Omuz çıkıkları

HAPŞIRMA

ile omzu çıkan hiç duymuş muydunuz? İlk başta kulağa alakasız gelse de benzer durumlar sık karşılaşılabilecek bir durumdur. Omuz bölgesi vücudumuzun en hareketli eklemidir. Omuz ekleminin, kolu yukarı kaldırma, kendi etrafında çevirme ve eli başın üstüne ulaştırma gibi fonksiyonları vardır. Omuz çıkığı dediğimiz zaman kolun üst kısmının, omuz ekleminden bir soket şeklinde zorlanarak çıkması akla gelir. Bu durum omuzun aşırı zorlanarak kullanımı veya bir düşme sonucu da meydana gelebilir. Omuz bir kere yerinden çıktığı zaman omuz ekleminin tekrarlayarak çıkması çoğu zaman yüksek ihtimal dahilindedir. Omuz ekleminin gevşek hale gelip, güvensizlik ve istikrarsızlık oluşturarak sürekli tekrarlayan çıkmalarına kronik omuz instabilitesi denir.

ANATOMİ
Omuz eklemi üç kemikten oluşur. Kol, kürek kemiği ve köprücük kemiğidir. Üst kol kemiğinin başı kürek kemiğinin yuvasına oturur. Omuz bağları ve eklem kapsülü bu yapılar arasında uzanırlar ve çepeçevre sararlar. Bunların da etrafını kas ve tendonlar sarar. Kol kemiğinin topuzu bazen bu yuvanın içinden çıkacak gibi olup yarım çıkık şeklinde olur ve buna subluksasyon denir. Topuzun yuvadan tam çıkmasına ise tam çıkık denir. Omuz bir kere yerinden çıktığında, topuz ile yuvayı bir arada tutan çevre yumuşak dokuları (bağlar, kapsül, tendon veya kaslar) yırtarak veya aşırı esneterek çıkar. Bu durum çıkıkların tekrarlamasına sebep olabilir. Buna kronik omuz instabilitesi veya gevşekliği denir. Omuz eklemini bir arada tutan yumuşak dokuların kalıcı yetersizliği de söz konusu olur.

SEBEPLER
Omuz çıkığı genellikle düşme veya trafik kazası sonucu oluşur. Topuz, yuvanın önüne çıkarken öndeki bağ dokularını yırtarak çıkar. Buna bankart lezyonu denir. Ciddi bir ilk çıkış sürekli çıkıklara sebep olabilir. Çıkma hissi veya omuzda çıkacak gibi olan bir güvensizlik hissi oluşabilir.
Yüzme, tenis veya voleybol gibi sporlarda omuz sürekli baş seviyesi üzerine zorlanarak, omuz bağlarında gevşeklik, esneme ve instabilite meydana gelebilir. Tekrarlanan bu gibi faaliyetler omuzda yavaş gelişen bir bağ dokusu hasarı oluşturur. Bu hasarlı ve ya gevşek bağlar zorlu omuz hareketlerinde acı ve kararsız bir durum oluşturabilir.

BULGULAR
* Yaralanma ile omuz ağrısı,
* Tekrarlayan omuz çıkıkları,
* Sürekli omuzda gevşeklik, atlama veya yerinden çıkacak hissi.

TEDAVİ
Kronik omuz çıkıkları ilk olarak cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılır. Bu tedavi sonucunda ağrı ve omuz istikrarsızlığı devam ederse, ameliyat planlanır. Bu tedavinin planlamasında omuz çıkmasına sebep olacak hareketlerde kaçınma ve yaşam şartlarının düzenlenmesi vardır. Bu tedavi birkaç ay sürebilir. Ağrı ve şişliği azaltmak için buz tedavisi yapılabilir. Fizik Tedavi ile omuz çevresi kaslarınızı güçlendirilerek omuzu koruyabilirsiniz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erkan Demiral - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber