Makarna Festivali

Akdeniz mutfağının gözdesi, her evin temel yiyeceği makarna, Avrupa’nın dünyaya açılan kapısı Tarihi Sirkeci Garı'nda düzenlenen festivalle damakları şenlendirdi. Atölyelerdeki workshoplara katılan konuklar, önce birbirinden ilginç malzemelerin bir araya getirildiği soslarla makarna pişirmenin inceliklerini öğrendi, sonra makarnaların tatlarını test etti

KİMİNİN yalnızca haşlayıp ketçap sıkarak, kimininse lüks bir restoranda yüzlerce lira vererek yediği makarna, İstanbul’daki makarna severleri bir araya getirdi. Tarihi Sirkeci Garı’nda bu yıl ilki gerçekleşen ‘Makarna Festivali’nde, fiyonktan spagettiye, kelebekten spirale, kremalı adaçaylıdan karidesliye, parmesanlıdan balkabaklıya, rengarenk onlarca çeşit makarna pişirildi.
Festivale katılan konuklar ilk önce, yoğrulacak makarna hamuruna hangi malzemelerin gireceğini ve makarnayı haşlamanın inceliklerini öğrendi. Yaş makarnanın yalnızca 1 buçuk dakika, kuru makarnanın ise 7-8 dakikada haşlanması gerektiğini öğrenen konuklar, daha sonra sos yapmanın püf noktalarını uygulamalı olarak öğrendi. Birbirinden lezzetli kokular eşliğinde, pür dikkat şefi dinleyen konuklar, pişen her makarnanın tadına bakmayı da ihmal etmedi. Şeflerin usta ellerinde havada dönerek soslanan makarnalar, damakları olduğu kadar meraklı gözleri de etkilemeyi başardı.
Parmesan tekerleğinde makarna dikkat çekti
Festivalin en hareketli ve çekişmeli bölümü ise tadım stantları oldu. Kimi zaman uzun kuyruklar, kimi zamansa konukların tadım için rekabet etmesi renkli görüntüler oluşmasına neden oldu. Parmesan peyniri tekerleğinin içinde hazırlanan makarna, en çok beğeni alan tarifler arasında yer aldı.
“Haşlanan makarna yıkanmaz”
İyi bir makarna yapmanın 5 temel noktası olduğunu vurgulan makarna ustası şef Mehmet Yalçınkaya, “Makarnayı haşlamak için iyi bir su seçmek lazım. Makarnayı haşlayacağız suya kesinlikle yağ koymamız lazım. İyi bir tuz seçmemiz lazım. Sadece 7 ya da 8 dakikadan fazla haşlanmaması lazım. Bizde şöyle bir gelenek var; makarna haşlandıktan sonra suya tutularak soğutuluyor. Kesinlikle makarnanın suda soğutulmasına gerek yok. Makarna haşlandıktan sonra direkt hazır halde bekleyen sosun içine atılmalı” dedi.
Festivale katılan genç yaşlı birçok kişi, makarnaları beğendiklerini ve öğrendikleri yeni tarifleri denemek için sabırsızlandıklarını söylediler.

25 Eyl 2016 - 19:49 - Kültür-Sanat


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber