10 ayda turist kaybı 10.3 milyon

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, turizmde Ocak-Ekim döneminde turist kaybının 10 milyonu aştığına dikkati çekerek, “AKP Hükümeti’nin etkin önlemler almaması nedeniyle 2016 yılında kayıp artarak sürüyor. 10 ayda 10.3 milyon turist kaybında AKP’nin sorumluluğu büyük” dedi

Haber: Alper KUTAY
CUMHURİYET
Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Ocak-Ekim dönemi turizm istatistikleriyle ilgili yaptığı açıklamada, 2015 yılının ilk 10 aylık döneminde Türkiye’ye 33 milyon 59 bin 287 turist gelirken, bu yıl gelen yabancı turist sayısının 22 milyon 696 bin 776’da kaldığını belirtti. Budak, “Geçen yıla göre kayıp 10 milyon 362 bin 511’dir. Yüzde 31.3’lük bir gerileme var. Bu tablo, 2015 yılı sonundan itibaren uyarılara kulak tıkayan AKP Hükümeti’nin eseridir. Zamanında önerilere kulak verilseydi, kayıp bu kadar büyük olmazdı” dedi.
KRİZ ANTALYA’YI VURDU
Turizmdeki krizin en fazla Antalya’yı vurduğunu belirten Budak, “Rus uçağının düşürülmesinin ardından ‘Uçak Antalya’ya düştü’ demiştik. Dediğimiz gibi oldu. Toplam turist kaybının neredeyse yarısı Antalya’da ortaya çıktı. Geçen yıla göre Antalya 4.8 milyon, İstanbul 2.9 milyon, Muğla 1.1 turist kaybetti. İzmir, Kapadokya, Aydın, Edirne’de de tablo aynı. Bütün turizm merkezlerinde kayıp var. Antalya’da geçen yıla göre kayıtlı istihdamda 70 bin eksilme ortaya çıktı. Binlerce turizm emekçisi iş bulamadı, evine ekmek götüremedi. Antalya ve turizm bölgelerindeki esnaf büyük sıkıntı içerisinde. Ödemelerini yapamıyor, sicili bozulduğu için yeni kredi de alamıyor. Üreticiler alın terinin karşılığını alamıyor” diye konuştu.
AB’YE ÖZEL KAMPANYA
Son iki yılda yaşanan süreçten AKP Hükümeti'nin yeterli dersi almış görünmediğini kaydeden Budak, turizmde en önemli sorunun bozulan Türkiye imajı olduğunu ancak bu alanda hiçbir adım atılmadığını kaydetti. Uçak yakıt desteği konusunda AKP Hükümeti’nin aldığı yeni kararın tüm yıl için açıklanmasının yeterli olmayacağını  kaydeden Budak, şunları söyledi: “Turizmde ‘Geliyorum’ diyen kriz geldi. Yani bir anda bir kriz ortaya çıkmadı. Buna rağmen AKP Hükümeti gerekli önlemleri almadı, alamadı. Önerilere kulak tıkadı. 2015’te uçak yakıt desteği başladı. 2016 yılı için ‘Yılbaşından önce açıklayın ve tüm yıl boş koltuk desteği verin’ dedik. Dinletemedik.
'AVRUPA'DAN KOPMAMALIYIZ'
Parça parça uzatıldı. Tabi ki katkısı sınırlı kaldı. Öyle anlaşılıyor ki, 2017 için uyarımız yine kısmen dinlenmiş. Ayrıca bu destek tek başına yeterli olmaz. Türkiye’nin en önemli pazarı Avrupa’dır. Avrupa Birliği ile ilişkilerin bozulması, görüşmelerin dondurulması büyük sıkıntı yaratacaktır. 2016’da Rusya krizi yaşandı, 2017’de de AB ülkelerinden ciddi kayıp yaşanabilir. Bu nedenle, AB ülkelerine yönelik özel tanıtım kampanyaları oluşturulmalıdır. Öncelikle OHAL ve KHK düzenine son verilmelidir. AB ile ilişkiler OHAL ile değil, demokrasi ve hukukla gelişir.”

29 Kas 2016 - 13:45 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber