Kırsal dönüşüm (1)

GEÇEN

hafta kısaca açıkladığım gibi, bana bu köşe, “Cumhuriyet Halk Partisi’ne niçin oy vermeliyiz?” sorusunu genç bir yönetici sıfatıyla cevaplamam için verilmişti. Verilebilecek birçok cevap içerisinde ilk olarak hangi konuyu ele almam gerektiği geçen bir hafta boyunca kafamı oldukça kurcaladı.
Seçim sonuçlarına göre düşünmeye karar verdim. Sonuçlara göre CHP’nin kırsal bölgelerde, kent merkezine oranla daha az oy aldığı hepimizin malumudur.
Üstelik bu sonuç, tüm politikalarını kırsal alan üzerinden geliştiren bir halk partisi olarak halkımızın kafasında haklı bir çelişki de oluşturmaktadır.
O halde bu politikaları üzerine basa basa vurgulayarak başlangıç yapmakta fayda vardır.
Kararımı da tam bu sırada dilime dolanan ilk şarkının etkisiyle kesinleştirdim: “Orada bir köy var uzakta.”
Gerçekten mesafe olarak Alanya’mıza 50 km’den daha uzak birçok köyümüz var.
Yani, arası 50 km olan Burdur-Isparta gibi birçok ilimizin bulunduğu ülkemizde, bu mesafede biz ancak köylerimize ulaşabiliyoruz.
Peki, “Gezmesek de, tozmasak da” o köy bizim köyümüz müdür?
Özellikle son yıllarda, kentlere oranla aldığı hizmet oldukça azalan köylerimiz, bu terk edilmişlikle yaşamaya devam mı edecektir?
***
Bugün artık hepimizin yaşam alanına girmiş “Kentsel Dönüşüm” kavramını çok iyi biliyorsunuz. Verimsiz kalan bölgelerin sil baştan inşasına karar veren kentsel dönüşüm kanunu ile günümüzde hepimizin yakınları bir şekilde haşır neşir olmaktadır.
Peki hiç soruyor muyuz, 1990’da nüfusumuz 60.000’di, artan nüfusla birlikte tüm kentleşme hareketleri son 25 yılda yaşandı, bizler 25 yılda bir şehri nasıl eskittik, verimsiz hale getirdik, neden kentsel dönüşüme ihtiyaç duyar hale geldik?
Bunun cevabı sadece yetersiz şehir plancılığında değildir. Esas sebep, 25 yıl boyunca altyapı olarak sürekli geri kalan köylerimizde artık yeterli tarım ve hayvancılığın yapılmaması, üretimden vazgeçilmesi, köy gençlerinin iş bulmak için şehirlere gelmesidir.
***
İzninizle konuyu en baştan ele alalım. Verilere göre Cumhuriyetimizin başlarında, 1927’de kırsal nüfus oranı % 75 iken, bu oran CHP’nin tek partili döneminde olduğu 1950’ye kadar korunmuş, “Köylü milletin efendisidir.” politikası sürdürülmüş ve toprak reformları yapılarak köylü ihya edilmiş ve köylülük özendirilmiştir.
Ancak Demokrat Parti’nin iktidara gelmesinden itibaren AP, ANAP, DYP ve AKP dönemlerinde kırsal nüfus oranı sürekli olarak azalarak bugün % 22’ye kadar düşmüş durumdadır. Yani % 78’lik kent nüfusunun bütün temel ihtiyaçları % 22’lik kırsal nüfusa yüklenmiştir.
Dolayısıyla tarım ve hayvancılıkta verim düşmüş, hatta bir dönem angus olarak da bilinen damızlık hayvan ithalatı zirveye ulaşmış, Türkiye temel besin ihtiyacını karşılayamaz duruma gelmiştir.
Tüm bunlara karşın kırsal nüfusun neden şehirlere göç ettiği irdelenmemiş, hatta kentleşme teşvik edilmiştir. Ancak kentlerin de altyapısının yetersiz olması nedeniyle, bu durum ancak kent civarlarında varoşların oluşmasına yol açmış, işsizlik ve suç oranı artmasından başka bir fayda görülememiştir.
***
Cumhuriyet Halk Partisi tıpkı tek partili döneminde ispatladığı gibi, köylülere en çok değer veren parti olarak bu soruna da köklü çözüm getirmektedir.
Çünkü Türkiye’nin ihtiyacı olan Kentsel Dönüşüm değil, kırsal dönüşümdür.
Doğru kırsal politikalar kentlerin yükünü doğrudan azaltacak ve ekonomimize beklenen nefesi aldıracaktır.
Haftaya, yazımızın ikinci bölümünde Alanya kırsalının özel olarak yaşadığı sorunları, büyükşehir yasasının oluşturduğu büyük zararları ve CHP’nin kırsal dönüşümü nasıl başaracağını konuşmak üzere veda ediyor, saygılar sunuyorum.
(DEVAM EDECEK)

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mehmet Can Karagöz - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber