İskele / Yat Limanı krizi!

TAKVİMLER

22 Nisan 2014'ü gösterdiği gün, yani yerel seçimlerden aşağı yukarı üç hafta sonra, dönemin Alanya Kaymakamı'nı Alanya Gazeteciler Cemiyeti Lokali'nde ağırlayan Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Vekili ve AGC Başkanı Mehmet Ali Dim, şöyle demişti: "Tur tekneleri konusunda yapılan çalışmaları olumlu buluyorum. Özellikle son yıllarda turistlerin en çok şikayet ettiği konuların başında çığırtkanlık geliyor. Bunun önlenmesinin yollarından biri, tur teknelerinin tek bir elden sabit bir fiyat ve sabit hizmet standardıyla pazarlanmasıdır. Bunu yıllardır dile getiriyoruz. Nihayet bu konuda bir adım atılıyor."

O gün o toplantıda ilginç bir öneri de ortaya atan Dim, bugün çeşitli kesimlerce tartışılan önerisini şu sözlerle dile getirmişti: "Alanya'da bir Yat Limanı var. Çok sayıda yatın geldiği, yaz ve kış konakladığı, yatçıların da sık sık hem tekne içinde hem de tekne dışında Alanya'da bulunduğu bir Yat Limanı var ancak bu tür tesisler şehirden ne kadar uzak olursa o kadar ölü marinalar haline geliyor. Şehir içindeki marinalar canlıdır, ekonomiye katkı sağlar, o şehrin kalkınmasına ve kalitesinin yükselmesine katkı verirler. İskele'deki Balıkçı Barınağı'nda bulunan tur tekneleriyle Akhan Mevkii'ndeki Yat Limanı'nın yerini bir protokol dahilinde takas edebilirsek Alanya'nın kalitesi yükselir."

Yat Limanı ile Balıkçı Barınağı'nın yerinin değişmesi gerektiği fikrini ortaya atan ilk isimlerden biri olan Dim, o gün kamuoyuna ve Alanya'yı yönetenlere şu soruyu da yöneltmişti: "Bugünkü haliyle baktığımız zaman turist Alanya'ya neden gelir? Alanya'nın merkezi ile Kale'yi, Kızıl Kule'yi, Tersane'yi, şehri görmek için gelir. Zaten şehri görmüş olan bir turist tur teknesine binip neden bir deniz havası almayı istesin ki? Bunun bir cazibesi yok. Bence diğer türlü daha cazip hale gelebilir. Bu her iki taraf için de geçerli. Alanya'da; yaşayan ve şehirle entegre olmuş bir Yat Limanı daha çok yatçının gelmesine, kaliteli milyarderlerin gelmesine sebep olabilir."

Gelelim günümüze...

Teknecilerin kavgası dövüşü yüzünden çevik kuvvetin adeta kurtarılmış bölge gibi güvenlik amacıyla ring attığı bir İskele'miz, ve ne yazık ki huzurevini andıran bir Yat Limanı'mız var.

O gün, "Alanya'nın bir katalizöre ihtiyacı varsa bu öneri de bir katalizördür. Bu konuyu kamuoyunda tartışmaya açmak istiyorum" diyen Dim'in önerisine günümüzde destek veren Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Mehmet Şahin, geçen hafta Balıkçı Barınağı ile Yat Limanı'nın yerini değiştirmek için çalışmalara başlayacaklarını söyleyince, amaçlarının üzüm yemek mi yoksa bağcı dövmek mi olduğu henüz kestirilemeyen bazı kesimler bunun yasal olarak mümkün olamayacağı tezini ortaya attı.

Misal...

Aynı zamanda Damlataş'ta Sultan Sipahi Otel'in ortaklarından olan Alanya Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Adnan Sipahioğlu, "İskele'de betona çivi çaktım diye yargılanıyorum. Kimse hayal kurmasın. Bu takas mümkün değil" dedi.

Takasa karşı olmadığını, Alanya'nın marka değerinin artırılması için her türlü çalışmayı desteklemeye hazır olduğunu söyleyen Sipahioğlu, "Fakat Alanya İskelesi şehrin tarihi dokusu arasında yer alan 1. derece sit alanıdır. Ben betona çivi çaktım diye yargılanıyorum, siz yer değiştirmek istiyorsunuz. Bunlar hayal kuruyorlar. Yat Limanı'nı İskele'ye taşıdığın zaman buraya sosyal tesisler, petrol istasyonu, hamam, restoran gibi işletmeler yapılması gerekiyor. 1. derece sit alanı olduğu için buraya çivi bile çakılamaz. Onun için bu takas mümkün değil" açıklaması yaptı.

Projenin gerçekleşebilmesi için Alanya’nın tüm dinamiklerinin bir araya gelmesi gerektiğini de ifade eden Adnan Sipahioğlu, "Bürokratik sorunların halledilmesi için Alanya Kaymakamlığı'nın, Alanya Belediyesi'nin, sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesi gerek" dedi.

Alanya İskelesi'ndeki tekneciler ile Akhan'daki Yat Limanı'nın yerinin değişmesini "kentin marka değerinin yükselmesi için" isteyen bir vatandaş olarak, "Yasal olarak mümkün değil. Bakanlıklar izin vermez" diyen değerli Adnan Sipahioğlu'na bir anımsatmada bulunmak isterim.

10 Şubat 2011'de Alanya Yat Limanı'nın açılışını yapmak için Alanya'ya gelen ve AKP İlçe Teşkilatı'nı ziyaret eden, dönemin Ulaştırma Bakanı, günümüzün Başbakanı Binali Yıldırım, o dönem adeta "Korkuteli Otogarı" görünümünde olan Gazipaşa Havalimanı için aynen şu ifadeleri kullanmıştı: "Önünde dağ var, mania var. Buraya uçak muçak inmez. Uçak düşse bunun hesabını kimseye veremeyiz. Gazipaşa Havalimanı'na uçuş iznini unutun."

Bugün aynı dağ yerinde duruyor ama en çok da Alanya'nın gururu olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun destekleriyle İstanbul ve Ankara'nın yanı sıra Avrupa'nın pek çok ülkesinden onlarca uçak Gazipaşa'ya cayır cayır inip kalkıyor, hiçbir sorun da yaşanmıyor.

Diyeceğim şu ki...

Bu yüzden, "İskele SİT alanı", "Bakanlıklar izin vermez" dememeli, elimizde hazır "Çavuşoğlu" gibi bir değer varken, Alanya'nın marka değerini yükseltici bu tür projelere destek olmalıyız.

Aksi takdirde otellerimizde normalde geceliği en az 30-40 Euro olması gereken odalarımızı 14-15 Euro'dan vermeye devam eder, üzüm yemeyip bağcıyı dövmeyi marifet bilir, sezon sonu da "Acaba seneye turizm nasıl olacak?" diye şehrin kıyılarında köşelerinde geyik muhabbetlerine devam ederiz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Alper Kutay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber