Yabancıların gözünden Türkiye: Sorsana bizi sevmiş mi?

Sosyolog Deniz Bağrıaçık İstanbul’u adeta bir laboratuara çeviriyor ve yabancıyı küçümsemek ya da onu aşırı yüceltmek arasında gidip gelen Türk toplumunun fotoğrafını “bizi bize anlatan yabancıların yardımıyla” bir çerçeve içine alıyor. ‘Sorsana bizi sevmiş mi?’ de bu çabanın bir ürünü olarak raflardaki yerini aldı

BİZLERİN  çocuksu beğenilme duygusunun bir soru cümlesine dönüşen kitabın adından da anlaşılacağı gibi, sosyolog Deniz Bağrıaçık İstanbul’u adeta bir laboratuvara çeviriyor ve yabancıyı küçümsemek ya da onu aşırı yüceltmek arasında gidip gelen Türk toplumunun fotoğrafını “bizi bize anlatan yabancıların yardımıyla” bir çerçeve içine alıyor.

ELLİYE YAKIN GÖRÜŞMECİ ÜÇ FARKLI KATEGORİ
Yazar, elliye yakın görüşmeciyi üç kategoride inceleyerek farklı kalış süreleri ve farklı dönemler arasındaki gözlemlerin farklılığına dikkat çekerken, yerleşik yabancı kadınların Türkiye gözlemlerini özellikle ayrı bir bölümde inceleyerek, tecrübe ettikleri farklı İstanbul’u gözler önüne seriyor.

İSTANBUL'UN KISA TARİHİNE BİR YOLCULUK
Afrika, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, Ortadoğulu, Latin Amerikalı vatandaşlarının da yer aldığı, meslek gruplarında da çeşitlilik prensibine önem verilen kitapta, Türk toplumuna dair yapılan gözlemlerin benzerliği, laik hayata yapılan övgü, Türk toplumunun kendinde görmekte zorlanabileceği belli davranış kalıpların son derece kolay anlaşılabilir bir dille anlatılması ve bilimselliğin bir yaz rüzgarı esintisi gibi sayfalarında uçuran kitapta, İstanbul’un kısa tarihine, birbirinden farklı isimlerinin de nereden geldiklerine şahit oluyoruz.

YAZAR BU KİTAPTA BİZE NE ANLATMAK İSTİYOR?
Deniz Bağrıaçık, yabancıların fikirlerinden ilk kez yola çıkarak yazılan bir kitaba imzasına atarken temennisini şu şekilde dile getiriyor:

"Yıl 2016; heyecanla bavullarını alıp gelen yabancılardan ziyade, biraz hayal kırıklığı, biraz hüzünle çok sevdikleri yaşamlarından vazgeçmeyi düşünen yerleşik yabancıları görüyorum. İstanbul’un turistlerle dolup taşan semtleri artık sakin. Galata Kulesi’nin etrafında uzun kuyruklar yok. Terör saldırıları ne yazık ki İstanbul’un büyülü havasını bozmuş durumda. Yalnız İstanbul’un  özelinde de değil, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da da hayatlar terör saldırılarıyla bölünüyor bugün. Gündelik hayatımızda keyif kalmadı. Ancak kitabı okuyanlar fark edeceklerdir ki, insanlar bir yeri “ev” olarak benimsediklerinde, orada yaşayanların dertlerini anladıklarında, kimi zaman var olan “üstten bakış” ya da “yargılama” halleri kayboluyor. Sevgi ve anlayış tüm çözümsüzlüklerin üstesinden geliyor. Bu duygular ışığında, dünyanın sorunlarına çözüm bulunabileceğine ilişkin nahif inancı hissetmeden edemiyorsunuz. Başka kültürlere tarafsız bir bakış açısı diyalog kapılarını kolaylıkla aralıyor.

'Sorsana Bizi Sevmiş mi? yabancıların gözünden bir Türkiye analizine imkân verirken, aynı zamanda da yabancılara, tarafsız gözlemlerle merak edilen Türkiye’yi tanıma şansı sunuyor. Bu kitabın kültürler arasında diyalog, insanların birbirini anlaması ve içten bir barışın gelişmesine katkıda bulunacağını umut ediyor, önemli bilimsel araştırmalara ve farklı yazın alanlarına vesile olmasını temenni ediyorum."

Yapı Kredi Yayınları :

 XXI. Yüzyıl Kitapları

 Yazar:

 Deniz Bağrıaçık

 Sayfa Sayısı:

 228

 YKY'de İlk Baskı Tarihi:

 Haziran 2017

Yazar Hakkında:
Deniz Bağrıaçık 1985 doğumlu. Saint Benoit Fransız Lisesi’nden mezun olduktan sonra Galatasaray Üniversitesi’nde sosyoloji lisansı yaptı. “Toplumsal Cinsiyet” alanındaki yüksek lisansını ve ekonomi ve çalışma sosyolojisi oryantasyonunu tamamlayarak Cenevre Üniversitesi’nden mezun oldu.

Güncel olayları takip ederek hazırladığı toplumsal cinsiyet ve sürdürülebilir kalkınma konularındaki yazılarını New York’ta yerel bir gazete için yazmaya başladı. Yazıları daha sonra “Cumhuriyet”, “Birgün”, “İstanbul Art News” ve “Elle France”ta yayımlandı. Sosyal sorumluluk projelerinde de çalışan ve Paris’te yaşayan Bağrıaçık, Paris V Sorbonne Üniversitesi’nde fakirliğin önüne geçmeyi sağlayacak iş modellerinin sosyoekonomik etkileri üzerine doktora tezini hazırlamaktadır.

14 Haz 2017 - 09:23 - Kültür-Sanat


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber