‘AKP kitapçıkta resmen uçmuş’

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) İlçe Teşkilatı Başkan Yardımcısı Avukat Erdoğan Toktaş, “AKP'nin hazırladığı Büyükşehir Yasası kitapçığında Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin gelirinin yasa sonrası 910 milyon TL'ye çıkacağı yazıyor. Bu parayı hangi kanun maddesiyle, neyi nasıl hesaplayıp bulmuşlar?” dedi.

CHP İlçe Teşkilatı, haftalık olağan yönetim kurulu toplantısını dün saat 12.00’de İlçe Başkanı Şevki Türktaş başkanlığında gerçekleştirdi. Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Yardımcısı Avukat Erdoğan Toktaş, AKP İlçe Teşkilatı'nın dağıttığı 'Sorularla ve Cevaplarla Yeni Büyükşehir Belediye Yasası' kitapçığını eleştirdi. Toktaş, konuşmasına, köylerde broşür dağıtımına devam ettiklerini belirterek başlarken, Alanya merkez ve beldelerini ilgilendiren broşürün hazırlandığını ve önümüzdeki günlerde dağıtılacağını söyledi.
‘KİTABI BİLE ANKARA HAZIRLAMIŞ’
CHP İlçe Teşkilatı’nın broşür çalışmasının ardından AKP İlçe Teşkilatı'nın 'Ne yapabiliriz?' düşüncesiyle hareket ettiğini vurgulayan Toktaş, “AKP İlçe Teşkilatı böyle bir şeyi hazırlamaya yeterli olmadığı için kitapçığı AKP Yerel Yönetimler Başkanlığı hazırlamış ve ilçelere göndermiş, bizimkiler de dağıtmaya başlıyorlar. Sağ olsunlar, bize de göndermişler, ufak olduğu için cebimizde taşıyoruz. Tam cebe uygun bir baskı olmuş. Bunu sürekli yanımızda taşıyacağız. Bundan sonraki süreçte burada ileri sürülen hususları tek tek ele alıp kamuoyuyla değerlendireceğiz” dedi. Büyükşehir Yasası uygulanmaya konulduğu zaman Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet sınırının 640 kilometre olacağını belirten Toktaş, “Yani yasadan sonra 640 kilometreye bir belediye mi hükmedecek?” diye sordu.
‘AKP HESAP YAPMAYI BİLMİYOR’
Toktaş, açıklamasına şöyle devam etti: “Bu anlayışa göre 60 kilometreye 483 milyon TL ile hizmet yapılırken, 640 kilometreye 610 milyon TL ile hizmet götürülecek. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin geliri bu anlamda nasıl artmış, birisi çıksın bize bunu izah etsin. Bir de bu 910 milyon TL'yi nerede bulmuşlar, hangi kanunun kaçıncı maddesine göre bulmuşlar. Bu paranın içerisinde ilçe belediyelerden alınacak yüzde 40 pay var mıdır? Bu 910 milyon TL nasıl bulunmuş, bize anlatsınlar. Şöyle de olabilir. Belediyelere devletin ayırdığı pay, vergi üzerinden ayrılıyor. Demek ki bu parayı da vatandaşlardan vergi olarak alacaklar. O zaman bizi daha da kötü günler bekliyor. AKP İlçe Teşkilatı'nın dağıttığı broşürlerle her hafta bir değerlendirme yapacağız, bugünlük sadece bu konuya değindik.”
'HALKIN SORULARI BUNLAR DEĞİL
AKP İlçe Teşkilatı'nın dağıttığı kitapçığın hazırlanış şekliyle ilgili olarak da konuşan Toktaş, “Bu broşür genel olarak halkın ve basının sorduğu sorular değil de tamamen 'İcraatın içinden' mantığıyla hazırlanmış. Büyükşehir Yasası'nın sıkıntılarıyla ilgili bir soru sorulmamış, yönlendirme sorularla hazırlanmış. Mesela ‘Büyükşehir Yasası yürürlüğe girdiği zaman Alanya'daki bütün köylerin ve beldelerin hizmetleri Alanya Belediyesi tarafından yapılacaktır. Herkes işini Alanya'dan takip edecektir’ deniliyor. Büyükşehir Kanunu'nu açıp baktığın zaman böyle bir şey yok. Alanya'nın, beldelerin, köylerin nerelerini Büyükşehir Belediyesi yönetecek? En temel sorunlardan bir tanesi budur. Alanya Belediyesi'nde yapılan her türlü çalışmanın, Antalya Belediyesi'nden onay alınarak yapılacağına ilişkin değerlendirmelerimiz var. Bunlara cevap verilmemiş” dedi.
‘TIP FAKÜLTESİ'NE SEVİNDİK’
YÖK'ten onayı geçtiğimiz günlerde çıkan Tıp Fakültesi konusuna da değinen Toktaş, “Akdeniz Üniversitesi'ne bağlı olarak Alanya'da Tıp Fakültesi açılmasıyla ilgili kararın YÖK tarafından onaylandığı ve bakanlıklara gönderildiği yönünde haberler alıyoruz. Eğer gerçekten bu yönde bir gelişme varsa, bu Alanya için, hepimiz için sevindirici bir gelişme. Başta ALTSO yönetimi olmak üzere bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Fakat bazı duyumlarımıza göre YÖK'ün bu kararı 2012'nin Haziran ayında onayladığını ama o tarihten bu yana bu kararın kamuoyuna açıklanmadığı söyleniyor. Açıklanmamasının sebebi ise Büyükşehir Yasası gibi, Gazipaşa Havalimanı gibi konuların sıkıştığı bir dönemde açıklanmak istenmesidir. Böyle duyumlar aldık, eğer gerçekten böyleyse bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” diye konuştu.
‘AKP ALANYA'NIN ÖNÜNDE ENGEL’
AKP Hükümeti’ni Alanya'nın önünde bir engel olarak gördüklerini söyleyen Toktaş, açıklamasına şu şekilde devam etti: “AKP Hükümeti Alanya'nın önünde bir engeldir. Alanya'yı kendi başına bıraksalar, sadece talepleri yerine getirseler, hiçbir maddi katkı sağlamadan, Alanya gerçekten marka bir şehir olacak. Yıllardır bir havaalanı meselesi var, bir tek imza atacaklar ama atmıyorlar. Para filan harcamayacaklar, sadece imza atacaklar ama atmıyorlar. Tıp Fakültesi'ni ALTSO 'Biz yaparız' dedi ama bunlar imzayı geciktirdi. Öldürmekten beter ediyorlar, sonra bir imza atıyorlar, hepimiz sevinçten havalara çıkıyoruz. Bıraksınlar Alanya'yı, Alanya okulunu da, havaalanını da, her şeyini kendi yapar. Bizim onlardan isteğimiz engeli kaldırsınlar, engel olmasınlar. Zaten şimdiye kadar para ayırıp Alanya'ya yaptıkları bir şey yok. Basının, muhalefetin zorlamasıyla bir kısım imzaları atıyorlar, o kadar.”

#

17 Oca 2013 - 00:30 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber