Klima ile serinlerken sağlığınızdan olmayın

YAZ

ayının gelmesi ile birlikte Alanya ve Türkiye'nin bir çok şehrinde serinleme işi klimalar vesilesi ile olmaktadır. Gerek araçlarda, gerekse dükkan ve evlerde çok sayıda klima çalışmaktadır. Eğer klimalı ortamda isek uymamız gereken bazı kurallar vardır. Eğer bu kurallara uymazsanız boyun ve sırt ağrılarınızda ciddi artışlar ortaya çıkacaktır. Kaslar aşırı soğuk ve esinti ile karşılaştığı zaman kendini korumak için spazm denilen ani ve kontrolsüz kasılmaya maruz kalır. Ortaya çıkan bu spazm yüzünden boyun ve sırtta tutulma olabilir. Bu spazmlar eğer çözülmezse ileri vadede kronik sırt ve boyun ağrıları başlar. Fıtık ve benzeri problemler baş gösterebilir.
Her ne kadar klimalı ortamlarda dikkatli olmaya çalışsak da açık alanda yürüdükten sonra terli iken girdiğimiz klimalı bir ortam spazm açısından daha tehlikelidir. Aynı zamanda araçla giderken açık cam, motor sürerken esintiye maruz kalmak da boyun ve sırt ağrılarında artışa neden olur. Eğer öncesinde mevcut bir boyun fıtığı ya da sırtta eğrilik varsa problemler çok daha büyük olur.
Eğer sırt ağrıları sürekli tekrarlıyorsa ve geçmek bilmiyorsa bunun altında yatan nedenlerin araştırılması gerekir. Bazen soğuktan dolayı ortaya çıkan basit bir sırt veya boyun ağrısı sonucu MR'da fıtık çıkar. Ancak burada hemen panik yapmayıp ağrının altında yatan sebepleri araştırmak lazım. Çünkü sadece klimadan dolayı aniden boyun fıtığı ortaya çıkmaz.

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

- Klimalı bir ortamda bulunuyorsak klimanın esinti alanının dışında durmalıyız. Ya da önce yönünü tavana çevirip çalıştırmalıyız.
- Aşırı sıcak ortamlardan, aniden aşırı soğuk mekanlara geçmek zararlıdır. Bundan dolayı klimayı soğuk yerine oda sıcaklığı olan 22-25 derecede çalıştırmak gerekir.
- Aşırı soğuk ortamlarda bulunmak zorundaysanız boyun ve sırt bölgenizi korumak için şal benzeri aparatlar kullanabilirsiniz.
- Arabanın içinde buz gibi bir ortam yaratmak yerine, otomobile binmeden önce klimaları çalıştırıp bir süre dışarıda bekleyin.

BOYUN VE SIRT AĞRILARINDA TEDAVİ

Tedaviye öncelikle tetikleyici sebepleri ortadan kaldırmayla başlanmalıdır. Germe egzersizleri kullanarak sırttaki ve boyundaki tetik noktaları kısmen gevşetebiliriz. Yine daha önceki yazılarımda bahsettiğim manipulatif tedavi ve bantlama yöntemlerini kullanarak ağrılar azaltılabilir. Bölgeyi mümkünse sıcak su torbasıyla 20-30 dakika sıcak tutmak da sertleşmiş kasların yumuşamasına yardımcı olur. Hastaların yapabileceği en etkin yol egzersizdir. Egzersiz hem tedavi için hem de ileride oluşabilecek problemleri önlemek için birebirdir. Egzersizde elastik bantları, egzersiz toplarını ve postür egzersizlerini kullanabilirsiniz. Yanlış egzersiz de yanlış ilaç kullanmak gibidir. Fayda yerine zarar verebilir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erkan Demiral - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber