'Vize serbestisi bir lütuf değil'

Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'ne vize serbestisinde süreç devam ederken, AB Parlamentosu'ndan gelen yeni şartları yorumladı

Haber: Alper KUTAY
BAKAN
Çavuşoğlu, seçim bölgesi Antalya'da Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni (AESOB) ziyaret etti. Birliğin yeni Başkanı Adlıhan Dere ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından çiçeklerle karşılanan Bakan Çavuşoğlu, konferans salonunda esnafa hitap etti. Çavuşoğlu, Antalya'nın Rusya ile yaşanan krizden dolayı bir takım sıkıntılar yaşadığını ancak bu dönemin kendilerini gerek tarım, gerekse turizm sektöründe yeni arayışlara ittiğini söyledi. Bu arayışların da faydasını görmeye başladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Turizmde birkaç ülkeye bağlı kalmayacağımızı bu süreçte öğrendik. Bunun için de çaba sarf ediyoruz. Yeni destinasyonlar, yeni ülkeler. Çin'den Hindistan'dan Ortadoğdu'ya kadar, Kafkasya'ya kadar. Orta Asya'daki Türki Cumhuriyetler'den, kardeşlerimizden daha fazla turisti nasıl getirebiliriz? Daha iyi organizasyonları nasıl daha iyi yapabiliriz? THY Antalya'dan doğrudan uçuşları nasıl sağlayabilir?" diye konuştu. Yakın bir zaman aralığında New York'tan Antalya'ya doğrudan uçuşların başlayacağını ve bu uçaklarda turistlerin geleceğini belirten Çavuşoğlu, THY'nin önce charter sefer olarak New York'tan Antalya'ya turist getirmek isteyen bir şirketle işbirliği yapacağını aktardı. Şirketin şu ana kadar 4 bin civarında paket tur sattığını kaydeden Çavuşoğlu, "New York'tan Hawaii 11 saat, Antalya 10.5 saat. Fark yok" dedi. Azerbaycan'dan, Körfez Bölgesi'nden daha fazla turist getirmek için çalışmaların devam ettiğini de söyleyen Çavuşoğlu, geçen hafta Konya'da Arap Ligi Turizm Örgütü'yle bir anlaşma imzalandığını, bu kapsamda İstanbul'da bir ofis ve Antalya'ya da bir 'Arap Köyü' kurulacağını aktardı. THY'nin Antalya'ya merkez kurma planının bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, bu noktadan Avrupa, Orta Asya, Körfez Bölgesi'nin önemli destinasyonlara doğrudan uçuşlar sağlanacağını söyledi. 
'YÜRÜRLÜĞE KOYMAK İSTİYORUZ'
Bakan Mevlüt Çavuşloğlu, gelecek dönemde Avrupa Birliği'yle imzalanan vize serbestisi anlaşmasını yürürlüğe koymak istediklerini söyledi. AB Komisyonu'nun hazırladığı raporda 'Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılması' yönünde AB Konseyi ve parlamentoya tavsiyede bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Esasen bu bir lütuf değildir. Aslında bir çifte standart, haksızlık ortadan kalkıyor. AB bunu yaparken bizim başımıza kakmasın. Aday olmayan ülke vatandaşlarına vize serbestisi getirdiniz. Türkiye vatandaşlarının ne eksiği var? Fazlası var, eksiği yok, çok şükür. O nedenle bizim vatandaşlarımızın önüne niye engel koyuyorsunuz? Üyeliğin önüne engeller koyuyorsunuz, fasılları açamıyoruz yıllardır. Bizimle başlayan Hırvatistan çoktan üye oldu. Olsun. Ama bizim önümüze niye engel koyuyorsunuz? İki sene önce müzakerelere başlayan Karabağ bizden çok daha fasıl açtı. Açsın. Ona da itirazımız yok. Türkiye'nin önüne niye engel çıkartıyorsunuz, soru bu."
'BÖYLE LAFLAR SÖYLEMEK HAKSIZLIK'
Vize serbestisinde süreç devam ederken parlamentodan "2 şart, 5 şart. Gelmezse şöyle olur" şeklinde seslerin gelmeye başladığını belirten Çavuşoğlu, "69 şartı tamamen yerine getiren ülkeye böyle laflar söylemek haksızlıktır. Kusura bakmayın da bir vizeyi kaldırıyorsunuz" dedi. Bunun karşısında en önemli fasılların kapanış kriterlerini yerine getirmeden AB'ye tam üye olarak aldığı 2 ülke bulunduğunu savunan Çavuşoğlu, "O nedenle Türkiye'ye lütufta bulunmuyorsunuz. 'Türkiye'ye bugün ihtiyacımız var. Bunları verelim' olmaz. Türkiye gibi bir ülkeye böyle muamele yapılmaz" şeklinde konuştu. 
'KENDİLERİNE OLDU MU DAYANIŞMA SÜPER'
AB'nin Türkiye'ye dün de bugün de ihtiyacı olduğunu, yarın daha fazla ihtiyacı olacağını belirten Mevlüt Çavuşoğlu, aynı şekilde Türkiye'nin de AB'ye ihtiyacı olduğunu söyledi. 
Terör konusunda da Türkiye'nin samimiyetsizlikle karşı karşıya olduğunu belirten Çavuşoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Kendilerine terör saldırısı olduğu zaman dayanışma süper. O da olsun. Teröre karşı dayanışma olması lazım. Ama Ankara, İstanbul'da olduğu zaman aynı dayanışmayı göremiyoruz. Lahor'da olduğunda hiç göremiyoruz. Afrika'nın değişik şehirlerinde olduğu zaman hiç konuşulmuyor bile. Sanki Afrika'dakiler insan değil. Boko Haram bir günde binden fazla insan öldürdü, kimsenin gıkı çıkmadı. Afrika'dakiler insan değil mi? Dayanışmayı tam yapacaksınız. Kime karşı yapılırsa yapılsın terör saldırısı aynı dayanışmayı göstermek mecburiyetindeyiz. İyi terörist, kötü terörist olmaz. Ankara'da son iki saldırıyı yapan kalleş teröristler PYD kamplarından gelmiştir. Ama bir bakıyoruz, Moskova'dan sonra Avrupa'nın değişik şehirlerinde PYD'ye ofis açma çabası var. Neymiş 'Bizden izin almak zorunda değil.' Peki, DAEŞ gelse açsa ne dersiniz, 'Olmaz.' Ne fark var PYD ile DAEŞ arasında?"
İSVEÇ'E UYARI
Her ikisinin de birer eli kanlı, kalleş terör örgütü olduğunu, ancak Avrupa'nın PYD'nin kendisi hedef alan saldırıları bulunmadığı, Türkiye'yi hedef aldığı için ofis açma izni verdiğini, bunun da dürüstlükle bağdaşmayacağını belirten Çavuşoğlu, "Mücadelede zaafiyet mi, evet zaafiyet. İşte terör bu nedenle hep başarılı oluyor. Çünkü destek buluyor" dedi. AB ülkelerinde ve AB Parlamentosu'nda PKK'yı terör listesinden çıkarmaya çalışan sol partilerin bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Neden, 'Aynı ideolojiyi paylaşıyoruz' diyor. Marksist, Leninist. Batsın sizin ideolojiniz. O zaman sen de al eline silah sen de terör faaliyetlerinde bulun" diyerek konuşmasına devam etti.
Bakan Çavuşoğlu, son olarak İsveç Dışişleri Bakanı'na PYD'nin ofis açmasına izin vermeleri halinde kendilerini teröre destek veren ülke ilan edip, o şekilde muamele edeceklerini bildirdiğini aktardı. 
'KANDİL'DE PKK İLE PARALEL YAPI İÇ İÇE'
Türkiye'nin bugün 3 terör örgütü DHKPC, PKK ve DAEŞ'le aynı anda mücadele ettiğini ve bir de bunlarla iç içe geçmiş Paralel Yapı'nın bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, salonu dolduran esnafa, "Belki içinizde de onlara maddi destek verenler oldu zamanında. Niye, eğitim yapıyorlar, çocuk okutuyorlar diye. Biz de destek olduk. 17 Aralık'a kadar biz de destek olduk. İyi niyetli biliyorduk. Ama geldikleri noktaya bakın. PKK, Ermeni terör örgütü, Türkiye'de ne kadar terör örgütü varsa işbirliği yapıyorlar. Kandil'de de PKK ile Paralel Yapı içiçedir" diye konuştu. 
'DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA DA SIZMIŞLAR'
Bu nedenle emniyet, istihbarat ve asker içinden temizlemeye çalıştıklarını belirten Çavuşloğlu, Paralel Yapı'nın kendi bakanlığına da sızdığını söyledi. Çavuşoğlu, "Sorular çalındı ya. Sızmışlar. Şimdi başkatiplik sınavlarını geçemiyorlar. Niye dil yok, bilgi yok, birikim yok. Hırsızlıkla girmişler. Devletin tüm kadrolarını ele geçirerek devleti ele geçirecekler. Amaçları bu. Ama onların da, PKK'nın da inlerine giriyoruz" dedi.
KİMSE KAOS BEKLEMESİN
Türkiye'nin emin adımlarla yoluna devam ettiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, "Hiç kimse Ak Parti'nin olağanüstü kongre sürecinden dolayı kaos, istikrarsızlık beklemesin" değerlendirmesini yaptı. Ak Parti'nin sürece ilişkin kendi içinde konuşup karar alacağını belirten Çavuşoğlu, Türkiye'de yönetim boşluğu oluşmayacağının da altını çizdi.
BAYKAL'IN KIYMETİ DAHA İYİ ANLAŞILIYOR
Ak Parti'nin 7 kişilik Antalya milletvekili grubunun bu dönemde çok iyi bir kardeşlik ortamı yakaladığını belirterek konuşmasına devam eden Çavuşloğlu, muhalefet milletvekilleriyle de seviyeli bir diyaloğu yakaladıklarını anlatırken, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'a ayrı bir parantez açtı. Çavuşloğlu, "Kendi genel başkanımıza, eskiden nasıl saygı gösteriyorsak Deniz Baykal'a aynı saygıyı gösteriyoruz. Hemşerimizdir, devlet adamıdır. Kıymeti daha iyi anlaşılıyor şimdi. En azından sabah başka, öğleden sonra başka söylemez. Sık sık çark etmez. Deniz Baykal bizim sevdiğimiz, saydığımız bir büyüğümüzdür. Saygıda kusur etmedik hiçbir zaman. O da bize aynı. Bunlar karşılıklı" şeklinde konuştu.

08 May 2016 - 22:42 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber