Kemoterapide beslenmenin önemi

Birçok kanser hastası tedavisi sırasında kemoterapi almaktadır. Kemoterapi, kanser hücrelerine sitotoksik etki yaparken hastada bazı yan etkileri de oluşturmaktadır. Bu etkileri sıralayacak olursak:1- KEMİK İLİĞİNE ETKİLERİ- Kırmızı hücreler azalır. (anemi)- Akyuvarlar azalır. (enfeksiyon)- Trombositler azalır. (kanamaya eğilim)2- GASTROİNTESİTİNAL SİSTEM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ:- Bulantı, kusma,- Stomatitis, (oral mukozanın infeksiyonu)- Anoreksi,- Ülser,- Diyare ( ishal )3- SAÇ FOLÜKÜLÜNE ETKİLERİ:- Alopesi,- Saç kaybıKemoterapinin bu yan etkilerini azaltmak için yeni yaklaşımlara ihtiyaç vardır. Besinler, gösterdiği anti kanser özelliği ile kemoterapide yeni ufuklar açmaktadır.BESİNLERİN KEMOTERAPİDEKİ AMAÇLARIKEMOTERAPİNİN YAN ETKİLERİNİ AZALTICI AJAN OLARAK; Diyet antioksidanları, antineoplastik ajanlarla tedavinin sonucundaki bu yan etkileri azaltmaktadır. Alopesia ve myelosupresyon gibi yan etkiler, antioksidantlar tarafından önlenememektedir. Antineoplastik ajanların verilmesi, oksidatif strese neden olmaktadır. Oksitatif stres, hücrenin gelişimini azaltır. Bu nedenle antineoplastik ilaçlar sitotoksik etki yaparlar. Aktioksidantlar, kemoterapinin anti kanser etkilerini arttırırlar.KEMOTERAPİ DÖNEMİNDE BESLENMEYAN ETKİLERİ ARTIRAN VE UZAK DURULMASI GEREKENLER* Yağlı, acı, ekşi ve tatlı gıdalar,* Sindirimi zor olan gıdalar, (soğan, sarımsak, lahana, karnabahar, salatalık, bakla, kuru bakliyat, bezeyle, havuç, turp, fasulye gibi) * Ekşi meyve ve sebzeler, (domates, portakal, mandalina gibi) * Baharat, * Bal, * Portakal suyu gibi asitli ve ekşi içecekler, * Çay, kahve, * Kola, gazoz gibi gazlı içecekler, * Kızartmalar, * Çiğ sebze ve meyveler, * Aşırı sıcak ve soğuk besinler, * Yapay madde bulunduran besinlerden ve içecekler.YAN ETKİLER DÖNEMİNDE TÜKETİLMESİ GEREKENLER* Bol su,* Adaçayı, nane çayı, kuşburnu, papatya, ıhlamur gibi bitkisel çaylar,* Sebze ve meyve, (yalnızca pişmiş )* Sütlü, az şekerli tatlılar, (sütlaç, muhallebi vs.)* Çorbalar,* Yumuşak peynirler,* Yoğurt,* Patates püresi,* Rendelenmiş ya da öğütülmüş yiyecekler,* Haşlanmış ya da fırında pişmiş balık veya tavuk,* Kırmızı eti az tüketin. Izgara, haşlanmış ya da fırında hazırlanmalı,* Aşırı sıcak ve aşırı soğuk değil ılık gıdalar,* Folik asitten zengin soya fasulyesi ve unu, soğan, kuru fasulye, nohut ve brokoli gibi besinler,* E vitamini içeren ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişler,* Yağ ve tuz içeriği düşük besinler,* Brokoli, lahana, sarımsak, soğan, turp, kereviz, yeşil yapraklı sebzeler, domates, baklagiller, kırmızıbiber, roka ve maydanoz.NOT: Kemoterapinin olumsuz etkilerini azaltan bu antioksidant besinler nelerdir? Yarın Yeni Alanya Portakal’da.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erkan Yavuz - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber