Alanyalılar için alternatif sanat

Aikido’ya olan ilgi her geçen gün artıyor. Aikido Sensei’si Güreşin, "Aikido insana nezaketi öğretir" dedi

- Tolga ŞİLİL
MÜSABAKANIN olmadığı ender spor dallarından biri olan Aikido’nun ustaları, bu sporun yaşadığımız sürece insanda var olan hırsları ve bencilliği törpülediği, insana sevmeyi ve hoşgörüyü unutturacak dünyevi ihtiraslardan uzak tuttuğu fikrinde birleşiyor. Doğa Güreşin, Alanya’da bir Aikido Sensei’si. ‘Sensei’ Japoncada ‘Senden önce doğmuş’ anlamında kullanılıyor. Aynı zamanda öğretmen anlamı da taşıyor. Güreşin, Sensei’nin Türk okullarında kullanılan ‘Öğretmen’ kelimesiyle aynı anlamı taşıdığını söylüyor. Aikido sanatının dünyanın her yerinde usta çırak ilişkisi ile gelişip yayıldığını belirten Güreşin, “1996’dan beri bu sanatla uğraşıyorum. Japonya’da kayıtlı 1. Dan ve 2006’dan beri eğitmen sertifikasına sahibim. Aikido’nun bir spor değil aslında bir savaş sanatı olduğunu anlamak çok önemli. Herhangi bir müsabakası da bulunmuyor. Kıyafet olarak Hakama adı verilen özel bir giysi kullanılır ve tanıtım amaçlı gösteriler düzenlenir” dedi. Bu sanatı ilk bulan ismin O-Sensei Morihei Ueshiba olduğunu belirten Doğa Güreşin, “Ueshiba Sensei’nin öğrencisi Noboyushi Tamura Sensei'nin öğrencisi bir Türk olan Nebi Vural Sensei'dir. Şu anda kendisi Fransa’da yaşamakta, hafta sonları ise tüm dünyada seminerler düzenlemektedir. Türkiye’nin bu sanatta 2 kıtayı birbirine bağlayan ve dünyaca kabul görmüş bir misyonu da vardır. Ben Nebi Hoca’nın öğrencisiyim ve onun izinden ilerliyorum” diye konuştu. Şu anda Alanya’da SMS Spor Merkezi’nde Aikido eğitimleri düzenleyerek Aikido sanatının yaygınlaşmasına destek verdiğini dile getiren Doğa Güreşin, “Aikido temel tekniklere dayanan bir sanat. Dünyanın her yerinde, yaş, cinsiyet, din ve ırk gözetmeksizin Dojo adı verilen Aikido salonları herkese açıktır. Bu sanata başladığınızda ilk olarak antrenmanlarda endişeyi, kararsızlığı ve korkuyu yeniyorsunuz. Ardından kuvvet, sürat, huzur ve nezaketi öğreniyorsunuz” dedi. Zihinsel ve bedensel dengenin sağlanması konusunda büyük yardımları olan bu sanatı Alanya’da sadece zayıflamak amaçlı tercih edenlerin olduğunu ancak spora başlayınca bırakamayan düzinelerce öğrenci ile karşılaştıklarını belirten Doğa Güreşin, “Kaba kuvvet uygulanmadığı için Alanyalı bayanların da ilgisini görüyoruz. Haftalık 4 saat antrenmanla insanların ruhen ve bedenen sağlıklı olmalarına ve uzun yaşamalarına yardımcı olan bu sanatın Alanya’da yaygınlaşması için elimden geleni yapıyorum. Türkiye dışında katıldığım seminerler sayesinde bu sanatın Türkiye’de gerçekten çok ileride olduğunu gördüm. Ayrıca Aikido, Türkiye’de birçok polis departmanında eğitim olarak uygulanmaktadır” diye konuştu.

#

03 Eyl 2010 - 00:00 - Magazin


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber