Problem çözme becerisinin geliştirmesi

ÇOCUKLARIN

özellikle ilk yaşlarda kontrol edemeyecekleri sorunlarla karşılaşması anne-baba tarafından istendik bir durum olmamasına rağmen kaçınılmazdır. Günlük yaşamda engellerle karşılaşmak ve bu durumla baş etmek için bir takım yollar denemek kaçınılmazdır. Problem, aniden ortaya çıkan ve o an için çözüm tepkilerimizin olmadığı bir durum olarak tanımlanırken; çözüm ise hazır olmadığımız durum için seçenekler oluşturma ve aralarından bir tanesine karar vermedir. Problem çözme ise bir engelle karşılaşıldığında eskiden kullandığı çözüm yollarından da faydalanarak yeni çözümler bulabilmesidir. Bu tanımlardan problem çözmenin aynı zamanda karar verme süreci olduğu sonucu da çıkmaktadır. Problem durumunda her bireyin tepkisi farklıdır. Bazı bireyler probleme çözüm bulmak yerine problemi görmezden gelerek problemin kendiliğinden çözülmesini, başkalarının kendi problemini çözmesini bekleyebilirler yani kendi problemini çözmesorumluğunu başkasına verebilirler. Bu etkili bir problem çözme yöntemi değildir. Etkili problem çözme yöntemleri yaşantılar yoluyla öğrenildiği için etkili olan yolları da öğrenmek ve öğretmek mümkündür. Çocuğun problemini ifade etmesi yani bu konuda birisi ile konuşması, problemi hakkında düşünmesi, problemi çözmek için bir takım yollar oluşturması ve bu yollardan birini seçerek uygulamaya koyması, uygulamaya koyduğu çözüm yolunun yararlı olup olmadığını kontrol etmesi, eğer yararlı değilse başka seçenekler oluşturması problemini çözmesi için gereken aşamalardır. Problem çözmede en etkili yollardan biri anne-baba olarak çocuklara iyi birer model oluşturmaktır. İyi bir model olmak her zaman yeterli olmayabilir. Model olmanın yanı sıra bu beceriyi geliştirebilmek için yapılacaklar şu şekilde sıralanabilir:

Çocuğunuzun karşılaştığı problemi çözme becerisini gözden geçirerek, ihtiyacı olduğu oranda destek vermeniz çocuğunuzun problemlerinin önemli bir kısmını çözebildiğini fark etmesine yardımcı olmasının yanı sıra size olan güvenini de arttıracaktır.

Çocuğunuza önerdiğiniz problem çözme yöntemlerinin problemi büyütmek yerine problemi ortadan kaldırıcı olmasına dikkat etmeniz, çocuğunuzun bu problemden dolayı bazen fiziksel bazen de duygusal olarak incinmesini engelleyecektir.

Çocuğunuz bir problemle karşılaştığında ona korumacı bir tavır sergilemek yerine çocuğunuza problemin kendisinin çözmesine izin vermeniz onu psikolojik olarak güçlendirecektir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar M.Gökçen Nazifoğlu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber