Anayasa teklifi Meclis’e sunuldu

Abdülhamit Gül : 21 maddelik anayasa değişiklik teklifimizi Ak Parti olarak sunduk

AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül konuşmasında, "Yaklaşık 70 maddeyi, ihtiva eden burada da özellikle sistemden kaynaklı birtakım ibare değişiklikleri, Anayasanın bütünüyle değişikliği yeni anayasa anlamında bir değişiklik değildir. Bir takım ibarelerin kalktığı toplam 21 maddelik anayasa değişiklik teklifimizi Ak Parti olarak sunduk" ifadelerini kullandı.
Ak Parti ve MHP ortak basın toplantısı düzenledi. Ak Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül," Az önce TBMM Başkanımıza 316 Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili olarak 1. imza sahibi olarak Sayın Başbakanımız Genel Başkanımızın imzasıyla Anaya değişikliği önergemizi sunduk. Türkiye demokrasi tarihi açısından çok önemli bir günü yaşıyoruz. Türkiye'de 2007 yılında yapılan referandum sonrasında bir fiili durum ortaya çıktı. Parlamenter sistem içerisinde parlamentodan seçilen Cumhurbaşkanı yerine 2007 referandumuyla milletimiz cumhurbaşkanını ben seçeceğim diyerek bir irade ortaya koydu. Bunun akabinde yapılan 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde halkımız ilk defa Cumhurbaşkanını kendisi seçti. Bu seçimle birlikte Türkiye'de yürütmede 2 başlılık anlamında bir sorun ortaya çıktı ya da bir melez hükümet sistemi ortaya çıktı. Şu an yaşanan tabloda Türkiye'de bir hükümet sistemi krizi olmaması iktidarda tek partinin, Ak Parti'nin olmasından dolayıdır. Ancak mevcut sisteme göre koalisyonların hala mümkün olduğu bir 7 Haziran gerçeğini de göz önünde bulundurduğumuzda farklı partilerle bir koalisyon sürecinde yürütmedeki iki başlılık arasındaki bir çatışmanın bir hükümet sistemi krizinden ziyade bir rejim krizine dönüşme ihtimali, özellikle bir risk alanı olarak karşımızda duruyordu. Bu anlamdaki değişikliği ortadan kaldırmak, yürütmede tek başlı bir irade doğrudan halkın seçtiği yürütmeyi halkın tayin ettiği bir değişiklik konusunda bir ihtiyacın zaruri olduğu orta çıkmıştır. Bu anlamda yapılan değişiklik esas itibariyle yasamanın, yürütmenin güçlendirildiği, yargının da bağımsız ve tarafsız olduğu, kuvvetler ayrımının sağlandığı bir hükümet sistemi anlamındaki değişikliklerdir" diye konuştu.
"MİLLETİN SİYASETTEN BEKLEDİĞİ BİR ÖDEVİ YERİNE GETİRME MİSYONUNU TAŞIMAKTADIR"
Ak Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül," Yaklaşık 70 maddeyi, ihtiva eden burada da özellikle sistemden kaynaklı birtakım ibare değişiklikleri, Anayasanın bütünüyle değişikliği yeni anayasa anlamında bir değişiklik değildir. Bir takım ibarelerin kalktığı toplam 21 maddelik anayasa değişiklik teklifimizi Ak Parti olarak sunduk" dedi. Abdülhamit Gül," Bu süreçte Milliyetçi Hareket Partisi'nden çok değerli meslektaşımız Afyon Milletvekili sayın Mehmet Parsak'la beraber çok yoğun çalışmalar yaptık. Genel Başkanlarımızın temasları oldu. Bu metin bir uzlaşı metnidir. Türkiye'nin özellikle 15 Temmuz darbe kalkışması sonrasında milletin siyasetten beklediği bir ödevi yerine getirme misyonunu taşımaktadır. Bu anayasa metninde gençlerin anayasası diyebileceğimiz bir anayasa var. Seçilme yaşını 18'e indiriyoruz. Bununla birlikte genç, dinamik bir anayasa. Mehmet beyinde bulunduğu, CHP'den milletvekili arkadaşımızın da Bülent Tezcan beyin de bulunduğu bir çalışma yaptık. Orda yedi madde üzerinde anlaşmıştık. Bu maddelerde bu anayasa teklifimiz içerisinde. Bu da çok tarihi bir anlaşmadır. CHP'nin de bu anlamda ortak mutabık kaldığımız bu maddeleri özellikle yargıya ilişkin bu maddeleri de burada koyduk. Hukuk devleti ilkesi bakımından tarihi bir değişikliği ifade etmektedir. Anayasanın 9. maddesindeki yargıya tarafsız ibaresi de eklenerek bağımsız ve tarafsız yargı vurgusu her iki parti olarak önemsediğimiz bir vurgudur. Askeri ve sivil yargı farkını ortadan kaldırarak hukuk devleti adına çok önemli bir durum ve yeni bir gelişme olmaktadır. HSYK konusunda bir mutabakat gerçekleştirdik. HSYK'da da kürsü seçimini kaldırarak, yargıdaki kamplaşmayı ortadan kaldırmak ve Meclisin HSYK üyelerini seçme imkanını getirerek Parlamentonun daha da güçlendirildiği bir teklif metnimiz vardır" diye konuştu.

10 Ara 2016 - 18:12 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber