Başkanlık Sistemi'ne Özal-Türkeş açılımı

AKP'nin genç yöneticilerinden Ahmet Girenes, Özal ve Türkeş'in Başkanlık Sistemi açıklamalarını anımsatarak sistemin yeni dönemde neden gerekli olduğunu savundu

Haber: Alper KUTAY

ADALET ve Kalkınma Partisi (AKP) İlçe Teşkilatı Yönetim Kurulu olan Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Ahmet Girenes, yakın tarihimize damga vuran iki önemli siyasi lider olan Turgut Özal ve Alparslan Türkeş'in Başkanlık Sistemi hakkındaki görüşlerini paylaşarak, Başkanlık Sistemi'ni savundu. Girenes, şunları söyledi: "Bir tartışma programında Turgut Özal, Mehmet Ali Birand'ın 'Şu an en azından bir denetim mekanizması var. Başkanlık Sistemi'nde tek adamlık tehlikesi ortaya çıkmıyor mu?' sorusuna, 'Hayır, bugün bir denetim yok. Ben tam aksini iddia ediyorum. Neden? Çünkü hükümet tek parti iktidarı da olsa koalisyon da olsa Meclis'e hakim oluyor. Meclis'ten hiç bir araştırmayı geçirmeyebilir isterse. Halbuki Başkanlık Sistemi'nde kesin olarak kuvvetler ayrılığı var.
TÜRKEŞ DE SAVUNMUŞTU
Ayrıca bakanların benim kanaatime ve tecrübelerime göre parlamento dışından olması lazım. Çünkü 6 senelik parlamento hayatımda şunu gördüm. Bakanlarla milletvekilleri arasına devamlı problem giriyor. Çünkü bakanın da seçim kaygısı var, milletvekilinin de. Aynı yerden veya aynı gruptan olmadıkları takdirde birbirlerine zıt hareketler yapıyorlar ve dejenerasyon başlıyor' demiştir. Merhum Alparslan Türkeş ise, 'Milliyetçi Hareket, tek başkan, tek meclis sistemini savunur. Çağımız kuvvetli, adil ve hızlı icra çağıdır. Türk milleti dünya imparatorlukları kurduğu devirlerde, kuvvetli, adil ve hızlı icra sistemini uygulamıştır. Kuvvetli ve hızlı icra, icra gücünün tek elde toplanmasıyla mümkündür. Bunun için tarih ve töremize uygun olarak Başkanlık Sistemi'ni savunuyoruz' demiştir."

19 Oca 2017 - 21:59 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber