Kırsala otelci desteği

ÖĞRENCİ

Seçme Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) üniversiteye girmek isteyen adaylar için hazırladığı sınav sisteminin ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) 2016'nın Mart ayında, yani bundan tam bir yıl önce Alanya açısından büyük bir devrim yaşanmış, LYS'nin Alanya'da yapılması için Alanya Kaymakamlığı'nca başlatılan girişimler olumlu sonuç vermişti.

Alanya Kaymakamlığı'nın dilekçesini hemen işleme koyan Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanlığı, sınavların sadece il merkezlerinde değil, ilçe merkezlerinde de yapılmasına "yeşil ışık" yakmıştı.

Elbette bu kararın alınmasında Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da büyük payı vardı.

300 bin nüfuslu bir şehirde ortalama 8-9 bin öğrencinin bir tek sınav için aileleriyle birlikte Alanya'dan, Gündoğmuş'tan ve Gazipaşa'dan kalkıp 140 kilometre ötedeki Antalya'ya gitmeleri, uygun rakamlara konaklayacak yer bulmaları, ulaşım masrafları vesaire derken, bir öğrenci ve yanında bir ebeveyni ile bir günlük sınav masrafı toplamda on binlerce lirayı buluyordu.

Bu hengamenin önüne geçmek için yapılan çalışmalar başarıyla sonuçlandı ve Alanya'nın yanı sıra Gazipaşa ve Gündoğmuş'taki binlerce öğrenci sınavlara Antalya merkezi yerine, Alanya'da girmeye başladı.

Üniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı da (YGS) iki hafta önce yapıldı.

YGS, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı manasına geliyor.

Öğrenciler YGS'de yüksek puan aldıkları takdirde 2 veya 4 yıllık bölümlere girebiliyor.

İki hafta önce Alanya merkezdeki toplam 33 okulda gerçekleştirilen YGS'de 8 bin 450 öğrenci ter dökmüştü.

Sınav saat 10.00'da başladı, 160 soru için 160 dakika zaman tanındı. Sınavda öğrencilere Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri derslerinden sorular yöneltildi.

***

Ve sonuçlar dün açıklandı, Alanya'nın yüz akı eğitim kurumlarının başında gelen Oba'daki Hüseyin Girenes Fen Lisesi'nin başarılı öğrencisi İrem Gebedek, YGS'de Türkiye 297.'si oldu.

Sınava Türkiye genelinde 2 milyon 265 bin 902 öğrencinin girdiği göz önüne alındığında, "doktor" olan babasının ilerde "mimar" olmasını istediği İrem Gebedek'in nasıl bir başarı elde ettiği daha net anlaşılacaktır.

***

Gelelim asıl mevzuya...

Başta değindiğim gibi, şimdi önümüzde LYS var.

Üniversitelerin ön lisans ve lisans bölümlerinde eğitimlerine devam etmek isteyen adayların bekledikleri üniversiteye giriş sınavlarının ilk ayağı YGS'nin 12 Mart'taki puan barajını geçen öğrenciler, Haziran'da yapılacak 4 aşamalı LYS'lere katılabilecekler.

Bu yıl 10 Haziran'da LYS-4, 11 Haziran'da LYS-1, 17 Haziran'da LYS-2 ve LYS-5, 18 Haziran'da ise LYS-3 yapılacak.

YGS'de barajı geçen binlerce öğrenci yeniden yollara düşecek, sınav salonlarına dolacak ve bir anlamda kaderlerini belirleyecek bu çok önemli sınavlara girecek.

***

Dün, kendi kızı da bu sınavlara giren ve girecek olan İsveç'in Alanya Fahri Konsolosu, Elysee Oteller Grubu sahibi, turizmci Hilmi Tokuş'tan önemle dikkate alınması gereken, başta Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) yönetimi olmak üzere tüm otelcilerin katılmasını umduğum müthiş bir kampanya önerisi geldi.

***

Tokuş dedi ki...

"Alanya şehir merkezinde yaşayan öğrencilerin sınav merkezlerine erkenden gidebilme şansı yüksek. Ancak aynı durum kırsal kesim için geçerli olamayabiliyor. Sınavlar saat 10.00'da başlıyor, kırsalda yaşayan bir öğrenci şehir merkezine yetişebilmek için daha güneş doğmadan yollara düşüyor ve zor şartlar altında sınava gireceği okula geliyor. Bu gerçeklerden hareketle, ben kendi adıma kırsalda yaşayan ve sınava girecek olan öğrencileri, sınavdan bir gün önce, aileleriyle birlikte otelimde misafir etmek istiyorum. Akşam yemeği ve kahvaltılarını otelimiz bünyesinde yapıp yine otelimizin özel aracıyla sınava girecekleri okullara gidecek olan kırsal kesimdeki öğrencilerimizin daha başarılı olmaları için ben bu işe gönüllüyüm. Milli Eğitim Müdürü Sayın Hüseyin Er ile de görüşüp bu önerimi ileteceğim, destek isteyeceğim."

***

Tokuş'un telefonla ilettiği müthiş önerisini yine telefonla Milli Eğitim Müdürü Er'e ilettim ve olumlu yanıt aldım.

Müdür Er, bu önerinin hayata geçmesinin kırsaldaki öğrencilere ve ailelerine büyük bir jest olacağını dile getirdi.

Şimdi sıra Tokuş ile Er'i buluşturmaya geldi, Allah'ın izniyle o iş bende.

***

Uzun lafın kısası...

Bence bu kampanya tutar.

Yeter ki; tıpkı bu kampanya fikrini ortaya atan Tokuş gibi Alanya'da tesisi uygun otelciler de bu kampanyaya destek olsun, omuz versin.

"Eğitimde fırsat eşitliği" için dershanelerin kapatıldığı bir sürecin ardından, şehir merkezindeki öğrenciler kadar eğitimde en iyiyi hak eden kırsaldaki öğrencilerin de bu tür desteklere ihtiyacı olduğunu düşünüyor, başta bu öneriyi ortaya atan Hilmi Tokuş ile kampanya teklifine hemen "olur" veren Hüseyin Er olmak üzere, kampanya başladığında katılacak olan tüm otelcilere şimdiden teşekkür ediyorum.

Hilmi Tokuş

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Alper Kutay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber