En büyük kent müzesi Antalya'ya

Türkiye'nin en büyük kent müzesi Antalya'da kurulacak. Projenin 2018 yılı sonbaharında tamamlanması bekleniyor

ANTALYA Kent Konseyi öncülüğünde gerçekleştirilecek kent müzesi çalışmaları kapsamında Antalya Kültür Merkezi'nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye'de son 50 yılda kimliksiz şehirler inşa edildiğini söyledi. Antalya'nın kimliğinin Kaleiçi, Kalekapısı, Konyaaltı Caddesi ile Işıklar Caddesi arasında bölgenin dışına çıkamamış olduğunu belirten Türel, kimliksiz şehirlerin kimlik bunalımlarına sebep olduğunu söyledi. Türel, "Şehir aynı zamanda bir değerler manzumesidir, sosyalleştiren, disipline eden, öğreten bir organizmadır. Bunu yapamayan şehir insan ruhunu eksik bırakır. Bir şehrin kimliği o şehirde yaşayanların da kimliğidir. Şehirler, içinde yaşayanların kimlik ihtiyacına yeterince cevap veremediğinde başka kimlik arayışları öne çıkmaktadır. Diğer taraftan kent kültürü, kentlilik bilinci, aktif ve sorumlu vatandaşlardan oluşan demokratik bir toplumun da temelidir" diye konuştu.
KENTİN AİLE FOTOĞRAFI
Antalya gibi bir turizm merkezinde geleneksel kültür unsurları, geleneksel mimari, geleneksel mutfak, özgün bir eğlence kültürü olmadan turizmin istenilen noktada olamayacağını dile getiren Türel, kent kimliğinin aynı zamanda ekonomik bir mesele olduğunu vurguladı. Türel, kent müzesinin bir ailenin fotoğraf albümü veya görsel arşivi gibi ve şehir kimliğinin, şehir aidiyetinin en önemli unsurlarından biri olduğunu söyledi. Başkan Türel, müzeyi, bir buluşma noktası, iletişim, eğitim ve kültür merkezi, sürekli ve geçici sergileri, yayınları, konferansları, konserleri, kursları olan, yöresel mutfağa sahip restoranı ve sanat ürünleri mağazası olan dinamik bir merkez olarak tasarladıklarını aktardı. İkinci aşamada mimari projeyi ve sergi tasarımını ele alacaklarını dile getiren Türel, şöyle konuştu: "Karain'den Günümüze Antalya ve Antalyalılar Sergisi, Antalya Yönetim ve Belediye Tarihi Sergisi, Çağlar Boyunca Antalya'da Aile ve Evlilik Tarihi, Antalya Mutfak Kültürü, Antalya'nın Doğası sergilerini planladık. Sergilere ait kataloglar, ayrıca Antalya kültürüne dair hatıra eşyaları hazırlanması, geçici sergi hazırlıkları yapılacak. Müzemizin yönetim yapısını ve her bölümünü hızla şekillendireceğiz. 2018 yılı sonbaharında ise inşallah 15 yıla uzanan hazırlık ve çalışma dönemini tamamlayacağız."
PİYAZ, ETLİ EKMEK, KARA LAHANA
Antalya'nın yurtdışından gelip yerleşmiş vatandaşlarını entegre eden bir şehir olduğunu kaydeden Türel, Antalya ruhunu, kimliğini, farklılıkları bir zenginlik olarak görerek zenginleştireceklerini söyledi. Türel, "Kent müzesinde tahinli piyazımız devamlı olsun, ama arada bir de Konya'nın etli ekmeği, Burdur şişi, Trabzon kara lahanası da sunulsun" dedi.

18 Oca 2017 - 22:49 - Kültür-Sanat


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber