Müjde görme engelliler Jaws 16,0 geliyor!

MERHABA

arkadaşlar, JAWS 16,0 geçtiğimiz günlerde Freedom Scientific tarafından yayınlandı. Birçok arkadaşım özelimden JAWS 16,0’da gelen yeni özellikler hakkında bilgi talebinde bulunuyor. Bende bu soruya cevap olabilecek bir kaç yeni özelliğinden kısaca bahsetmek istiyorum; fakat tam olarak JAWS 16,0 Türkçe yayınlandığında, Bu özellikler ve kullanımlarına dair detaylı bilgileri sizlerle paylaşacağım.

JAWS 16,0’DA NELER VAR?

JAWS KOMUTLARINDA ARA:

Jaws; çeşitli işlemleri gerçekleştirmek için birçok kısayol tuş kombinasyonlarına sahiptir. Bu tuş kombinasyonlarını genel her yerde kulanabilirken, Microsoft word, İnternet Explorer vb. uygulamalara özel olarak da kullanabilirsiniz. Jaws ile kullanılabilen tüm tuş kombinasyonları hakkında bilgiye, Jaws yardım sayfasından ulaşılabilmektedir. İleri düzey bir kullanıcı için insert+yukarı yön tuşu üzerinde bulunan karakteri okuma ya da İnsert+T üzerinde bulunulan pencere başlığını okuma gibi tuş kombinasyonları sürekli kullanılan kombinasyonlar olabilir. Fakat yeni bir kullanıcı için bu tür tuş kombinasyonları Jaws'u kullanabilme ve uygulamalara daha fazla hakim olabilme açısından çok önemlidir.. Ayrıca İnsert+F2 Jaws yöneticisi çalıştır penceresinde, Jaws komutlarında ara seçeneğinden ya da Jaws olanaklar menüsünden yine aynı seçeneğe ulaşabilirsiniz. Jaws komutlarında ara ekranı açıldığında, internet explorer'deki gibi bir HTML ekranı görüntülenir. Bu ekranda mevcut hızlı gezinme tuşlarını kullanabilir, arama kutusuna aramak istediğiniz tuş kombinasyonunu yazarak Örneğin; (Konuşma Geçmişi) kelime grubunu arattığınızda "İnsert+Boşluk Çubuğu H" tuş kombinasyonuna rahatça ulaşabilirsiniz.

YARI OTOMATİK FORM KİPİ:

Yeni Yarı Otomatik Form kipi özelliği kullanıcılara otomatik kullanma kolaylığı sağlarken, el ile kullanma imkanlarıda sunar.

Yarı otomatik form kipi ayarlandığında, bir Web görünümünde Tab ve Shift+Tab tuşlarıyla gezinildiğinde form kipine otomatik olarak geçilir ve doğrudan yazmaya başlarsınız. Yarı otomatik form kipi ayarlarını; Seri ayarlar yöneticisinden (İnsert+V), ya da jaws Ayar merkezinde (insert+F6) Form Kipi ayarları bölümünden yapabilirsiniz.

PDF BELGELER İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ OPTİK KARAKTER TANIMA:

Kullanışlı OCR (Optik Karakter Tanıma) özelliği; artık tüm PDF belgelerinin taratılarak karakterik metinlere dönüştürülmesini sağlıyor!

Optik karakter tanıma özelliği; ilk olarak JAWS 13 sürümünde, Jaws'un erişemediği görsel alanlarda yer alan metinlere erişmek için ekrandaki görüntünün taratılarak metne dönüştürülmesini sağladı. Bu sürümde ise JAWS ile PDF belgelerindeki görsel metinleride metne dönüştürmeniz mümkün. Not: Optik karakter tanıma özelliğini kullanırken, taratılan metnin diline göre dil seçiminizi, Jaws ayar merkezinden yapmanız gerekmektedir. Bu ayarları İnsert+F6 ile açacağınız Ayar merkezini açtıktan sonra, arama kutusuna dil yazarak ulaşabileceğiniz "birincil tanıma dili-ikincil tanıma dili" seçeneklerinden belirleyebilirsiniz. İlgili ayarların üzerinde F6 tuşuna bastıktan sonra, açılan dil listesinden metnin diline uygun dili örneğin Türkççe, seçtikten sonra girişe basarak yapılan değişiklikleri kaydedebilirsiniz.

Ayrıca JAWS dilleri sapta özelliği ile bir ingilizce metin okuduğunuzda yaptığınız ses profilindeki ingilizce ses ile jaws seslendirme yapacağı gibi, Türkçe bir metin okuduğunuzda da Türkçe ses için yaptığınız ses ayarına geçiş yaparak Türkçe ses profilindeki ayarlar ile seslendirme yapacaktır.

Ayrıca, Seçili sentezleyici için yüklü diller arasında hızlı geçiş yapmak için, Kontrol+Başlat Tuşu+L tuşlarını kullanabilirsiniz.

JAWS 16,0 WİNDOWS XP İÇİN DESTEĞİ DURDURULDU

Microsoft, Nisan 2014 itibariyle Windows XP işletim systemine desteğini durdurduğunu duyurmuştu. Yukarıda JAWS 16,0 için bazı özellikleri başlıca özelliklerine dayanarak anlatmaya çalıştım. Daha detaylı bilgiyi ilerleyen günlerde Türkçe sürümleri de beraberinde yayınlayarak sizlerle paylaşacağım İnşallah.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Habibe Gülden Özdil - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber