İrade ve beden terbiyesi (Ramazan)

BİR

Ramazan ayı daha geldi… Ramazan sıhhattir. Ancak yeterli miktarda sıvı tüketilmemesi, az miktarda besin alınması veya tam tersi aşırı kalorili gıda tercihleri sıhhati bozabilir.
Ramazan ayı toplumumuzda, yemeklere daha fazla özen gösterilen ve yemek çeşidinin bol olduğu bir dönemdir. Ramazanda beslenme açısından dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kişinin vücut dengesini korumasıdır. Bu dengeyi sağlayabilmek için de oruç tutan bireylerin yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uymaları oldukça önemlidir. Metabolizmanın farklılaştığı bu dönemde oruç tutmayı sağlığa faydalı hale getirmek aslında bizim elimizde. Uzun saatler sürecek olan açlık ve susuzluktan dolayı, sıvı ve elektrolit kaybı dikkat edilecek ilk madde olmalıdır. İftar ile imsak arasında vücut için gerekli sıvı ve elektrolitleri düzenlemek gereklidir. İftardan yatana kadar geçecek sürede ve sahurda bol sıvı tüketilmeli, bu sıvıların yüksek şeker, gaz ve yüksek kafein içermemesine dikkat edilmelidir. İdrar çıkışları günde 6-7 kere olacak şekilde sıvı alımı mutlaka sağlanmalıdır.
Ramazan ayında oruç bazen zayıflamak için bir alternatif olarak görülmektedir. Fakat bu düşünce yanlıştır. Sahurdan iftara kadar olan sürede uzun bir süre aç kalındığı için metabolizma hızı yavaşlar. Kişi önce biraz kilo verir ancak bir süre sonra kilo verme durur ve sonrasında kilo artışı gerçekleşir. Bu durumda metabolizma hızını yavaşlatmamak için Ramazan süresince öğün sıklığı arttırılmalıdır.

RAMAZAN BOYUNCA SÜRDÜRÜLECEK BESLENME PLANI NASIL OLMALIDIR?

* Sahura mutlaka kalkın.
* Sahurda tam tahıllı ekmek ile yapılan hafif bir kahvaltı veya çorba, yoğurt ve tam tahıllı ekmekten oluşan bir menü uygun bir seçim olacaktır.
* Yumurta hem enerjisi düşük olduğu için hem de uzun süre tokluk sağladığı için sahurda rahatlıkla tercih edilebilecek bir besindir.
* Orucunuzu yarı sulu gıdalarla(çorba) açılıp mide ve sindirim sisteminizin çalışmaya başlaması için biraz zaman tanıyın. Bu durum hem doygunluk hissinin sağlamasını hem de sindirim problemlerinin önlemesi açısından etkili olacaktır.
* Su ve çorba içtikten sonra 15-20 dakika bekleyip etli sebze yemekleri, zeytinyağlı sebze veya et yemekleriyle devam edilebilir. Unutmayın ki beyin doyma emrini yemek yedikten 15-20 dakika sonra verir.
* Yenilen besinlerin porsiyonlarına dikkat edin, mideyi rahatsız edecek, gereksiz kalori almanızı sağlayacak büyük porsiyonlardan kaçının.
* Farklı yiyeceklerden küçük porsiyonlar yiyin.
* Yemek sonrası yenilecek tatlı olarak sütlü tatlıları tercih etmeniz daha iyi bir seçim olacaktır. Miktarına dikkat etmek şartıyla Ramazanın simgesi haline gelen güllaç buna en uygun tatlı olarak kabul edilebilir.
* Sahurda daha tok tutacağı düşünülerek yenilen hamur işleri, tatlılar, beyaz ekmek yerine bulgur pilavı, tam buğday ekmeği gibi posalı besinler yenmelidir.
* İftardan sonra, günün açlığı üzerine yorgunluk ve kan şekerindeki değişimler yüzünden ağırlık çökebilir. İftardan sonra hareket halinde bulunmak mide ve sindirim sisteminin daha rahat çalışmasına olanak sağlayacaktır bu yüzen iftardan 1-1,5 saat sonra düşük tempoda yürüyüş yapılabilir, bu yürüyüş sindirimi kolaylaştıracağı gibi alınan enerjinin de yakılmasını sağlar.

Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmeniz dileğiyle…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Merve Kodal - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber