"Alanya sanatçıya sahip çıkmıyor"

Alanyalı kum sanatçısı Metin Çakar, kumdan şekiller yaparak keşfettiği yeteneğini 'Yetenek Sizsiniz' yarışmasıyla önce Türkiye'ye, ardından yurtdışında katıldığı festival ve organizasyonlarla dünyaya duyurdu. Buna rağmen kum sanatçısı Çakar'ı Alanya halen tanımıyor

ALANYALI kum sanatçısı Metin Çakar, Pazartesi Sohbeti’nin bu haftaki konuğu oldu. Sanatçı Çakar ile kum sanatına olan ilgisinin ne zaman ve nasıl başladığını, sahneye ilk çıktığında neler hissettiğini, Alanya’da beklediği ilgiyi bulup bulamadığını konuştuk. - Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Metin Çakar kimdir?
Alanya’da doğup büyüdüm. Aslen portre ressamıyım. Sanatın hemen hemen her yönüyle ilgileniyorum diyebilirim. Kum sanatının yanısıra fırsat buldukça sulu boya ve yağlı boya çalışmaları yapıyorum.

‘BENİ YALANCILIKLA SUÇLADI’

-  Siz 2011 ve 2012 yıllarında katıldığınız ‘Yetenek Sizsiniz Türkiye’ adlı yarışmayla tanındınız. Kum üzerinde yaptığınız çalışmalar hemen hemen tüm dünyada yankı buldu. Peki, biraz bahsetmenizi istesek kum sanatına olan ilginiz nasıl ve ne zaman başladı?
Çocukluğumdan beri sanat benim oyunum oldu. Çocukluk arkadaşlarım arabalarla oynarlardı, bense kağıt ve kalemlerle büyüdüm. Sanat dalı olarak resim merakım kendimi bildim bileli hep vardı. Resme kara kalemle başladım. Hatta birinci sınıfta yaptığım resme öğretmenim inanmamıştı. Kızmıştı ve hatta beni yalancılıkla suçlamıştı. Allah bana doğuştan bir yetenek vermiş, ben de bunu kendim ve toplum için değerlendirmeye çalışıyorum.

‘KUM SANATI BU KADAR POPÜLER DEĞİLDİ’

- Kumdan resimler yapmak kulağa çok hoş geliyor. Kumdan kaleler yaparken mi keşfettiniz kendinizi? İlgilendiğiniz bu alanda örnek aldığınız herhangi biri oldu mu ya da yol gösteren herhangi biri?
Kırsalda yaşayamam. Yaşantı olarak denizin olmadığı bir yeri sevmedim, sevemedim. Her sanatçının bir dışavurumu vardır. Kimisi yağlıboya, kimisi karakalem yapar. Ben de kumdan şekiller yaparak farkında olmadan resim çizmeye başladım. Ancak 3-5 sene önce internette izlediğim videolar çok ilgimi çekmişti. İsrailli bir bayan kumdan resimler yapıyordu. Onu görünce 'Olay budur ben bunu yaparım' dedim. Hobi olarak başladı ama sistemini kendim buldum, ışıklandırılmış bir masa yaptım ve duvara yansıttım. Uzun süre kendimi sınadım. Aslına bakarsanız çok ilginç şeyler de çıktı. Ben kumla resim çizerken henüz 'Kum Sanatı' bu kadar popüler değildi.

‘HAYATIMDA EN MUTLU OLDUĞUM ANDI’

- Peki sonra? 'Yetenek Sizsiniz Türkiye' yarışmasına nasıl çıktınız? Sahneye çıktığınız ilk anı anlatır mısınız bize? Sizi kim keşfetti ve sahneye çıkmanıza olanak sağladı?
Aslında beni kimse keşfetmedi. İlginçtir, ilk kez ‘Yetenek Sizsiniz Türkiye’ isimli yarışmada sahne aldım. Yarışmaya başvurdum ve kabul edildim. 2011 yılıydı. Binlerce insan Bursa Kültür Merkezi'ndeydik. Devasa bir yerdi. Sahne şovum bittiğinde ayakta alkışlanmıştım. Hayatımda en mutlu olduğum anlardan biriydi. 2011'den beri her yıl ‘Yetenek Sizsiniz'de sahne alırım. Yarışmaya ne zaman katıldımsa yarı finali gördüm.

‘SANAT SU KABAĞINDAN İBARET DEĞİL’

- Alanya’ya döndüğünüzde sizi merak eden, arayıp tanışmak ya da kurs almak isteyen oldu mu? Beklediğiniz ilgiyle karşılaştınız mı?
Alanya'da sanatla uğraşmak ve sanatçı olmak, inanın çok zor. Alanya’da her yıl turizm, kültür ve sanat festivali yapılıyor. Sanat ve kültür adına yapılan şeylerde sanat adına pek fazla bir şey göremiyoruz. Alanya'da sanat su kabağından ibaret değil. Ben ‘Yetenek Sizsiniz'e çıktığımdan beri neredeyse adı 'kültür ve sanat' olan onlarca festival gerçekleşti. Gerçekten çok üzüldüm. En azından bir teklif gelebilirdi. Para almam, sorun da etmem ama davet edilmemek beni aşırı üzdü. Yurtdışında defalarca sahne aldım. Mevzu asla para değil ancak ilgisizlik ve göz ardı edilmek bana çok tuhaf geldi. Alanya’da herhangi bir etkinliğe davet edilmemek bei üzdü.

'AŞIRI İLGİ GÖSTERDİLER'

- Sahi yurtdışı dediniz. Yurtdışında kum sanatına nasıl bakıyorlar?
Norveç'te bir festivale katıldım. Çok beğendiler. Sanata ve sanatçıya yoğun ilgi duyuyorlar. Ayakta alkışladılar. Belçika'da Türk ve Belçikalıların kaynaştığı bir festivale katıldım. Onlar da çok aşırı ilgi gösterdiler. Gurur ve onur duydum. O alkışlar, yaptığım işe hırsla, inançla sarılmamı sağladı.

‘ZOR PARA KAZANIYORUM'

- Yaptığınız işte en büyük sıkıntı size göre yalnızca ilgisizlik mi?
Türkiye için konuşacaksak, evet. İlgisizlik ve para kazanmanın zorluğu, en büyük sıkıntılar arasında denilebilir. Fenni çalışıyoruz. Her sanatçı gibi bizim de ihtiyaçlarımız var. Yaptığım işten zor para kazanıyorum ama sanat fedakarlıktır. Bizde bu yolda gidiyoruz.

‘YEREL YÖNETİCİLER DEVREYE GİRMELİ'

- Alanya'da ya da sahne aldığınız herhangi bir yerde sizden kurs almak isteyenler oldu mu?
'Ders vermiyor musunuz' diyorlar ama benim programım inanın çok yoğun. Kurs vermek için bir yer açmam lazım. Henüz o konuma gelemedim. Kurs verecek uygun bir yer yok. Burada aslında yerel yöneticilerin devreye girmesi gerekiyor bana göre.

‘DAHA ÇOK İNSANA ULAŞMAK İSTİYORUM’

- Kum sanatında kendinizi nerede görüyorsunuz? İleriye yönelik hedefleriniz var mı?
Zirve hedefim yok, açıkçası. Ben kendi adıma yaptığım çalışmalarla daha çok insana ulaşmak istiyorum. Toplumun daha fazla sanatla uğraşmasına vesile olabilirsem ne mutlu bana. Bu açıdan 'Yetenek Sizsiniz' benim için zirve oldu diyebilirim. Sanatımı milyonlarca insana ulaştırdığımı, sevdirdiğimi düşünüyorum. Artık yurtdışı programları daha cazip geliyor. Tamam, sanatımın takdir edilmesi çok güzel ama bir yerde de hayatımın devamı için para kazanmak gerekiyor.

‘KUM SANATI DÜNYANIN EN GÜZEL SANATI’

- Kumdan resim yapmak sizin için ne ifade ediyor?
Bazı zamanlar hiçbir şey yapamıyorum. Bazen de dünyanın en güzel resimleri bir anda çıkıveriyor ortaya. Televizyonda yaptığım 15 dakika şov ama ben o şov için aylarca çalışıyorum. Tamamıyla beyin fırtınası diyebilirim. Her sanatçı için kendi sanatı, en zevkli uğraştır. Benim içinde kum sanatı dünyanın en güzel sanatı.

‘ALANYA YETENEKLERİNE SAHİP ÇIKMALI’

- Son olarak neler söylemek istersiniz?
Son olarak şunu söylemek istiyorum. Alanya'da Türkiye’de ilk üçe gireceğine inandığım çok iyi portre sanatçıları var. Ama ne yazık ki gerekli ilgi ve desteğin olmayışından dolayı sokakta icra ettikleri portrelerle kalıyorlar. Kültür ve sanat diyorsak, önce kendi yetiştirdiğimiz değerlere sahip çıkılması gerektiğine inanıyorum. En azından bir kez karşılarına alıp dinlesinler. İnanın, Alanya çok ciddi kazanımlara sahip. Kendi içlerindeki yetenekli insanları lütfen biraz görsünler, arayıp ilgilensinler. Buradan sizler aracılığıyla eşime teşekkür etmek istiyorum. Eşim benim her şeyim. Yol arkadaşım, hayat arkadaşım, dert ortağım, yıllardır ders verdiğim kötü bir kursiyer. Aynı zamanda menajerim olur kendisi. Her anımda yanımda olduğu ve bana destek verdiği için ona çok ama çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Yeni Alanya'ya da sizin aracılığınızla sanata ve sanatçıya verdiği ilgiden dolayı teşekkür ederim.

08 Eyl 2014 - 01:02 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber