Dünya faizsiz sisteme yöneliyor

KAPANAN Refah Partisi’nin eski Alanya İlçe Başkanı Mehmet Taşkesen, küresel ekonomik krizin en önemli sebebinin faiz olduğunu, global buhranın dünyayı faizsiz sistemi araştırmaya yönelttiğini söyledi. Taşkesen, İngiltere ve Hollanda gibi pek çok devletin faizsiz sistemi araştırdığını, Rusya'da ise sistemin uygulanmaya başlandığını belirtti.

Alper KUTAY
Mehmet Taşkesen, katılım bankacılığının 1980'li yıllarda geliştiğini belirterek, temelinin İslam iktisadına dayandığını ifade etti. Bu sistemin Türkiye'deki gelişiminin hızla sürdüğünü anlatan Taşkesen, açıklamasında şunları söyledi: FAİZ GERİ KALMIŞ ÜLKELERİN KULLANDIĞI BİR SİSTEMDİR “Böylesi güzel ve adaletli bir uygulama ne yazık ki çoğu kişi tarafından bilinmiyor. Faiz ile kar arasındaki fark bilinmediği için katılım bankacılığı ile bankalar karıştırılıyor. Faiz, mevcut bir gelirden elde edilen gelirin eşit olarak dağılımını engeller, iki tarafı da zarara sokan çok acımasız ve adaletsiz bir gelişim, bölüşüm sistemi. Faiz, geri kalmış ülkelerin uyguladığı bir sistemdir. Gelişimini tamamlamış bir ülkede faiz oranı çok düşüktür. Bu sistem Türkiye'de hızla gelişiyor. Katılım bankacılığı Türkiye'nin önünde yeni bir ufuk.” ROMA İMPARATORLUĞU DÖNEMİNDE FAİZLER YASAKLANMIŞTIR Amerika'da patlak veren finansal krizin sebebinin de faiz olduğuna dikkat çeken Mehmet Taşkesen, “Faiz, tabu olmaktan çıkmalıdır. İslâm ekonomisi arz ve talebi dikkat ele alır ve bu sebeple gerçek serbest piyasa ekonomisi İslâmî sistemle mümkündür. Kapitalist sistem gerçek bir serbest piyasa oluşturmaz, çünkü ilan edilen faizler buna engeldir. Hıristiyanlık faizi 1500'lü yıllara kadar yasaklamıştır. Bu, İslam'ın varoluşundan bile uzun bir süredir. 1500'lü yıllarda Fransız reformist Jean Kalvin, 'dinin yasakları' listesini hazırlarken faizi bu listenin içine almamıştır. Roma İmparatorluğu, yaşadığı sürece faizi yasaklamıştır. Küresel kriz sonrası Vatikan'ın suçlu olarak faize ve açgözlülüğe vurgu yapması, faizsiz sistem arayışlarının bir göstergesidir” diye konuştu. DÜNYA FAİZSİZ SİSTEME KAYIYOR AMA TÜRKİYE HAZIR DEĞİL Mehmet Taşkesen, faizsiz bir ekonomik sistem arayışının tüm dünyada daha fazla konuşulduğunu kaydetti. Taşkesen, şunları söyledi: “Pek çok ülke ve kurum faizsiz bir sistemin nasıl olduğunu araştırıyor. Dünya hızlı bir şekilde faizsiz sisteme doğru yöneliyor. İslâm ekonomisinin arz ve talebi dikkate aldığını, bu sebeple gerçek serbest piyasa ekonomisi İslâmî sistemle mümkündür. Başta İngiltere ve Hollanda olmak üzere pek çok devlet faizsiz sistemi araştırıyor. Rusya'da bile bu sistem uygulanmaya başlandı. Dünya hızla faizsiz sisteme doğru yol alıyor. Biz buna hazır olmalıyız.”

#

27 Ara 2010 - 00:00 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber