınız ürünler, tamamıyla organiktir diyebilir miyiz? Üretimde önceliğiniz nelerdir?

 

Üretimini gerçekleştirdiğimiz ürünlerin tamamı organiktir. Herhangi bir kimyasal madde kullanmadan unutulan doğal güzellikleri, en doğal haliyle sunuyoruz. Dağların ve meyve bahçelerinin doyumsuz güzelliklerini sabunla harmanlayarak banyolara taşıyoruz.

'BİN YILLIK OSMANLI KÜLTÜRÜNÜ TEKRAR CANLANDIRMAK İSTİYORUM'

- Bu işi severek yaptığınız aşikar. Peki, kısaca bu işe nasıl başladığınızı sorsak neler söylersiniz?

Esasında amacım Alanya’da dünyaca tanınmış bir marka yaratmak. Bu istek doğrultusunda kendimi geliştirmek için sürekli okuyor, araştırıyor, inceliyor, deniyor, çeşitli çalışmalar yapıyorum. Bin yıllık mirası, Osmanlı'dan bugüne gelen bu kültürü, geliştirip yaymak en büyük isteğimdir. İnsanların teknolojik gelişmeler doğrultusunda doğallıktan uzaklaşıp kimyasala doğru bir meyilinin olduğunu hepimiz biliyoruz, kuşkusuz. İşte, ben bu yargıyı yıkıp insanları faydalı ve doğru olana yönlendirmek istiyorum. Osmanlı kültürünün kişisel bakım konusundaki zenginliklerinden de bahsetmek isterim. Ne yazık ki bize emanet edilen bir kültüre sahip çıkmamakla beraber tarihimizi yansıtan kaynaklara da pek fazla rastlayamıyoruz. Araştırmalarımı yaparken genellikle Alman kaynaklı kitaplardan yararlanıyorum, doğrusu bu beni üzüyor.

'İNSANLARA BURAYI BİR OKULMUŞ GİBİ TANITIYORUZ'

- Ürettiğiniz sabunlarda vatandaşlardan beklediğiniz ilgiyi bulabildiniz mi? Sabunlarınızı kullananların geri dönüşleri ne yönde?

Green Body’e gelen insanlara işyerini bir okul gibi tanıtıyorum. Buraya gelen her kim olursa olsun, eline bir parça sabun sıkıştırmadan yollamıyorum. İnsanların doğruyu öğrenmesi adına vermiş olduğum çeşitli bilgilerin yanı sıra onlara alt katta oluşturduğumuz sabun müzesini gezdiriyorum. Çeşitli sabunlarla ilgili bilgiler veriyorum. Özellikle anne adaylarına ve yeni doğum yapmış annelere çeşitli önerilerimiz oluyor.

- Bu önerilerden biraz bahsedebilir misiniz? Ne tür önerilerde bulunuyorsunuz sizi ziyarete gelenlere?

Buraya gelen anne ve babalara, anne adaylarına çocuklarda özellikle de bebeklerde kimyasal içerikli şampuan, sabun, duş jeli gibi kişisel bakım ürünleri kullanmamaları konusunda çeşitli önerilerimiz oluyor. Kullanılan ne olduğu belirsiz krem, şampuan, sabun vs içeriğinde yüzlerce kimyasalı barındırıyor. Oysaki Green Body’de üretilen sabunlar, tamamıyla organik olup vücuttaki mikrobu 6 aya kadar engelliyor. Alanya'ya gelen yabancı misafirlerin doğal sabunlara ilgisi çok fazla. Bu misafirlerimize ve ülkelerine istek üzerine sabun gönderiyoruz.

-  Yıllık sabun üretiminiz ne kadar? 

Yıllık 1,5 ton sabun üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu az gelebilir ama aroma terapi sabunu maliyetli ve bir o kadar da zahmetli. Aroma terapi sabunları sizi bahçeye, dağlara, doğaya götürüyor. Ruhsal denge sağlıyor. Bugün şampuanlarda da bunu görüyoruz ama doğal değil. Ürettiğim sabunlarla dişlerinizi dahi fırçalayabilirsiniz. Diş macunundaki zehirler inanın bu sabunlarda yok.
- Okurlarımıza son olarak neler söylemek istersiniz?
Ürettiğimiz ve üretmekte olduğumuz birbirinden çeşitli sabunlar, sayamayacağımız kadar çok sayıda avantaja sahip. Diyebiliriz ki bu sabunlarda hayat var, sağlık var, enerji var, denge var. Özellikle keçi sütünden yapılan sabunlar anne ve bebekler tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Avokado, kayısı gibi sabunların üretimi için de çeşitli çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Tüm bunlara rağmen doğal sabun üretimi ne yazık ki desteklenmemekte. Üniversitelerde yapılacak çeşitli çalışmalarla ülke ekonomisine büyük kazanç sağlayacağını düşündüğüm sabunlar, ne yazık ki 20-25 kilogram kazanlarda yapılan üretimlerle hak ettiği yere gelemiyor. Bu işin üniversiteden çıkması halinde bu Türk markası belki de bir dünya markası olabilir. Benim ülkemde yeterince insan kaynağı, hammadde var ve ben bu konuda kararlıyım. Alanya'dan dünyaya bir Türk markası sunmak istiyorum.

07 Nis 2014 - 02:07 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber