Krizi çözmek için Tiran’da!

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Arnavutluk'ta ana muhalefetteki Sosyalist Parti'nin 28 Haziran 2009 tarihindeki genel seçimde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle parlamentoyu boykot etmesiyle başlayan ve yaklaşık 6 aydır devam eden siyasi krizin bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

SİYASİ krizin çözümüne katkı sağlamak amacıyla beraberindeki heyetle birlikte önceki gün Tiran'a giden ve en üst düzeyde temaslarda bulunan Mevlüt Çavuşoğlu, dün bir basın toplantısı düzenledi. Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Meclis Başkanı Jozephina Topalli, Başbakan Sali Berişa ve Sosyalist Parti Genel Başkanı Edi Rama ile ayrı ayrı görüşmelerde bulunan Çavuşoğlu, “Ana muhalefet partisi parlamentoya dönmeli ve siyasi kriz daha fazla zaman kaybedilmeden çözülmelidir” dedi. Bu krizin Arnavutluk'un Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecine önemli ölçüde zarar verdiğini belirten Çavuşoğlu, “İktidar ve muhalefet bu sorunu uluslararası kurumlara gerek kalmadan kendi içinde halletmelidir” diye konuştu. Sosyalist Parti'nin parlamento boykotuna son vermesi durumunda sorunun çözümünde önemli bir adım atılmış olacağını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Seçimler hakkında araştırma yapmak üzere kurulacak parlamento komisyonuna, muhalefet partisi üyeleri başkanlık yapmalıdır. Böylece komisyonun daha adil bir şekilde çalışması sağlanır.” Bu arada Başbakan Berişa da yaptığı açıklamada, iktidar partisi olarak, kurulacak araştırma komisyonunda çoğunluğu muhalefet partisi üyelerine vermeye hazır olduklarını bildirdi. Siyasi krizin çözümü için yapıcı tavır sergilediklerini kaydeden Berişa, Sosyalist Parti'ye bir kez daha, parlamento boykotuna son vermesi çağrısında bulundu. Arnavutluk'ta 28 Haziran 2009 tarihindeki genel seçimde oy sayımı sırasında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle parlamentoyu boykot eden ana muhalefet partisi Sosyalist Partinin Genel Başkanı Edi Rama, “Oyların yeniden sayılması talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ve beraberindeki heyetle yaptıkları görüşmede, oyların yeniden sayılmasına ilişkin taleplerini bir kez daha dile getirdiklerini belirten Rama, “Bu sorunun tek çözümü, seçimin gerçek sonucunun ortaya çıkarılmasıdır. Bunun için de oyların yeniden sayılmasından başka çare yoktur” diye konuştu. Arnavutluk'taki siyasi krizin çözümüne katkı sağlamak amacıyla beraberindeki heyetle Tiran'a gelen ve üst düzey temaslarda bulunan AKPM Başkanı Çavuşoğlu, düzenlediği basın toplantısında, Sosyalist Partinin parlamentoya dönmesi ve parlamentoda seçimi araştıracak bir komisyon kurulması gerektiğini söylemişti. Çavuşoğlu, araştırma komisyonunun başkanlığının da Sosyalist Partiye verilmesinin uygun olacağını ifade etmişti. Başbakan Sali Berişa da iktidar partisi olarak komisyonda çoğunluğu Sosyalist Parti üyelerine vermeye hazır olduklarını açıklamıştı.

#

25 Şub 2010 - 00:00 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber