Acar’dan özel hastane sorusu

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, özel hastanelere yapılan ödemeleri TBMM gündemine taşıyarak, “Son 3 yılda özel hastanelere ne kadar ödeme yapıldı? En fazla ödemenin yapıldığı 20 özel hastane hangisidir ve ne kadar ödeme yapılmıştır?” diye sordu.

CHP’li Acar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, özel hastanelerin SGK’ya yaptıkları faturalamalarda yeterli denetimin yapılamadığını kaydetti. Zaman zaman “verilmeyen hizmetin faturalanması, mükerrer faturalama, yapılmayan bir girişim ve tedaviyi yapılmış gibi gösterme” gibi örneklerle karşılaşıldığını kaydeden Acar, “Elektronik ortamda faturaların yalnızca yüzde 5’inin incelenebildiği bu sistemde, denetim adı altında neredeyse özel hastane faturalarının garanti altına alınmakta olduğu görülmektedir” dedi.
‘ÖZEL HASTANELER AYRICALIKLI MI?’
Acar, sosyal güvenlik harcamalarının sürekli artmasından yakınıldığı bir dönemde, bu harcamayı daha da arttıran ve kamunun zararına yol açan sistemin aynı şekilde sürdürüldüğünü savundu. Türkiye genelinde, son 3 yılda ve yıllara göre özel hastanelerce Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kesilen faturaların sayısı ve miktarı konusunda bilgi isteyen Acar, “Söz konusu faturalar karşılığında özel hastanelere yapılan ödemenin miktarı nedir? Faturalarla ilgili 2010 ve 2011 yıllarında Sayıştay incelemesinde belirlenen kamu zararının miktarı nedir? Sosyal Güvenlik Kurumu’nun son 3 yılda en fazla ödeme yaptığı 20 özel hastane hangisidir ve bunlara yapılan ödemenin miktarı nedir? SGK’nın özel hastanelere yaptığı ödemelere göre en fazla ödemenin yapıldığı 10 il hangisidir? Ödemelerin illere göre dağılımı nedir?” diye sordu.
‘HASTANE DENETİMİ YAPILACAK MI?’
Antalya’da son 3 yılda özel hastanelerden Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilen faturaların tutarı ne kadardır? Bu faturalarda ne kadar kesinti yapılmış, ne kadarı ödenmiştir? Antalya’da son 3 yılda en fazla ödemenin yapıldığı 5 özel hastane hangisidir? Antalya’da fatura incelemesi yapan doktorların daha sonra faturalarını inceledikleri hastanelere geçtiği yönünde şikayetlerin olduğuna dikkat çeken Acar, “Antalya’da son 3 yılda fatura kontrol komisyonunda görev yapan doktorlardan kaçı, faturalarını inceledikleri hastanelere geçiş yapmıştır? Bu tür uygulamaları etik buluyor musunuz? Bakanlık yetkililerinizin sosyal güvenlik açıklarının her geçen gün arttığı ve gelirlerin harcamaları karşılamadığı şikayetlerinin yapıldığı bir dönemde, bu açığın büyümesine yol açan sistemi gözden geçirecek misiniz? Etkin bir denetim ve kontrol sistemi kuracak mısınız?” dedi.

#

05 Oca 2013 - 00:22 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber