Adriyatik'ten Mersin mucizesi

Türkiye’nin ilk ve tek ‘Mersin’ balığı ve Osetra cinsi siyah havyar üretim, paketleme ve satışını yapan Adriyatik Su Ürünleri Sahibi Üstünmet Yeni Alanya'nın sorularını yanıtladı

-Kübra DUMAN

 

 

MERSİN balığının tarihçesi, besin değeri, üretimi ve pazarı hakkında bilgiler veren Adriyatik Su Ürünleri Sahibi Eşref Üstünmet, 2006 yılından bu yana Adana’da mersin balığı ürettiklerini söyledi.

YILLIK 50 TON ÜRETİM YAPIYORLAR

- Ürün çeşitliliğiniz hakkında bilgiler verebilir misiniz?

70 bin metrekare alan içerisinde kurulu 7 bin 200 metrekare kapalı alana sahip kara tesisinde yıllık 50 ton üretim yapıyoruz. Seyhan Baraj Gölü’ndeki kafes tesislerinde ise yıllık 950 ton mersin balığı üretiyoruz. Tesislerimizde yıllık bin 500 kilogram Osetra sınıfı siyah havyar elde ediyoruz. Royal Balıkçılık eşliğinde Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Tesisimizde siyah havyar, ağırlığı 3 ile 5 kilogram arasında değişen Mersin balığının yanısıra sıcak füme bütün, sıcak füme fileto derili, donmuş ve taze olmak üzere fileto çeşitleri ile çorbalık kafa etli yüzgeçli dediğimiz çeşitlerimiz üretiliyor. 

'KALİTE KONTROLÜNDEN GEÇİYOR'

- Paketleme aşamasından da bahseder misiniz?

Executive Chef David Shipman’ın özel formülüyle marine edilen somonlar, yine özel olarak tasarlanmış özel meşe talaşıyla fümeleniyor. Üretim sonrasında ürünler, tek tek kalite kontrolünden geçirilerek müşterilere sunuluyor. Ayrıca füme aroması olarak sadece meşe değil, kiraz, akça ağaç, ceviz, elma ve kızılağaç aromalarını da kullanıyoruz.  

- İnsanlar ürünlerinize nasıl ulaşacak? 

Yalnızca Metro Market’lerde ürünümüzü satışa sunduk. Kilogram satış fiyatını herkes tüketebilsin diye 50 TL’den 29 TL’ye indirdik. Yapılan testlerle ürünlerimizin kalite olarak birinci sınıf ve fiyat olarak uygun olduğunu tescillettik. 

YERLİ İLK SİYAH HAVYARI ÜRETTİLER

- Bize Mersin balığını tanıtır mısınız?

Mersin balığı, günümüzden 200 milyon yıldan daha önce yaşadığı tespit edilen tek canlı. Fosil kayıtlarında da bu verilere rastlamak mümkün. Mersin balığı biyolojik çeşitlilik olarak da çok zengin bir balık. Bilindiği üzere tüm dünyada da ticari açıdan çok değerli olan siyah havyar sadece Mersin balığı çeşitlerinden elde ediliyor.

- Mersin balığı nerelerde yetişiyor?

Mersin balığının dünya çapında yaklaşık 22 çeşidi var ancak ekonomik olarak değer taşıyan 6 türü bulunuyor. Hatta İran'ın milli gelirinin yüzde 30'unu siyah havyar ve Mersin balığı oluşturuyor. Biz şu anda Sibirya Mersin balığı ve değerli olan Rus Mersin balığı dediğimiz türleri üretiyoruz. Rus Mersin balığı üzerinde yoğunlaşıyoruz. Rus Mersin balığının havyar ve eti daha lezzetli. Türkiye’de siyah olarak ilk yerli havyarı biz ürettik. Mersin balığı tüm dünyada kesinlikle avlanması yasak olan bir canlı. Geçtiğimiz ay içerisinde Hazar Denizi’ne kıyısı olan ülkeler arasında cumhurbaşkanları nezdinde bir anlaşma imzalandı. İran, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan ve Rusya, Hazar Denizi’nde 5 yıl boyunca Mersin balığı ve türünü avlayamayacak.

YANLIŞ AVLANMA BU TÜRÜ TÜKETTİ

Geçmişte Mersin balığına, Türkiye kıyılarında da rastlanıyordu. 80'li ve 90'lı yıllar arasında yanlış avlanma, barajların yapılmasıyla doğal dengelerin bozulması Mersin balığının neslinin Türkiye’de tükenmesine neden oldu. Sadece Karadeniz’de Rus Mersin balığı türü nadiren ağlara takılıyor. Mersin balığı denizde yaşar ama ilkbaharda ırmaklara gelip yumurtalarını bırakır ve tekrar denize döner. Mersin balıkları her yıl yavru bıraktığı yere geri gelir. Yavrular yaklaşık 2-3 sene kadar tatlı suda yaşar, daha sonra denize gider. 

'ÖNCE TÜRKLERE SUNMAK İSTEDİK'

- Mersin balığının besin değerine değinir misiniz?

Mersin balığının eti protein kalitesi bakımından oldukça zengindir. Yağlı bir balıktır. Bu nedenle çok lezzetlidir. Zaten Rusların da mutfaklarında olmazsa olmazlarıdır. Yurtdışında talep olduğu halde biz bunu öncelikle Türk halkının damak tadına sunmak istedik. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili farklı sunumlar ve tanıtımlar yaptık. Çok olumlu tepkiler aldık. Çok başarılı olduğumuzu uluslararası şeflerden duyduk ve bu bizi ziyadesiyle mutlu etti. Hatta Avrupa’da bu kalitede bir havyar olmadığını söylediler.

- Mersin balığı yolculuğunuz nasıl başladı?

Balığa olan merak ve tutku bizi bu seviyeye getirdi. Mersin balığı serüvenimiz bir yurtdışı gezisinde bu balığı görüp beğenmemle başladı. Daha sonra araştırdık. Türkiye’nin her yanı denizlerle kaplı ve geçmişte de bu balığın bölgemizde yaşamış olduğunu öğrendik. Macaristan gezimde 600 metre derinlikte sondaj yapılarak Mersin balığı üretildiğine şahit oldum. İnsanlar o kadar zor şartlarda Mersin balığı üretmeye çalışıyor. Bizim buradaki suyumuz ve iklim şartlarımız üretim için çok uygun. Onları zor şartlarda üretmeye çalıştıklarını gördükçe ‘Neden biz yapmayalım?’ dedik. Girişimde bulunmamızın başlangıcı bu. Biraz da rastlantı oldu diyebiliriz.

04 Kas 2014 - 00:36 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber