Çavuşoğlu Lübnan yolcusu

İki buçuk yıl süren siyasi krizin ardından cumhurbaşkanı seçilmesiyle istikrar arayışlarını hızlandıran Lübnan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ziyaretiyle ivme kazanması bekleniyor

Haber: Alper KUTAY
TÜRK
İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumların faaliyetleri ile son yıllarda güçlenen Türkiye Lübnan ilişkileri, taraflar arasında gerçekleşen temaslar ve ziyaretlerin hızlanmasıyla beklenen merhaleye yeniden ulaşma eğiliminde. İki ülke arasında 2010 yılında varılan vizelerin kaldırılması anlaşması, ilişkilerin gelişmesi adına dönüm noktası oldu. Türkiye ile Lübnan arasındaki sivil hava trafiğinde ise günlük 14'e çıkan sefer sayısının yanı sıra Lübnanlıların Beyrut'taki Yunus Emre Enstitüsü'ndeki Türkçe derslerine gösterdiği yoğun ilgi, iki ülke halkı arasındaki tarihsel bağları güçlendiren unsurlar arasında. Başkent Beyrut'ta 2014 yılında ofis açan TİKA ise Lübnan'da eğitim, sağlık ve tarihi eserlerin restorasyonu gibi önemli projelere imza atarken, Sayda şehrinde de bir hastane inşa etti.
ALANYA'DAN LÜBNAN'A GİTTİ
Bürokratik nedenlerle henüz faaliyete geçemeyen hastanenin bu yıl içinde açılması için Lübnanlı taraflarla temaslar devam ediyor. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u bugün Alanya'da ağırlayan Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün başkent Beyrut'a düzenleyeceği ve iki gün sürecek çalışma ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Başbakan Temmam Selam, Meclis Başkanı Nebih Berri, Dışişleri Bakanı Cibran Basil ve yeni hükümeti kurma görevini alan Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri ile bir araya gelecek. Bakan Çavuşoğlu'nun temaslarında yeni hükümetin kurulması süreci bağlamında Türkiye'nin Lübnan'a verdiği desteği iletmesi ve ikili ilişkilerin gidişatını ele alması bekleniyor. Bakan Çavuşoğlu, 4 Aralık'ta ise Hindistan'da düzenlenecek İstanbul Süreci Altıncı Bakanlar Konferansı'na katılacak.

01 Ara 2016 - 14:41 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber