Kardeş kıskançlığı

Sıkça karşılaştığımız ve bir çok anne – baba tarafından problem durumu olarak nitelendirilen bir konudur kardeş kıskançlığı. Kardeşler arasındaki ilişkiler birbiri ile uyuşmayan duygu, düşünce ve davranışları içerebilir. Anne – babanın sevgi ve ilgisinin paylaşmak istememe kıskançlık duygusunun temel kaynağı olabilir. Birçok çocuğun kardeş ilişkisinde kıskançlık yaşaması doğaldır aslında. Ancak, bunun yoğunluğu ve buna eşlik eden davranışların yoğunluğunda anne – baba tutumunun etkisi büyüktür.

Kıskançlık da diğer tüm duygular gibi yaşamın her döneminde ve özellikle erken çocukluk döneminde sıkça yaşanan bir duygudur.
Kıskançlık, genellikle yakın ilişkiler içerisinde ortaya çıkar. Bir çocuğun anne – baba ve yakın çevresi gibi kendisi için önemli bir kişi ile olan ilişkisini kaybetmekten, rakibine kaptırmaktan korkması ya da bu kişiyi paylaşmak istememesi sonucu ortaya çıkabilir. Çünkü özellikle yeni doğan veya küçük kardeşin anneye olan fizyolojik bağımlılığı nedeniyle, diğer çocuğa ayrılan zaman mecburen azalmıştır. Kıskançlık duygusuna eşlik edebilecek duygular ise, önemli kişiyi ve ilişkisini kaybetme korkusu, ihanete uğradığı düşüncesinin getirdiği öfke, düşük benlik saygısı, belirsizlik, yalnızlık ve kıskandığı kişiye güvenmemedir.

Kardeş kıskançlığının ve anlaşmazlığının temelinde aslında her bir çocuğun anne ve babasının özel sevgisine ve ilgisine olan ihtiyaçlarıdır. Çocuklar eşit sevgiden çok bağımsız ilgi ve özel olarak sevilme beklentisidir. Burada anne ve babaların yapması gereken her bir çocuğa kendi biricikliğini, özel olduğunu ve onların güçlü yönlerini hissettirmesidir. Unutulmamalıdır ki çocukların kendilerine ve ilişkilerine olan güvenleri arttıkça kıskançlık duygusu azalma eğilimi gösterecektir.

KARDEŞ KISKANÇLIĞI KONUSUNDA NELER YAPILABİLİR?

Çocuğun kıskançlık duygularını ifade etmesine fırsat vermek ve sıkıntılarının anne – babası tarafından anlaşıldığını hissetmesi önemlidir. Yargılamaktan kaçınmak gerekir. Çocuk, yargılanmadan dinlendiği zaman, öfkesini ve duygularını tepki alma korkusu olmaksızın ifade edebilecektir.
Hangi davranış kabul edilebilir ve hangi davranış kabul edilemez olduğu konusunda çocuğun anlayabileceği şekilde belirgin kurallar koymak gerekir ve tutarlı bir şekilde uygulamak önemlidir.
Her bir çocukla ayrı ayrı zaman geçirmek önemlidir. Fakat bu zamanı eşit olarak bölmek yerine her bir çocuğun ihtiyacına göre programlamakta fayda vardır. Böylece çocuk, kendisine verilen sevgi ve desteği kaybetmediğini bilecektir.
Sahip oldukları olumlu ya da olumsuz özellikleri ile ilgili olarak kardeşleriyle karşılaştırma yapmaktan kaçınmak gerekir. Onların kendi kişisel başarıları övülmeli ve bu yönde teşvik edilmelidir. Onları aynı etkinliğe yöneltmek yerine, katılabilecekleri farklı etkinlik seçenekleri sunulabilir.
Bir çocuğun diğerine tercih edilebileceğine ilişkin yorumlara yol açabilecek davranışlardan kaçınılmalıdır. Böyle bir davranış tercih edilmeyen çocukta öfkeye, tercih edilen de ise ağır bir sorumluluk duygusuna neden olabilir.
Çocuğun mizacı, kıskançlık duygusunun yol açtığı davranışları gösterme biçimini etkiler. Çevresindeki küçük değişikliklere büyük tepkiler gösteren, kolaylıkla stres yaşabilen çocuklar kıskançlık duygularını daha yoğun yaşayabilirler.
Kardeşler arasındaki işbirliği ve uygun çatışma çözme anlarını gözetlemek ve bunları övmek benzer davranışların yapılma sıklığını arttırabilir.


# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar M.Gökçen Nazifoğlu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber