Kaleye çıkışı yasaklayalım mı? Anayolu kapayalım mı?

ALANYA

Kale’sine teleferik hizmeti verilmeye başladıktan sonra Kale’ye ulaşımın nasıl olması gerektiği tartışılıyordu. Derken üstüne, şehri baştan başa geçen ana caddenin bir yönlü trafiğe kapatılması gündeme getirildi.

“Getirildi” diyorum, çünkü yazılanlardan anlaşıldığı kadarı ile, bu projeler bir yerlerde pişirilmiş ve karar alınmak üzereyken gazeteciye “fıslanarak!”, ne olur ne olmaz diye halk haberdar ediliyor.

Alanya’daki her “büyük!” projede olduğu gibi burada da yanlış yapılıyor. Adına hizmet yapıldığı söylenen “halk”, her zamanki gibi yine işin içinde yok. Bir kere, gazeteci geç ve yanlış soruyor. “Kale’ye araç çıksın mı?” yerine, “O teleferik gerekli miydi?” diye, ta başlangıçta sorması gerekirdi.

Yine aynı şekilde, güney tarafı yaya trafiğine açılacağı söylenen Atatürk ve Ahmet Tokuş Caddeleri hakkındaki karar, Antalya’da(!) yapılacak toplantıda verilecekmiş. Antalya’daki zevat benim adıma nasıl karar verebilir? 60 yıldır cadde üstünde ikamet eden birisi olarak kimse kapımı çalıp, fikrimi almadı. Aynı, Kale’ye çıkış için Hisariçi mahallesinde oturanların düşüncesini sormadıkları gibi…

Ülkemizde “Yerel Gündem 21” denen, BM Kalkınma Programı ile ortaklaşa uygulanan, “kentlerde yerleşik yerel yönetimlerle, sivil toplumu, kent gündemini belirlemek amacı etrafında birleştirerek, hem katılımcı demokrasiyi hem de, çevre ve yaşam kalitesini geliştirmeyi” amaçlayan bir uygulama var. "Bugünün gereksinimlerini, gelecek nesillerin gereksinimlerini karşılama yeteneğinden ödün vermeden karşılayan kalkınma" şeklinde yorumlanan ve "yönetişim” (governance) denen bu modeli, ne ilginçtir ki Türkiye’de en iyi bilen insanlardan birisi Mevlüt Çavuşoğlu’dur. Hiç olmazsa ona sorsalardı…

Dönelim yine teleferiğe… Son yıllarda girişimci ruh, arkalarına yabancı sermayeyi de alarak, tarih ve kent dokusunu, doğal yaşamı hiçe sayarak projeler sunuyor. Halkına hizmet etme derdinde olan yerel yönetimler de “derenin taşı ile derenin kuşunu vurarak”, önerileri memnuniyetle kabul ediyor.

Kimse irdelemiyor, yüklenici firmanın, “Çevreye zarar vermemek için helikopter kullandık” komedisinin gerçekliğini! Alçaktan uçan bir helikopterin, yine aynı mesafeden uçan, sesten yavaş giden (subsonic) bir uçağa göre 40-50 kat daha tarihi dokuya zarar verebileceğini okuyoruz. Ağaçlar da kesilmemişmiş; külahıma anlat!

Girin whc.unesco.org sitesine, bakın bakalım sit alanları için “14 asal tehdit” listesinde ne var? Teleferiğin yarattığı sürekli titreşimin nasıl bir felakete yol açabileceği dünyadaki örnekleriyle detaylıca anlatılmış. Bu arada, aynı türden tartışmalar (oralarda insanlar tartışıyor bari!) Peru’da Machu Picchu; Sri Lanka’da Sigirya’da; İsrail Kudüs’te sürmüş.

900 metre gibi kısa bir alanda vagon katarının yaratacağı görüntü kirliliğinin ötesinde, araç park yeri ve bölgedeki araç trafiğinin nasıl çözüleceği de merak konusu.

Ne ilginçtir ki, yerel basın “mega” olmayan hiçbir projeyi hizmetten saymıyor; yönetimlerden olan beklentileri hep bu yöne taşıyor. Oysa, bir Alanya yaşayanı olarak bizim çok daha küçük(!) taleplerimiz var. Örneğin, evime gelen suyu içebilmek istiyorum. Doğal gaz ile ısınmayı, en çok hava kirliliği açısından talep ediyorum. Fiber optik iletişim ağına ihtiyacım var. Gürültüsüz, kurallara uyulan ve denetlenen bir şehirde yaşamak; temiz denize girmek; yakınmalarımı dillendirdiğimde yanıt alabileceğim yönetimler istiyorum.

Bu şehrin tapusunda imzası olan on binlerden birisi olarak bu kadarına hakkım yok mu?

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Feyzi Açıkalın - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber