İşsizin tüketim özgürlüğü olmaz

Tüketici haklarının uygulanabilmesinin ön koşulu Anayasamızın 2. maddesinde ifadesini bulan Sosyal Devlet ve Hukuk Devleti ilkelerinin yaşam bulmasıdır. İşsizliğin giderek arttığı, 15-24 yaş grubundaki öğrenci gençlik dışında kalan gençlerin yüzde 30’dan çoğunun işsiz olduğu çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir. “İşsizin tüketim özgürlüğü olmaz” gerçeğinden hareketle ekonomik sıkıntı içerisinde olan milyonlarca işsiz yurttaş büyük bir sosyal ve ruhsal bunalım içerisinde bulunmaktadır
İcra, boşanma ve intihar vakalarında yaşanan artışın temelinde halkın ekonomik sıkıntılarının yattığı Türkiye ekonomisinde, makro göstergelerde yaşanan iyiye gidişin, vatandaşın cebine yansımadığı açıkça görülmektedir.
Rakamlar; Türkiye’de her şeyin iyiye gitmediğini, her şeyin süt liman olmadığını, ailelerin dağılmasının toplumun sosyal sorunlarla karşılaşmasına neden olduğunu, ekonomik sıkıntılar nedeniyle boşanmaların hızla arttığını, açıklanan verilerle ortaya koymaktadır.
Bugün, tüketicilerin yaşamlarını sürdürebilmesi için elektrik, su, doğalgaz, telefon, ulaşım gibi en temel kamu hizmetlerinin fiyatları belirlenirken bu hizmetlerin fiyatlarındaki yıllık artış oranı, enflasyon oranının 1,5-2 katı yüksekliğine ulaşmakta ve ayrıca insan yaşamının birinci önceliklisi olan bu ürünler, lüks tüketim mal ve hizmetleri sınıfına dahil edilerek bazı hizmetlerde yüzde 50 lere varan oranda dolaylı vergi alınmakla tüketici hakları ve kamu yararı yok sayılmaktadır.

Çevre tahribatı ve enerji savurganlığı başta olmak üzere her türlü savurganlık giderek artmaktadır. Ülkemizde geri kalmış çarpık ve tüketime yönelik üretim ve tüketim modelleri ise bu savurganlığı ve tahribatı artırmaktadır.

Tüketicilerin sağlığı açısından önem itibariyle ilk sırada yer alan gıda konusunda piyasa büyük bir boşluk içerisindedir. Yapılan denetimler ve kontroller son derece yetersizdir.

Devletin temel görevleri arasında olan sağlık, eğitim, sosyal güvenlik görevleri her geçen gün biraz daha yoksul ve dar gelirli tüketicilerin ulaşamadığı, gerileyen ve aksayan hizmetler durumundadır. Yeni dünya düzeninin etkisiyle zaten kağıt üzerinde var olan Sosyal Devlet ilkeleri giderek rafa kaldırılmaktadır.

Ülkemizde tüketimle ilgili çok büyük çelişkiler ve dengesizlikler yaşanmaktadır. Bir taraftan tüketicilerin büyük bir çoğunluğu yoksulluk ve açlık sınırında yaşarken; gıda, barınma gibi en temel biyolojik gereksinimlerini karşılayamazken, yani tüketim özgürlükleri yok iken, diğer taraftan belli bir azınlık büyük bir lüks, gösteriş ve israf içerisinde yaşamaktadır.

Devleti yönetenler; işlerin yolunda olduğunu, büyük mesafeler kaydettiklerini vatandaşın gözünün içine bakarak söylemeye devam ediyor. Üstelik bu konuda yapılan eleştiriler de kesinlikle kabul edilmediği gibi, çeşitli yöntemlerle susturuluyor. Bütün bunlar görmezden gelinerek “Ülkeyi yönetenler ne söylüyorsa doğrudur” dememiz mi gerekiyor? Bu halk bunu hiç hak etmiyor. Saygılarımla.

BİLGİLENİN, YAŞAMINIZI KOLAYLAŞTIRIN

Üzerinde etiketi olmayan hiçbir ürünü satın almayınız…

Dayanıklı tüketim malları alırken faturanızı ve ürüne ait garanti belgesini mutlaka alıp saklayınız…

Gıda maddelerini alırken üretim ve son kullanma tarihlerini inceleyiniz…

Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri yetkililere bildirin, önemsemiyorlarsa ALO 174’ü arayarak şikâyetinizi bildirip ürünlerin toplanmasını sağlayınız…

Ürünleri alırken etiket ve kasa fiyatının aynı olup olmadığını kontrol ediniz…

Etiket fiyatı ile kasa fiyatı değişik ise tüketici lehinde olan fiyatın geçerli olduğunu unutmayınız…

Aldığınız bir ürün ilk 6 ay içerisinde sizden kaynaklanmayan bir arıza yaparsa ve size yarar sağlamayacağı servis raporu ile belgelenirse o ürünü iade etme hakkınız olduğunu unutmayınız…

Çöplerinizi suyunu süzdükten sonra çöp torbalarına koyarak ve ağzını sıkıca bağlayarak çöp varillerine atınız…

Dönüşümlü atıklarınızı lütfen katı atık varillerine atınız…

Güvenirliği test edilmiş firmaların dışında ve zorunlu olmadıkça internet kanalıyla gelişi güzel sitelerden alışveriş yapmayınız…

Piyasa fiyatı belli olan bir ürün, ilan ve reklam yoluyla daha ucuza satılıyor ise risk almayın, daha karlı çıkarsınız…

Zorunlu olmadıkça banka kredisi kullanarak geleceğinizi ipotek altına almayınız…

Bankaların yasal faizin dışında 20 kalem ek kesinti yapmalarının yasal hale getirildiğini biliyor musunuz?

Karşılıklı sözleşme yapılmadan, sözlü ya da telefonla yapılan herhangi bir alım satım tarafları bağlayıcı nitelikte değildir…

Elektrikte KAYIP-KAÇAK, dağıtım, personel hizmet, sayaç okuma ve iletişim bedellerinin yasal hale getirildiğini biliyor musunuz?

Yaya kaldırımlarına aracınızı park ederek, yayaların ve engelli kardeşlerimizin haklarına tecavüz etmeyelim. Uyaralım ya da Belediye Zabıta görevlilerine bildirelim (TEL NO:153)

Bisiklet ya da motosikletimizle yaya kaldırmalarında seyahat ederek yaya güvenliğini tehdit etmeyelim…

Nefes aldığımız kentimizi koruyalım. Olası aksaklıkları Alanya Belediyesi Çözüm Masası’na bildirelim…

Yerel yönetimlerimize her konuda yardımcı olalım ve kentimizi birlikte yönetelim…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Cemal Şencan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber