''AKUT çarenin tükendiği yerde çaredir''

Alanya’daki yapıların yüzde 80’inin Deprem Yönetmeliği’ne uygun olduğunu söyleyen AKUT Arama Kurtarma Derneği Alanya Ekip Lideri Zavlak, 4. derecede deprem bölgesinde yer alan Alanya’nın son günlerde irili ufaklı sarsıntılar yaşadığını hatırlatarak çarpıcı bilgiler verdi

AKUT

Arama Kurtarma Derneği Alanya Ekip Lideri Hacı Mevlüt Zavlak, derneğin basın ilişkileri biriminin sorularını yanıtladı. Dernek üyelerine şehirde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler veren Zavlak, Alanya'daki yapıların yüzde 80’inin Deprem Yönetmeliği’ne uygun olduğunu anlattı. 2010 yılında Alanya’da kurulan ekibin bugüne kadar 3 operasyona katıldığını anlatan Zavlak’ın derneğin basın ilişkileri biriminin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

- AKUT ile ilişkiniz nasıl başladı, nasıl ekip lideri seçildiniz?

AKUT ile tanışmam üniversitede beden eğitimi bölümüne başlamam ile oldu. AKUT Antalya Ekip Lideri Yılmaz Sevgül’ün teşvikleri ile AKUT’a katıldım. Mezuniyetimin ardından Alanya’ya taşındım fakat Antalya ekibindeki gönüllülüğüme devam ettim. 2010 yılında başkanımızın ve yönetim kurulumuzun teşvikleri ile AKUT Alanya ekibinde ekip lideri oldum.

‘SANİYELER ÖNEMLİ’

- Alanya’da bir AKUT ekibi kurulmasına neden ihtiyaç duyuldu?

Alanya, Antalya’ya bağlı olsa da il merkezine 150 kilometre uzaklıkta. Araçla 1 buçuk ila 2 saatte Antalya’dan Alanya’ya ulaşabilirsiniz. Alanya’da meydana gelen olası bir soruna Antalya ekibinin müdahale etmesi zaman alıyordu. Arama kurtarma çalışmasında saniyeler bile önemli. Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımıza daha çabuk ulaşmak ve yardım etmek için AKUT Alanya ekibi kuruldu.

- AKUT Alanya ekibinin geçmişi hakkında bilgiler verir misiniz?

AKUT Alanya ekibi 2010 yılında, Alanya’da yaşayan 4 kişi tarafından kuruldu. Sonraki dönemde ekibimize katılımlar oldu. Şu an ekibimiz 2’si doktor olmak üzere toplam 10 kişiden oluşan çekirdek bir yapılanmaya sahip.

- AKUT sizin için ne ifade ediyor?

AKUT benim için, çarelerin tükendiği yerde çare, imkânların tükendiği yerde imkân, yolların tükendiği yerde yol, kurtuluşun olmadığı düşünüldüğünde, en derin kuyuya uzanan eldir.

'EKİP ÖZEL HAYATTAN VAZGEÇEBİLİYOR'

- Özellikle ekip lideri, günlük hayatın kişisel alanları ve sorumluluklarıyla birlikte bütün bunları nasıl başarıyorsunuz, hepsine nasıl yetişiyorsunuz?

AKUT tamamen gönüllülük esasına dayanan bir dernektir. Ekibimde yer alan bütün arkadaşlarım bu bilinçte olup, gerektiğinde insanlara yardım etmek amacıyla özel hayatlarından vazgeçebiliyor. Arkadaşlarımın tamamı AKUT ile ilgili operasyon ve faaliyetlerde özel hayatlarından vazgeçerek gönüllülük esasına dayanarak hareket ediyor. Bütün ekibimin bu bilinçte olması da başarının gelmesini sağlıyor.

‘KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ 

 SARSINTILAR YAŞIYORUZ’

- Bölgenizin fiziki, tarihi ve beşeri özellikleri hakkında bilgiler verebilir misiniz?

Alanya, Antalya il sınırları içinde yer alan 19 ilçeden birisi. Antalya, Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra, ilçemize eklenen beldelerle birlikte yüzölçümümüz bir milyon 756,58 kilometre kare oldu. Bu rakamın yüzde 65’i ormanlık alandan oluşuyor. Alanya 70 kilometre kıyı şeridine sahip. Nüfusumuz 276 bin civarında olup, bu sayı yaz aylarında 1 milyonu aşıyor. Yerleşik nüfusumuzun 10 bin kadarını Avrupa’dan göç edenler oluşturuyor. Alanya-Gazipaşa Havalimanı’na ( GZP) 45 kilometre mesafedeyiz. Akdeniz iklim tipine bağlı olarak 6 ay boyunca yaz mevsimi yaşayan ilçemizde kışlar ılık ve yer yer sağanak yağışlı geçer. Ekonomimiz tamamen tarım ve turizme dayalı. Alanya, tarih boyunca Pers, Roma, Bizans ve Selçuklu imparatorlukları ile Karamanoğulları Beyliği, Mısır Memlük Sultanlığı ve Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına dahil oldu. Alanya ismi, 1221 yılında şehri Bizanslılardan alan Anadolu Selçuklu Devleti Hükümdarı Alaaddin Keykubat’ın ismine atıfla 'Alâiye' olmuş, zaman içinde de bu isim “Alanya” olarak evrilmiştir. Alanya bölgesi 4. derece deprem kuşağında yer alıyor. Buna karşın son dönemlerde küçük ve orta şiddetli depremler meydana gelebiliyor. Alanya bölgesinin coğrafi durumu incelendiğinde Toros dağlarının yamacında yer almasından dolayı birçok uçurum ve benzeri fiziki yapının olduğu görülebilir. İlçemize bağlanan mahalleler nedeniyle yapı sayısı hakkında net bir rakam verememekle birlikte 90 bin yapı olduğunu düşünüyoruz. Belediyeden gelen bilgiler doğrultusunda bu yapıların yüzde 80’inin deprem yönetmeliğine uygun olduğunu söyleyebilirim.

- Bölgenizde en çok ne tür operasyonlara çıkıyorsunuz? Ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Bugüne kadar deprem ile ilgili herhangi bir operasyonla karşılaşmadık. Alanya bölgesinde deprem gibi afetlerden çok, doğa kazaları nedeniyle meydana gelen operasyonlarımız oluyor. Bunun nedeni Alanya bölgesinde birçok uçurumun bulunması. Bu kazalar dışında her bölgede yaşanabilecek kaybolmalar nedeniyle ortaya çıkan operasyonlarla da karşılaşabiliyoruz.

- Ekibinizin kuruluşundan bugüne kadarki operasyon istatistiklerini paylaşır mısınız?

AKUT Alanya ekibi, kurulduğu 2010 tarihinden bu yana ikisi AKUT Antalya ekibi ile ortaklaşa olmak üzere toplam üç operasyon gerçekleştirdi. Bu operasyonlardan Antalya ekibiyle beraber çalıştıklarımız Alanya Kalesi ve Alanya Kuşyuvası mevkilerinde gerçekleştirilmiş olup teknik kurtarma operasyonları olarak nitelendirilebilir. Son operasyonumuz ise Alanya Köşk Mevkii'nde gerçekleştirilen arama operasyonudur.

- Bir ihbar geldiğinde operasyona çıkma kararını nasıl ve neye göre alıyorsunuz?

Operasyon ihbarı geldiği anda ilk olarak durum analizi yapmak zorundayım. AKUT gibi bilinen bir dernek, operasyon haricinde de birçok nedenden dolayı aranabiliyor. Operasyonun niteliğini, mevkiini ve durumunu değerlendirdikten sonra mevcut yeteneklerimizi değerlendirip operasyona başlama veya başlamama kararı veriyorum.

'AMAÇ HIZLICA KAZAZEDEYE ULAŞMAK'

- Operasyona başlama, yürütme, bitirme ve sonrasındaki süreci bizle paylaşır mısınız?

Operasyon ihbarları bize genellikle Jandarma Bölge Komutanlığı aracılığı ile geliyor. Operasyon ihbarı geldiği anda operasyonu gerçekleştirebilip gerçekleştiremeyeceğimiz hakkında arkadaşlarımla görüş alışverişinde bulunuyorum. Operasyona çıkma kararı alındığı andan itibaren ekip lideri olarak ihbar alınan yer ile iletişime geçiyorum. Bu sırada arkadaşlarım mevcut durumlarına göre hazırlanmakta olup, hazır olunduğu anda hızlıca operasyon bölgesine hareket ediyoruz. Operasyon yerine ulaştığımız anda ihbarı veren jandarma veya benzeri kurum yöneticileri ile ilk olarak ben temasa geçip, mevcut durum hakkında bilgiler alıyorum. Sonrasında son duruma göre operasyona başlıyoruz. Operasyonlarda bütün gönüllü arkadaşlarımızın verilen kararlara uymaları gerekiyor. Operasyonlarda temel amacımız hızlı şekilde kazazedeye ulaşmak. Bu noktada çok dikkatli olmak zorundayız. Çünkü herhangi bir arkadaşımızın yapacağı bir hata, kendisini ve ekip arkadaşlarını hatta kazazedeyi bile risk altına alabilir. Bu sebeple bütün gönüllü arkadaşlarım güvenlik kurallarına yüzde 100 uygun olarak hareket eder. Operasyonlarda kazazedeye ulaşıldığı andan itibaren güvenli şekilde tahliye işlemi başlar ve güvenli noktaya varıldığında, kazazede jandarma, sağlık kuruluşları gibi görevlilere teslim edilir. Bu noktadan sonra merkeze döneriz. Operasyon sonraları düzenli olarak operasyon kaydı alınıyor. Böylece sonraki süreçte değerlendirme için bir araya geliriz.

- Diğer AKUT ekipleriyle ne sıklıkta ve ne tür ortak çalışmalar yapıyorsunuz? Hepiniz aynı yetkinlikte misiniz?

Bölgemize en yakın ekip olan Antalya ekibine kapsamlı operasyonlarda gerek teknik olarak, gerekse insan gücü anlamında ihtiyaç duyabilmekteyiz. Antalya ekibiyle kıyaslandığımızda bize göre çok daha fazla ve çeşitli operasyon deneyimine sahip oldukları görülüyor. Tüm ekiplerin bulundukları bölgelerin gereklilikleriyle paralel olarak, uzmanlık alanları farklılık gösteriyor. Örneğin Karadeniz ekiplerimiz sel arama ve kurtarma operasyonunda, Bingöl ekibimiz karda arama kurtarmada, Ege ekiplerimiz suda arama kurtarmada daha aktif olarak yer alıyor. Ancak şunu söylemeliyim ki ülke genelindeki 35 ekibimizin çoğunluğu kentsel arama kurtarma (enkaz arama kurtarma) söz konusu olduğunda yeterli ekipman ve eğitimli gönüllüye sahip.

TESİS VE EĞİTİM ALANI HEDEFTE

- Bölgenizdeki AKUT yapılanmasıyla ilgili kısa ve uzun dönemli hedeflerinizi bizle paylaşır mısınız?

AKUT Alanya ekibi olarak uzman oluğumuz kentsel arama kurtarma ve teknik kurtarmanın yanısıra, tüm operasyonlarda yetkin olmamızı sağlayacak eğitimlerin tamamını almayı planlıyoruz. Eğitimler dışındaki kısa ve orta vadedeki hedeflerimiz arasında AKUT Alanya ekibinin ihtiyaç duyduğu tesis, araç ve eğitim alanlarının tahsisi yer alıyor.

'KOORDİNASYON SORUNU YAŞAMADIK'

- Bölgenizde, arama ve kurtarma alanında çalışan başka kurumlar, STK’lar, oluşumlar var mı? Varsa acil durumlarda aranızdaki koordinasyonu nasıl sağlıyorsunuz?

Alanya bölgesinde bizden başka arama ve kurtarma alanında çalışan sivil toplum kuruluşu bulunmuyor. Operasyonlarımızda bazen Alanya itfaiyesi ve Antalya Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekibiyle ortak çalışıyoruz. Bugüne kadar ortak çalışmalarda herhangi bir koordinasyon sorunu yaşamadık. Operasyonları yetkinliğimize göre iş bölümü yaparak gerçekleştiriyoruz.

- Halkın STK’lara ve AKUT’a bakış açısını kendi yaşadığınız bölge için değerlendirir misiniz?

AKUT Alanya ekibi olarak kamu kuruşları ile düzenli olarak iletişim halindeyiz. Yapmış olduğumuz son görüşmeler neticesinde AKUT Alanya ekibine tahsis edilebilecek tesisler hakkında görüş alışverişinde bulunduk ve kamu kuruluşlarının olumlu yaklaşımları ile karşılaştık. Mevcut yönetim ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda talep ettiğimiz desteğin verileceği umudundayım. Ayrıca halkın AKUT’a ve Alanya ekibine bakış açısı olumlu yönde. Gerek operasyon, gerek seminerler, gerekse görüşmelerimiz esnasında halkın AKUT’a büyük sevgi ve saygı duyduğunu, son derece güvendiğini görüyoruz.

- AKUT, arama kurtarmanın dışında vakıf, spor kulübü, üniversite toplulukları, enstitü gibi pek çok farklı kurumsal yapılanmasıyla da hizmetlerini sürdürüyor. Bölgenizde AKUT’un bu tür diğer kurumsal yapılanmalarıyla ilgili siz ne tür projeler gerçekleştiriyorsunuz?

AKUT Alanya ekibi olarak daha önce farklı okullarda deprem bilinçlendirme seminerleri verdik. Bu sene Alanya Belediyesi ve Alanya Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşüp bütün okullarda bu seminerleri vermek istiyoruz.

‘ÖNCELİKLİ İHTİYACIMIZ İNSAN GÜCÜ’

- Ekibinizde eksikleriniz, ihtiyaçlarınız neler? AKUT’a katkıda bulunmak isteyen okuyucularımıza ne gibi mesajlar vermek istersiniz?

AKUT Alanya ekibi olarak her zaman öncelikli ihtiyacımız gönüllülük bilincine sahip insan gücü. Sürdürülebilir bir ekip olabilmemiz için buna ihtiyaç duyuyoruz. Bunun dışında tesis ve araç konusunda eksiğimizin olduğu bir gerçek. AKUT kurumlara verdiği eğitimler ve gelen bağışlarla mali kaynak ediniyor. İmkânlarımız sınırlı ve tahkimat malzemeleri de pahalı. Halkımız AKUT web sitesinde belirtilen hesap numarasına her zaman bağış yapabilir. “Bağışın X ekibine aktarılmasını istiyorum” diye yazıldığında merkezimiz bağışı bize ulaştıracak.

'GENÇLER ÜCRETSİZ EĞİTİM ALIYOR' 

- Bir AKUT ekip lideri olarak bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Sivil toplum kuruluşları, toplumların yaşam şekillerini hemen hemen her konuda iyileştirmek için bir fikri olan, bu amacı kendine görev kabul etmiş aydın insanların öncülüğünde kurulmuş, gönüllülük esasıyla çalışan yapılanmalar. Her STK kendine bir misyon üstlenir ve bilgisini bu yönde geliştirerek kitlelerle paylaşır. Bizim derneğimizin birincil misyonu arama-kurtarma konularında hızlı ve etkin müdahale edebilmek. Ancak AKUT ülkenin en güvenilir ve işini en iyi yapan STK’larından birisi olduğu için, söyleyecek sözlerimiz pek çok konuda arttı. Artmak zorundaydı çünkü insanların güveninin altını sürekli doldurmalı yani, bu güvenin hakkını vermeliyiz. Bizler de bunun için 35 bölgede gece-gündüz çalışmaya devam ediyoruz. Artık bir çocuk akademimiz var. Yaşama hazır bireyler yetiştirmek amacıyla, çocuklara oyun temelinde bilgi, bilinç ve sorumluluk aşılıyoruz. AKUT kent gönüllüleri 'kentli olmak' kavramının altını çizerek, yaşadığı şehre artı değer kazandırmak isteyen gönüllülerin projelerini uygulamaya koyan bir yapılanmamız. Anadolu’yu karış karış gezerek deprem bilinçlendirme seminerleri veren TIR’larımız var. Aynı seminerleri okullarda veren seminer birimimiz var. Bu projelerin çoğunda genç nesil aktif olarak görev yapıyor. Gençler tecrübeli gönüllülerimizden sürekli olarak ücretsiz eğitimler alıyorlar. İlkyardımdan diksiyona, arama kurtarmadan sunum tekniklerine kadar pek çok konuda donanımlı hale geliyorlar. Bu kadar eğitim ve faaliyete vakti olan ancak hiçbir şey yapmadan boş oturan bir genci düşünsenize? Buna bir de suça ve kötü alışkanlıklara kolay ulaşılabilen bir devirde olduğumuzu ilave edersek, kim kendi çocuğunun kötü bir yöne çekilmeyeceğinin garantisini verebilir? Bizler gençleri her zaman doğru yönlendirmek zorundayız. Spora, sağlıklı yaşama, insan hayatına değer vermeye, yardım etmeye. Onlara örnek bireyler olmak zorundayız. Bu noktada çocuğu olan ve olmayan herkese büyük görev düşüyor.

YETERSİZLİK SORUNU YOK

- Özellikle teknik kurtarmada uzman olduğunuz için, çalışma şeklinizi gören aileler AKUT’a gönüllü olma noktasında, güvenlik endişesi taşıyorlar mı?

Öncelikle kendi ailelerimizi göz önünde bulundurduğumuzda AKUT’a katıldığımız ilk günlerde endişe duydukları bir gerçek. Fakat sonraki dönemlerde onlar da bizler gibi bu işin insani yardım amaçlı olduğunun farkına varıyor. Bunun yanında gerek operasyonlarımızda gerek eğitimlerimizde sıfır risk bilincinde olduğumuz için ailelerimizin endişeleri ortadan kalktı. AKUT tarihinde, kurulduğu günden bugüne dek, güvenlik tedbirlerinin yetersizliği ile ilgili hiçbir sıkıntı yaşanmamış, hiçbir arama kurtarma faaliyetinde güvenlik zafiyeti gibi nedenlerle herhangi bir kaza yahut yaralama meydana gelmedi.

- İstanbul merkeze bu kadar uzak bir ekip onlarla koordinasyonu nasıl sağlıyor?

AKUT İstanbul Genel Merkezi ile zaten sürekli irtibattayız. Attığımız her adımdan merkezi haberdar ederiz. Özellikle bu konuda yetkilendirdiğim arkadaşlarım AKUT merkez ile düzenli iletişim halinde olup gerek operasyon gerekse diğer durumlarda anında iletişim kuruyorlar.

'YÖNETİCİLER BİLİNÇLENDİ'

- Bölgede turizmin bu kadar yoğun olmasının, bir arama kurtarma ekibi için avantaj ya da dezavantajları var mıdır?

Antalya ve Alanya bölgesi düzenli turizm faaliyetinin gerçekleştiği bir bölge. Antalya ekibindeki ilk dönemlerimizde turist kazazedeler nedeniyle birçok operasyonlar gerçekleştirdik. Bu operasyonlarımıza neden olan kazalar sonrası gerek oteller, gerek seyahat acentaları, gerekse destinasyon yöneticilerinin bilinçlenmesi sonucu son zamanlarda turistler nedeniyle meydana gelen kazalarla karşılaşmadık. Yaptığımız işle ilgili yorumlama gerekirse, Alanya'nın turizm bölgesi olması yani, sürekli olarak bölgeyi bilmeyen insanların buraya gelmeleri bizim için dezavantaj diye düşünüyorum.

'GELGİTLER YAŞAMIYORUZ'

- Operasyonların duygusal boyutuyla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Operasyonların fiziki ve teknik boyutu dışında karşılaştığımız bir başka boyut operasyonun duygusal boyutu. Gerek kazazede, gerek kazazede yakını, gerekse gönüllü arkadaşlarımızın duygusal durumları operasyonun durumuna, niteliğine, mevkiine veya süresine göre değişebiliyor. Ekip lideri olarak bana düşen görev, operasyon anında kazazede ve yakınlarına gerekli saygı ve sabrı göstermek ve ekip arkadaşlarımın morallerini yüksek tutmak. O an yani operasyondayken duygusal davranmamak zorundayız. Çünkü bu bize zaman kaybettirebilir, hata yaptırabilir. Aldığımız eğitimler sonucu olaya odaklı çalıştığımız için, operasyon anında bu tarz gelgitler yaşamıyoruz. Sonrasında yaşanacak duygusal çöküntüler olursa da mutlaka psikolojik eğitimler ve destekler alıyor ve bu konuyu hızlıca çözüyoruz.

- Alanya halkı burada uluslararası standartlarda bir arama kurtarma ekibinin olmasını nasıl karşılıyor? 

Alanya halkı Alanya’da AKUT gibi uluslararası standartlarda bir ekibin olmasından duydukları memnuniyeti sıklıkla bizimle paylaşıyor. Farklı  platformlarda bir araya geldiğimizde takdir ve sevgilerini, güvenlerini mutlaka yansıtıyorlar. Biz de onların bu güvenlerine layık olabilmek adına çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz.

HACI MEVLÜT ZAVLAK KİMDİR?

1977 yılında Alanya’da doğdum. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) BESYO Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümü mezunuyum. Evliyim ve 1 çocuk babasıyım. Alanya’da kendime ait bir spor salonu işletiyorum. AKUT Alanya’nın ekip lideriyim.

07 Eki 2014 - 22:40 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber