Çavuşoğlu eleştirilere cevap verdi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin dış politikada yalnızlaştığı eleştirilerine, “Doğruyu söylerken yalnız kalıyorsak, ilkeli, prensipli yalnızlığa can kurban. Hiç itirazımız yok. Memnuniyetle yalnız kalırız ama er ya da geç ilkeli tutumumuz anlaşılıyor” diye cevap verdi

-Alper KUTAY

ANTALYA’DA Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Cumartesi günü yapılan Muratpaşa İlçe Kongresi'ne katılan Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AKP'nin kentteki ilçe kongrelerinin büyük bir kısmının tamamlandığını ve kongrelerin adeta bir şölen havası içinde geçtiğini söyledi. Kongrelerin ardından değişen isimler, görevi bırakanlar, yeni seçilenler olduğunu anlatan Bakan Çavuşoğlu, “Devir teslim törenlerinde, bu yenilenmenin gayet güzel, kardeşlik, dayanışma, saygı ve sevgi içinde gerçekleştiğini görüyoruz. Önümüzdeki seçimlerde de hem yerelde hem genelde bu çalışmalarımızın meyvesini alacağız” dedi.

‘100 GÜNDE 100 YABANCI MİSAFİR GELDİ’

Ankara'da neredeyse hiç durmadan çalıştıklarını anlatan Bakan Çavuşoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Geçen hafta Ankara'da diplomasi trafiği vardı. Benim şahsen başım döndü. Bir başbakan gidiyor, başkası geliyor. Bir cumhurbaşkanı gidiyor, bir başkası geliyor. Hepsini Türkiye'ye yakışan bir şekilde ağırlıyoruz, meselelerimizi görüşüyoruz. Yoğun tempo içinde koşturuyoruz. Sürekli yurtdışına ziyaretler yapıyoruz. Hani diyorlar ya 'Türkiye yalnızlaşıyor, yalnız kaldı.' Ben şöyle bir sayıyorum, 100 gün içinde 41 ziyaretim olmuş. Bunun 12’si Türkiye'ye gelen ziyaret, gerisi bizim yaptığımız ziyaret. 100 gün içinde 100'e yakın dışişleri bakanıyla görüşmüşüm. Bazılarıyla da, ABD Dışişleri Bakanı olmak üzere en az 10'ar defa görüşmüşüz. Telefon görüşmeleri hariç. Böyle bir tempo yaşıyoruz. 100 gün içinde dünyanın en önemli 3 zirvesinin baş aktörü Türkiye olmuş. Bu mu yalnızlık? Acaba bir de yalnız kalmasaydık nasıl yetişecektik, kendi kendime soruyorum.”

‘ANTALYA’YA DÜNYA LİDERLERİ GELİYOR’

Türkiye'nin 1 Aralık'tan itibaren G20 Liderler Zirvesi’nin başkanlığını üstlendiğini hatırlatarak konuşmasına devam eden Bakan Çavuşoğlu, “Hani Türkiye küçülüyordu, her yerden dışlanmıştı! Dünyanın patronlarının oluşturduğu bir kulüp dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi olan Türkiye, dünyanın en zengin 20 ülkesine başkanlık yapıyor” diye konuştu. Gelecek yıl Antalya'da toplanacak G20 Liderler Zirvesi’nde dünyanın tüm liderlerinin olacağını belirten Bakan Çavuşoğlu, Mayıs ayında da NATO Ülkeleri Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın Antalya'da yapılacağını söyledi. Türkiye'yi kısa bir süreçte yoğun bir gündemin beklediğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, Küresel Göç ve Kalkınma Forumu Dönem Başkanlığı’nı Türkiye'nin üstlendiğini, ilk defa düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi'nin İstanbul'da toplanacağını, 2016 Dünya Enerji Zirvesi'nin, 2017'de Petrol Zirvesi'nin de Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşeceğini söyledi.

‘BÖYLE İLKELİ YALNIZLIĞA CAN KURBAN’

Bakan Çavuşoğlu, “Nerede yalnız kalmışız acaba?” diye sordu ve “Mısır'a 'darbe' demekle yalnız kalabiliriz, ama darbe. Doğruyu söylerken yalnız kalıyorsak, böyle ilkeli, prensipli yalnızlığa can kurban! Hiç itirazımız yok. Memnuniyetle yalnız kalırız ama er ya da geç bizim ilkeli tutumumuz anlaşılıyor” dedi. Bakan Çavuşoğlu, Mısır'da darbeyle temasta bulunan ülkeleri ve Avrupa Birliği'ni Mısır konusunda eleştirdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Peki bu darbecilerle niye temastasınız, niye sessiniz çıkmıyor? Siz başından beri darbecilerle temasta oldunuz, idam cezalarını engelleyebildiğiniz mi, hayır. 3 binden fazla siyasi mahkûm var. Bir tanesini çıkarabildiniz mi, hayır. Bir günde 5 bin kişiyi öldürmesini engelleyebildiniz mi? Güya bir seçim yaptı sizi davet etti mi gözlemleyin diye, hayır. Sizin ne etkiniz oldu? Darbeci ile işbirliği yapan ülkeler konumuna düştünüz. Biz bunu açıkça söylüyoruz. Sözümüzü hiç sakınmayız. Biz Recep Tayyip Erdoğan'la siyasete başladık. Biz yalnız değiliz. Arkamızda 77 milyonun duası, desteği var.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN PANKARTI

AKP'nin AKM'de gerçekleşen ve eski Gençlik Kolları Başkanı Hasan Bozdemir'in tek aday olarak girdiği kongrede salona Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pankartı da asıldı. Cumhurbaşkanlığı forsuyla birlikte fotoğrafının yer aldığı pankartta Erdoğan için 'TC Cumhurbaşkanı ve 'Kurucu Genel Başkan' sıfatları yazıldı. Bakan Çavuşoğlu, kongre öncesi AKP Bursa Milletvekili Tülin Erkal Kara'nın Antalya'da hayatını kaybeden annesi 66 yaşındaki Aynur Erkal'ın Uncalı Kent Mezarlığı'ndaki cenazesine katıldı. Erkal'ın cenazesi ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından defnedilirken, Bakan Çavuşoğlu acılı aileye başsağlığı diledi.

15 Ara 2014 - 02:32 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber