‘Türkiye bu zoru da başarır’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusunda Birleşmiş Milletler (BM) gibi davranmaya devam edemeyeceğini belirterek, “Suriye'deki drama son vermek ve uçuşa yasak bölge için ortak sorumluluk zorunlu hale gelmiştir” dedi

İNGİLİZ The Guardian Gazetesi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kobani ve Suriye ile Irak'taki gelişmelerle ilgili kaleme aldığı makaleye yer verdi. “Türkiye'nin Kobani'ye yardım etmesine kim yardım edecek?” başlıklı makalesinde Bakan Çavuşoğlu, dünyanın tüm dikkatinin küçük bir kent olan Kobani'ye çevrildiğini, ancak Kobani'nin IŞİD'in ilk hedefi olmadığını belirtti. IŞİD'in Suriye'deki Azaz'dan, Irak'taki Kerkük'e kadar birçok yeri hedef aldığını kaydeden Çavuşoğlu, “IŞİD'in Kobani'de Kürtleri hedef aldığı gibi Çobanbey'de Türkmenleri, Rakka'da, Deyr Ezzor'da ve Musul'da Arapları, Sincar'da Yezidileri ve Halep'te Hıristiyanları hedef aldığını” hatırlattı.

‘TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPAR’

Uzun Suriye sınırıyla Türkiye'de bu tehlikenin herhangi bir ülkeden daha çok hissedildiğini yazan Bakan Çavuşoğlu, “Komşularımızdaki aşırıcılık tehdidinin ortadan kalktığını görmek ulusal güvenlik konusudur. Bu çerçevede bize düşeni yapmaya hazırız, yapabiliriz ve yapmak istiyoruz. Sonuçta terörün verebileceği zararları çok iyi biliyoruz. Türkiye terörle mücadelede her zaman ön saflarda olacaktır, buna bu tehdit de dâhildir” ifadelerini kullandı. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'ye sığınmak isteyen ve Kobani'den gelen herkese sınırların açıldığını, Kobani'ye her türlü insani yardımın da yapıldığını kaydetti.

‘PEŞMERGELERE YARDIMCI OLUYORUZ’

Türkiye'nin uluslararası koalisyonla tam işbirliği içinde hareket ettiğini ifade eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Kürt peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçişlerini sağlıyoruz. Şehrin kurtarılması ve dolayısıyla bu şehrin sakinlerinin evlerine dönmeleri için katkı sağlamayı sürdüreceğiz” dedi. Etkili bir eylem için açık bir stratejinin ve durumun sonlandırılmasının önemine dikkati çeken Bakan Çavuşoğlu, makalede şu değerlendirmelere yer verdi: “Herkes üzerine düşeni yapmaya hazır olmalı ve kimse sonuçlarını kendi göğüsleyecek şekilde yalnız bırakılmamalıdır. IŞİD daha büyük bir şeytanın ürünüdür. Sadece Suriye'deki istikrarsızlık değil, rejimin desteği terör gruplarının büyümesine yardımcı olmuştur. Suriye muhalefetini tahrip etmek niyetiyle rejim IŞİD'in koruyucusudur. Ancak Beşşar Esed'in planı geri tepmiştir. IŞİD, Irak'ta ele geçirdiği silahlarla kontrol dışı büyümüştür.”

‘YÜZLERCE İNSAN HAYATINI KAYBEDİYOR’

Bakan Çavuşoğlu, son üç haftadır Kobani'de yaklaşık 400 kişinin hayatını kaybettiğini, Suriye'de ise rejimin kendi halkına savaş ilan etmesinden bu yana 200 binden fazla kişinin öldüğünü hatırlattı. Rejimin kendi halkına karşı ağır silahlar, varil bombaları hatta kimyasal silahlar kullanmaktan çekinmediğini yazan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, rejim devam ettikçe Suriye'nin istikrarlı ve güvenli bir ülke olamayacağını vurguladı. Suriye'de kararlı ve kapsamlı bir eylemin gerekliliğinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, uçuşa yasak bölge ile Suriye halkını korumak için güvenli bölgelerin oluşturulması gerektiğini bildirdi.

21 Eki 2014 - 18:39 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber