Obezitede omurga ağrıları

GÜNLÜK

hayatınızın temposu her ne kadar yoğun geçse de, maalesef bu yoğunluk bizim ne kilo vermemize, ne de kaslarımızın daha da güçlenmesine sebep olur. Tamamen yorgunluk ve direnç düşüklüğüne sebep olur. Bel, sırt ve boyun ağrısı olan kişilere egzersiz yapın dediğimiz zaman zaten çok yoğun bir iş hayatlarının olduğu ve bütün gün ayakta durduklarını belirtirler. Ancak bu omurgamızın sağlığını korumaya yönelik egzersizlerin yerini hiçbir zaman tutmaz. Omurga egzersizleri ayrıdır ve kişiye özeldir.

OBEZLERDE OMURGA YIPRANIR

Uzun boylu kişilerde kas yapısının güçlü olmaması, omurganın mekaniği açısından ağrıya neden olabilir. Bu hastalar sadece boyları uzun olduğundan özellikle boyun, sırt, bel kaslarına çok önem vermek zorundadır. Obez kişilerde ise durum daha farklıdır. Çünkü omurgaya binen her kilo, omurga, disk ve bağ dokusunun zamanından önce yıpranmasına neden olur. Şişman hastalar belli bir düzende zayıflatılırken, kaslarının hacim ve gücünün artırılması lazım. Sadece kilo vermek yetmez. Kas yoğunluğunu da artırmak lazım. Şişmanlarda bozulmaya bağlı şikayet görülürken, osteoporoz riski az olur. Çünkü kemik, üstüne binen yükle doğru orantılı olarak güçlenir.

EN AZ RİSK YÜZMEDE

Su kaldırma gücünden dolayı insanın omurgasındaki yükü hafifletir. Omurganın üzerinde bir baskı oluşmaz. Bu sayede omurganın çevresindeki tüm destekleyen kasları ahenkli bir şekilde çalıştırarak rahatlamanız mümkün olabilir. Su aynı zamanda insanların gerginliğini de ortadan kaldırır. Ruhsal stres kas gerginliğini artırarak ağrılara neden olur. Bunun için sıcak su da kas gerginliğini çözer. Dingin ortamlar, motivasyon sağlayan her şey kas ağrılarını hafifletirken, ruhsal gerginlik, sıcak soğuk değişimleri, cereyanda kalmak, aşırı kötü kullanmak kas spazmını artırır. Buna maruz kalanlarda başta sırt olmak üzere genel vücut ve bel ağrıları da artar.

15 DAKİKA ÇOK ÖNEMLİ

Omurgamızın içindeki disklerdeki basınç yatarken 25, yürüdüğümüz zaman 100, oturduğumuz zaman 225 kat olur. Bunun için bel ağrıları sıklıkla masa başında çalışanlarda görülür. Basıncın ani artışlarında bel fıtığı daha çok olur. Bunun için kişilerin aynı pozisyonda 15 dakikadan fazla kalmaması gerekir. Eğer 15 dakikadan fazla aynı pozisyonda kalırsanız şikayetleriniz de, disk içi basıncınız da artar, omurganın taşıma yeteneğinde bozulmalar olur. Yapılabilecek en iyi şey aynı pozisyonda kalmamaktır. Aşırı kilolu kişilerde bu oranlar bir kaç kat daha artar ve omurga sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturur.

KİLO VERMEK ŞART

Kilolu kişilerin bel, sırt ve boyun ağrılarından kurtulmaları eğer kilo vermezlerse çok zordur. Çünkü bu ağrılar büyük oranlarda aşırı ve dengesiz kilo dağılımının sebep olduğu ağrılar olduğu için tedavide ne yapılırsa yapılsın, sebep olan faktörleri ortadan kaldırmadıkça akıntıya karşı kürek çekmiş olursunuz. Omurga sağlığı yerinde olmayanlar öncelikle işinde başarılı diyetisyenlerden destek almalı, ondan sonra tedavi için alternatifler aramalıdır. Tam tersi altı delik bir kovayı doldurmaya benzeyecektir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erkan Demiral - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber