Neden Alaçatı gibi olmayalım!

ALANYA

Belediye Meclisi'nin AKP'li üyesi, aynı zamanda Alanya Tanıtım Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı olan genç ama deneyimli turizmci Şükrü Cimrin, geçen hafta birkaç günlüğüne İzmir'in dünyaca ünlü tatil beldesi Alaçatı'ya gitmiş ve buradaki izlenimlerini sosyal medya takipçileriyle paylaşmış.

Dün kendisiyle Alaçatı izlenimlerini konuşma fırsatı buldum.

Alaçatı'nın mimarisini, estetik harikası evlerini, cadde ve sokaklarını çok beğenmiş. En beğendiği konu ise yerel turistik esnaf ile Alaçatı sakinlerinin yerli ve yabancı turiste "insancıl" yaklaşımı olmuş.

Birkaç yıl önce benim de Alaçatı'da benzer izlenimlerimin olduğunu söyleyince, bunun neden Alanya'da uygulanamadığını tartıştık.

Hem turizmci, hem ALTAV üyesi olması hasebiyle şehrin tanıtımı için elini taşın altına koyması, hem de meclis üyeliği nedeniyle Cimrin'in bu konudaki düşünceleri ve önerileri çok önemli.

İşte Cimrin'in, her yıl binlerce yerli ve yabancı tatilciyi hiçbir reklam çalışması yapmadan kendisine adeta mıknatıs gibi çeken Alaçatı'yı baz alarak Alanya'ya uyarlanması zaruri olan birkaç "önemli" önerisi...

1- Öncelikle tüm kent yöneticileri, sivil toplum örgütleri, dernekler, kamu ve yarı kamusal kuruluşlar bu konudaki kararlılıklarını ve bağlılıklarını beyan edecekler, gerekirse toplumsal bir sözleşmeye imza atılacak, kısacası şehirdeki tüm kesimlerde "değişim" bilinci oluşacak.

2- Her birim kendi üzerine düşenleri tanımlayacak ve bununla ilgili hedeflerini beyan edecek. Örnek vermek gerekirse, Şoförler Odası Başkanı hiçbir üyesinin kırmızı ışıkta geçmeyeceğini, tüm araçların içinin temiz olacağını ve bütün taksici esnafının belli seviyede yabancı dil bileceğini taahhüt edecek, bununla ilgili çalışma yapacak.

3- Bununla birlikte kanun gücüyle iş yapabilen otoriteler kanunun verdiği yetkileri şehrin daha iyiye gitmesi konusunda çekinmeden kullanacak.

4- Yaptırımlar, cezalar, eğitimler senkronize işleyecek. Artık kim neyden daha iyi anlıyorsa!

5- Alanya Belediyesi’nde Mimari Estetik Müdürlüğü kurulacak. Mimari Estetik Müdürlüğü'nün müdahale edemediği durumlar için yine teknik bir ekip tarafından halkın önüne çıkarılacak her türlü fiziki hizmet için kent kimliğinin karakterine uygun şekilde standartlar oluşturulacak, uygulamalar buna göre yapılacak.

6- Yapılacak tüm çalışmalar ve oluşturulacak standartlar sadece Alanya merkezde değil, birleşen tüm belde ve mahallelerde aynı şekilde uygulanacak. Örneğin merkezde turistik esnaf dışarıya 80 santimetre mal çıkarabiliyorsa beldelerde 250 santimetre olmayacak.

7- Sokak gösteren levhalar merkezde ne ise mahallede de aynı formda olacak. Tüm bu fiziki çalışmalar teknik kadrolu ekip tarafından belirlenecek.

***

Cimrin, Alanya turizminin gelişmesi adına hayati önem taşıyan buna benzer yüzlerce öneri sıralayabileceğini söylüyor.

Alaçatı önerilerinden sonra Cimrin'in müteahhit, inşaatçı ve mimarlardan bir de küçük ricası var.

Diyor ki; "Emek verdiğiniz her bina, tadilat ve tamirat bir eserdir. Uzun yıllar orada kalacağını varsayarsak lütfen bu şehre sadece eserler veriniz."

Cimrin'le Alaçatı modelinin Alanya'ya uygulanabilirliğini konuştuktan sonra şu tespiti yaptım, sohbeti tamamladık.

Alanya'da Büyükşehir Yasası'ndan sonra iki başlı bir yönetim var. Bir yanda MHP'li Alanya Belediyesi, diğer yanda AKP'li Büyükşehir Belediyesi. Ve bu iki kurumun tepesinde Alanya Kaymakamlığı.

Tüm belediye başkanları gibi Alanya'da hüküm süren iki kurumun yöneticileri, bir sonraki seçimde alacakları oy nedeniyle esnafa, vatandaşa, turizmciye esnek davranabilir, günümüzde olduğu gibi belli tavizler verebilir.

Ancak demin de sözünü ettiğim gibi, belediyelerin üzerindeki otorite şehrin mülki amiridir, dolayısıyla bu kurum Alanya Kaymakamlığı'dır.

Bazı zihniyetlerin değişmesi ve şehrin artık silkinip kendine gelmesi için adeta bir "maestro" gibi bu yükün altına girmesi beklenen Alanya Kaymakamı Sayın Mustafa Harputlu'ya büyük görevler düşmektedir.

İçişleri Bakanlığı talimatıyla geçen ay sadece bir kez "halk günü" toplantısı yapan Kaymakam Harputlu'nun artık tüm kesimleri de dinleyip, bir yanına Adem Murat Yücel'i, diğer yanına Hüseyin Güney'i alıp, Alanya'ya yeni bir vizyon kazandıracak projelerin ilk temellerini atması en büyük beklentimiz ve dileğimizdir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Alper Kutay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber