Çavuşoğlu ve Yücel uzlaştı

AB Bakanı Çavuşoğlu, Alanya ziyaretinde bir araya geldiği Başkan Yücel'le bir süre sohbet ettikten sonra "Belediye bize okul, biz de belediyeye hizmet binası vereceğiz" dedi

- Yasin ARAZ

AVRUPA Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya ziyareti esnasında Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İlçe Başkanı Mustafa Berberoğlu, Alanya Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Er ve Alanya Koordinatör Yardımcısı Nurettin Uludağ ile öğle yemeğinde bir araya geldiler. Yemeğin amacı, 30 Mart seçimlerinin hemen ardından yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası ile eski belde belediyesi hizmet binalarının Antalya Valiliği'ne devredilmesinin konuşulmasıydı. Hizmet binalarının Valilik tarafından Milli Eğitim'e aktarılması da Alanya Belediyesi'ni hizmet binası anlamında zora sokmuştu. Gerçekleşen görüşmelerin ardından karara bağlanan konu ile ilgili açıklama yapan Çavuşoğlu, "Alanya'da bazı eski belde belediye hizmet binalarımız Milli Eğitim'in kullanımına verilmişti. Bunlardan bazılarının Alanya Belediyesi'ne de lazım olduğu ortaya çıktı. Gerek belediye başkanımız, gerekse diğer arkadaşlarımız daha önce geldiğimizde bu konuda bir sohbet etmiştik. Kendileri özellikle iki tane eski belde belediye binasının Alanya Belediyesi'ne verilmesini rica ettiler. Bunlardan bir tanesi eski Payallar Belde Belediye Binası, bir tanesi de Oba Belediye Hizmet Binası. O iki bina da okul olarak bu sene eğitime başlıyor. Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Milli Eğitim Bakanlığımız programını yaptı. Her iki belediye binasında da bu sene normal şartlarda 3'er sınıflık bir eğitim başlıyor. Türkiye'nin her yerinden kardeşlerimiz gelip eğitim görecek. Ama bizim amacımız Alanya'ya uyum içinde hizmet vermek. Alanya'da halkımızın ve burada yaşayan herkesin hizmeti en iyi şekilde alabilmesi için işbirliği yapmak. Yani kısacası amacımız üzüm yemek, bağcı dövmek değil. Belediye başkanımız da bu konuda Alanya'nın her zaman eksiklerini ve projelerini bize anlatıyor, biz de gereken desteği veriyoruz" dedi.

'İKİ OKUL YAPACAKLAR 

İKİ BİNAYI ALACAKLAR'

Alanya Belediyesi'nin ihtiyaç duyduğu ve talep ettiği hizmet binalarını alabilmek için, okul olarak kullanılacak binaların yerine okul yapmasını istediklerini belirten Çavuşoğlu "Kendilerinden konu ile ilgili bir çalışma yapmalarını rica etmiştik. Bu iki bina yerine okul yapma. Nasıl bir okul yapılacak, nereye yapılacak ve yeni hizmet binaları yapılıncaya kadar bu öğrenciler nerede eğitim görecek, bu konuda çalışmalar yapın, getirin dedik, sağolsunlar, Milli Eğitim Müdürümüzle birlikte bu çalışmayı yaptılar ve bugün bunu görüştük. Yaptıkları çalışma ve teklifleri son derece mantıklı. Dolayısıyla bu sorunu çözme anlamında İl Milli Eğitim Müdürümüze telefon açtık. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle, Alanya Belediyemiz yarın bir protokol imzalayacaklar. Vakit bulabilirsem ben de katılacağım. Bu protokol çerçevesinde Alanya Belediye Başkanımız Adem Murat Yücel'in önderliğinde iki tane okul yaptırılacak. Hayırsever vatandaşlarımız var, okul yerlerimiz var. Bunlardan bir tanesi Payallar'a, 5 dönümlük bir arazi üzerine yapılacak. Buraya bir lise yapılacak ve çok programlı 24 derslikli bir lise olacak. İkinci okul ise Oba Belediye Binası karşılığında Oba'ya değil, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmaya göre, özellikle Mahmutlar-Kestel bölgesinde planlanacak. Şu anda Oba'da ihtiyaç olmadığı için Anadolu Lisesi olarak açılacaktı. Oba Belediye Hizmet Binası yerine Mahmutlar-Kestel sınırında 15 dönümlük bir araziye yine 24 derslikli bir okul yapılacak. Her iki okula bu sene alınacak öğrenci kardeşlerimiz, merkezde Oba bölgesinde bir okulumuzda derslerini devam ettirecekler. Payallar bölgesindeki Çok Programlı Lise'ye (ÇPL) gelecek öğrenci kardeşlerimiz de belediye hizmet binasının en üst katında eğitimini bir yıllığına devam ettirecekler. Önümüzdeki yıl da belediye başkanımızın yaptıracağı her iki okulumuz da hazır olacak" diye konuştu.

'HAYIRSEVER OKULLARINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİYİZ'

Eğitime büyük önem verdiklerini belirten Çavuşoğlu, Alanya'nın ilklerin şehri olduğunu, bunların devamının geleceğini söyledi. Hayırsever vatandaşların yaptırdıkları okullar sayesinde, okul yapımı için ayırdıkları parayı başka faaliyetler için kullanacaklarını ifade eden Çavuşoğlu, "Eğitime çok önem veriyoruz ve Alanyamızın bir eğitim merkezi olabilmesi için hiçbir maddi manevi çalışmadan kaçınmıyoruz. Alanya ilklerin ilçesidir, her konuda olduğu gibi eğitimde de ilk Fen Lisesi bir ilçe olan Alanya'ya açılmıştı. İlk defa bir ilçede özel üniversite Alanya Hamdullah Emin Paşa (AHEP) Üniversitesi Alanya'da kuruldu. İnşallah devlet üniversitemizi de Alanya'ya kazandıracağız. İnşallah Bakanlar Kurulu kararında imzamız da nasip olur. Şu anda Alanya'da yeterince fakülte var ama bunun yanında da çok sayıda liseyi de kazandırıyoruz. Spor Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Sanat Lisesi, İmam Hatip Lisesi var. Bugün iki tane hayırsever vatandaşımızın bir takas işlemini de görüştük ve Barbaros okulunun olduğu yerde ve yanında bulunan eski kız meslek lisesine, vatandaşımız bir tane İmam Hatip Lisesi yaptıracak. Ve bir tane de ilköğretim okulu yaptıracaklar. O bölgemiz zaten okullar bölgesi oldu. Bizim devlet olarak her zaman esas görevlerimizden bir tanesi bölgemizin tüm okul ve sorunlarını çözmek. Bunu yaparken özellikle hayırsever vatandaşlarımızın yaptırdığı okulların sayısına bakarken, Türkiye birincisi olduğumuzu her zaman gururla söylüyoruz. Hayırseverlikle ilgili örnek almak istiyorsanız gidin Alanya'daki okullara, isimlerine bakın, nasıl yapıldığını görürsünüz. Bu konuda birlikte çalışmalarımız devam edecek. Hayırsever vatandaşlarımızın önünü açmak için devlet olarak, belediye olarak ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak her türlü çabayı devam ettireceğiz ki bölgemize daha çok okul gelsin. İlköğretim okulunu hayırsever vatandaşlarımız Hasan ve Ahmet Doğan kardeşler yaptıracaklar annelerinin adına. İmam Hatip Lisesi'ni de turizmci Enver Özmüftüoğlu yaptıracak. Biz aslında bu ilköğretim için bütçe de aktarmıştık. O bütçeyle de yine Alanya'da başka bir bölgeye ilköğretim okulu da kazandırmış olacağız. Bu şekilde Alanya'ya bu sene devletten ayırdığımız spor salonlarıyla beraber bir 40 milyon TL kaynak aktardık" ifadelerini kullandı.

'BİR SANİYE KESİNTİYE BİLE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK'

Son günlerde yaşanan yoğun elektrik kesintileri hakkında da açıklama yapan Çavuşoğlu, Antalya'nın Türkiye'nin çok önünde büyüdüğünü belirtti. Çavuşoğlu, geçmiş dönemlerde yapılan yatırımlardan en büyük payı Antalya'nın aldığını belirterek, 2009 yılında yaşanan bir sıkıntıdan dolayı bir açık yaşandığını, şu anda çok fazla yenileme ve yeni yatırımlara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bakan Çavuşoğlu, "Antalya'daki son toplantıda yüklenici firmaya bunun örneklerini verdik. Eskiden bizim çocukluğumuzda havaya bulut çıktığında elektrik kesilirdi, şimdi havada bulut olmadan da elektrik kesiliyor dedim. Bu konuda bir toplantı yaptı Enerji Bakanımız. Arazide dolaşırken sizlerden gelen şikayetleri aktardığımızda, bunun en iyi yönteminin şirketle ve yerel yöneticilerle beraber, Valilikle ve Bakanlarla toplantı yapmaktı. Bunu da gerçekleştirdik. Burada birinci konuştuğumuz konu elektrik kesintileri ve de yapılacak olan yatırımlar. İkinci konu ise sokak lambaları ve kesintiler. Kesinti dediğimiz şirketin elektrik kullanımını yani aboneliklerin durdurulması. Bu konuda neler yapılması gerekiyor, özellikle sokak lambaları nerede olacak ve parasını kim ödeyecek? Bu konuda komisyon oluşturuluyor. Alanya gibi, Antalya gibi turizmin gözbebeği şehirlerin karanlıkta kalmaması lazım. Gerçekten enerji yarırımlarına baktığımızda Antalya diğer illere göre çok ciddi kaynak aldı. Hakettiği için aldı. Turizm bölgesi, tarım bölgesi olduğu için, hızlı büyüdüğü için aldı. Daha önceki yıllarda yaptığımız adeta seferberlik gibi yatırımları yakından takip ettiniz. İndirici problemleri, büyük trafo problemleri vardı, hatlar çok kötüydü. Bunları yaptık, daha sonra yeraltına alma çalışmalarına, estetik çalışmalara başladık. 2009'larda başlayan bir sıkıntı oldu. Kaynakları kullanamayan bir sistem oldu. Daha sonra özelleştirme, mahkeme derken bir ara boşlukta makas açıldı. Şu anda çok yeni yatırıma ihtiyaç var, bir de var olan eskimiş şeyleri yenilemeye ihtiyaç var. Ki biz o zaman bu açığı kapattık. Yaylalar arasında yarış vardı, yaylalarda her yere elektrik götürdük. Şimdi bu açığı tekrar kapatmak için yılda 150 milyonluk bir yatırım olacaktı, şimdi bunu daha da arttırma kararı aldık. Geçenlerde Alanya'da 4 saatlik bir elektrik kesintisi oldu, hem de biz bu toplantıyı yaptıktan bir gün sonra. Bunları kabullenemeyiz. Benim 12 yıllık siyasi hayatımda her zaman söylediğim bir şey var, 1 saniye bile elektrik kesintisine tahammülümüz yok. Antalya Türkiye'nin çok önünde büyüdü. Bu sebepten dolayı böyle eskimeler, açıklar oluştu" dedi.

'DOST CAN KULAĞIYLA DİNLEMELİ 

TELEKULAK İLE DİNLEMEMELİDİR'

Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlemesini de değerlendiren AB Bakanı Çavuşoğlu, "Bu iddialar doğruysa gerçekten çok vahim" dedi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun konu ile ilgili gerekli açıklamayı yaptığını belirten Çavuşoğlu, "Dostlar birbirini can kulağıyla dinlemeli, böyle telekulak aracılığıyla dinlememeli. Türkiye'nin dış politikası dahil, ekonomik politikası, her şeyi zaten şeffaf. İnsani yardımlar, Suriye politikası, Irak politikası, hepsi şeffaf. 4 sene, 5 sene sonra Irak'ta Türkiye'nin dediği noktaya geliyorlar. Oradaki Maliki rejiminin, mezhepe dayalı bir sistemin İran destekli olmayacağını ve kaosa götüreceğini söylüyorduk. Suriye'deki bugünkü gelişmeleri her ortamda, Obama dahil, Washington'a yaptığımız ziyaretlerde söylüyoruz. Bizim gizlimiz saklımız yok. Cumhurbaşkanımız da çok açık sözlü. Hatta kimilerine göre fazla açık sözlü. Bizler de öyle, pozitif düşüncemizi de, negatif düşüncemizi de, her şeyi açık açık konuşuyoruz. Bir devletin bir devleti ve o devletin yetkililerini dinlemesi yakışan bir şey değil. Hele dostluğumuza, müttefikliğimize hiç yakışmaz. Kaldı ki Amerika'nın Almanya'yı dinlediği ortaya çıktığında o zaman Almanya'nın verdiği tepkiyi hepimiz hatırlıyoruz. O sebeple bunlar dostluğa ve müttefikliğe yakışmayan şeyler ve hep temenni ettim, inşallah doğru değildir. Şu ana kadar Almanya'dan da bunun tersini söyleyecek bir açıklama gelmediği gibi, teyit eden şeyler geldi. Ama herhalde ciddi bir şekilde izahat vermeleri gerekiyor bu konuda" şeklinde konuştu.

'12 AY TURİZM İÇİN HERŞEYİ YAPACAĞIZ'

Turizmi canlandırma adına yapılabilecek çalışmaları da değerlendiren Çavuşoğlu, geçtiğimiz günlerde Demre'ye yaptığı bir ziyaret esnasında şahit olduğu bir olayı da aktardı. Otelin haftanın 3 akşamı yemek vermediğini, bu sayede müşterilerin çarşıya gitmeye teşvik edildiğini belirten Çavuşoğlu, "Aracısız, acentasız turistleri çarşıya gitmeye teşvik ediyorlar ve gönderiyorlar. Bu sistemi tüm Antalya'da Herşey Dahil sistemindeki yerlerde uygulasak, esnafımızın şikayetini de gidermiş oluruz. Bu konuda hepimize görev düşüyor. Kendi içimizdeki sorunları çözersek, en aza indirdiğimiz zaman bizim turizmimiz daha sürdürülebilir olur. Hedefimiz 50 milyon turist ancak bunların olması için suyumuz temiz olmalı. Eskiden belediyelere 'Siz arıtma yapmayın, işletmeyin' diyorduk, şimdi zamanında belediyelerin yaptığı bütün işletmeler iflas etti. Şimdi bu işin uzmanı, Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) arıtmaları yürütüyor. Bu sistemi oturtmak için plajların güzel olması, su sporlarının, yolların, altyapıların, otellerin güzel olması lazım. Golf turizmi ile Alanya'yı 12 ay turizm yapılan bir yer haline de getireceğiz. Ama bu yetmez, üniversitelerin de açılması lazım. Alanya'yı aynı zamanda okul ve sağlık kenti haline getirmek için her şeyi yapacağız" şeklinde konuştu.

20 Ağu 2014 - 06:44 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber