İlişkiler sözde kalmadı

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Türkmenistan ilişkilerinin sözde kalmadığını ve ziyaretlerle ileriye gittiğine belirterek, bugün 3,5 milyar dolara ulaşan ticaret hacmi bulunduğunu söyledi

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Türkmenistan ilişkilerinin sözde kalmadığını ve ziyaretlerle ileriye gittiğine belirterek, bugün 3,5 milyar dolara ulaşan ticaret hacmi bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Oğuzhan Köşkü'nde gerçekleştirilen baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından anlaşmaların imza törenine katıldı. İmza törenin ardından Gül ve Berdimuhamedov ortak basın açıklaması yaptı. 

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, Berdimuhamedov ile son 5 yılda beşer kez karşılıklı ziyarette bulunduklarını anımsatarak, ziyaretlerinin farklı şehirlere olmasından, uzun süredir gelemediği Aşkabat'ı çok değişmiş bulduğunu ifade etti. Devlet ziyaretinde, heyetine gösterilen hüsnükabul için teşekkür eden Gül, görüşmelerde birçok konuyu ele aldıklarını aktardı. 

Türkmenistan'ın enerji, sağlık, tarım gibi alanlarda yakaladığı başarılara şahit olduğunu vurgulayan Gül, Türkmenistan'ın takip ettiği açık kapı ve tarafsızlık politikası ile bölgede ve dünyada saygın ve önemli yer edindiğini belirtti. Gül, ülkenin hızlı bir kalkınma içerisinde olduğuna işaret ederek, Asya'nın parlayan bir yıldızı olduğunu söyledi.

"İlişkiler sözde kalmadı"

Cumhurbaşkanı Gül, ilişkilerin sözde kalmadığına ve ziyaretlerle ileriye götürüldüğüne dikkati çekerek, bugün iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3,5 milyar dolara ulaştığını, Türk şirketlerinin 34 milyar dolarlık proje gerçekleştirdiğini söyledi.

Türk müteşebbislerine duyulan güven ve itimattan Berdimuhamedov'a teşekkür eden Gül, Türk şirketlerinin de bilgi ve beceriyle Türkiye'yi mahcup etmediklerini, Türkmenistan'ın gelişmesine vesile olduklarını belirtti. 

Allah'ın, Türkmenistan'a büyük gaz ve petrol rezervleri vererek büyük bir nimet bahşettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, gazın boru hatlarıyla doğuya, batıya gönderildiğini belirtti. Enerji konusundaki işbirliğinin gaz alanında da gerçekleşeceğini anlatan Gül, "Hem Türkiye hem de Türkiye üzerinden Avrupa piyasaları da Türkmenistan'a açılacaktır" dedi. 

Orta Asya'nın Türkmenistan üzerinden Avrupa'ya ulaşması için karayolu ve tren projeleri geliştirildiğini anımsatan Gül, "Aşkabat'tan Türkmenbaşı ve Hazar üzerinden Karadeniz'e bağlanacak otobanlar da gerçekleşecektir" ifadesini kullandı.

"Ziyaret, ilişkilerin üst düzeyde olduğunun göstergesi"

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov  da ziyaretin, iki ülke arasındaki ilişkilerin üst düzey olduğuna işaret ettiğini belirterek, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde uluslararası politika ve bölgesel ilişkilerle ilgili fikir teatisinde bulunduklarını dile getirdi.

Yeni alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi konusunda anlaştıklarını ifade eden Berdimuhamedov, "Kültür, bilim ve eğitim alanlarında ortak manevi ve kültürel kökler, değerler bulunuyor ve bu ilkeleri ve değerleri gelecek kuşaklara intikal ettirmek bizim için kutsal bir borçtur" dedi.

Ortak bildiriye imza atıldı


Gül ve Berdimuhamedov, ortak bildiriye imza atarken, iki ülke arasında 12 işbirliği anlaşması imzalandı.

30 May 2013 - 15:25 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber