İNSANLAR NEDEN GÜLER?

Bir arkadaşım, geçenlerde sosyal medya üzerinden çok merak edilen ve bir türlü cevabı netleştirilemeyen bir soru sordu:'İnsan neden güler, niye?' diye. Bu haftaki yazımda bununla ilgili düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
Gülmenin ruh halimiz üzerindeki teskin edici ve rahatlatıcı etkisine hepimiz şahit olmuşuzdur, kuşkusuz. Beklenmedik olaylara, hayal kırıklıklarımıza, kederli hallerimize kocaman bir 'Boş ver' çekip bir kahkaha savurduğumuzda aslında hayatı o kadar da ciddiye almadığımıza işaret düşer gibiyizdir. Gözyaşlarımızın yastığı sırılsıklam etmekten başka bir işe yaramadığı anlardan intikam alırcasına bir kez de gülüp geçivermeyi dener, biraz eğreti, biraz düzmece de olsa gülümsemeyi tercih ederiz bazen, ağlamaklı halimize. Oysaki karlı bir kış gününde buza basıp da düşenlere, ya da en kolay soruyu bilemeyenlerin suratlarının aldığı şekle gülüşümüz belki de en utanmazca; ama en sahici gülüşümüzdür. En makbul gülme ise keyifli ve pür neşeli halimizden kaynaklanan gülme olsa gerek. İster yalandan olsun, ister hakiki, bilimsel araştırmalara kulak vermek gerekirse; gülmek, insanın ruhsal durumu üzerinde olduğu kadar bedensel rahatsızlıkları üzerinde de iyileştirici etkiye sahip.
Gülümsemek, sahip olduğumuz en kıymetli hazinelerden bir tanesidir. Pozitif düşündükçe bu hayatın içinde vardır, insan ve 'Yaşıyorum!' demenin en keskin kanıtıdır, gülümsemek. Yenilenme, tazelenme, avazın çıktığınca 'umrumda değilsiniz' deme şeklidir. Bazen bir gülümseyiş; gelmişe geçmişe rest, geleceğe güvenle bakıştır.
Canımızı sıkan her şeye 'umrumdışı' deme şeklidir. Tazelenmek, yenilenmek, güvende hissetmektir. 'Paylaşır mıydın tam da şu anda acımı, benimle'deme şeklidir, bazende. Gülümsemek; yan etkileri olmayan, sakinleştirici bir ilaçtır. Yaşamınıza ve evliliğinize mucizeler getiren tesirli bir iksirdir, bazen... İçiniz kan ağlasa da dışarıya belli etmeme şeklidir. Uzaklıkları yakın hale getirmek, küslükleri sona erdirmek, sahtelikleri önemsememek demektir.

GÜLMENİN ANATOMİSİ ÜZERİNE
Felç hastaları üzerinde yapılan araştırmalar gülmenin anatomisi hakkındaki gerçekleri istatistiksel olarak kanıtlamaktadır. Beyinlerindeki 'motor korteks bölgesi' zarar görmüş hastalara gülmeleri istendiğinde gülme eylemini gerçekleştiremiyorlar; ancak komik bir şey duyduklarında gülmekte hiç de zorlanmıyorlar. Bunun yanında beyinlerinin 'bazal ganglia' adı verilen bölgesi zarar görmüş hastalar, kendilerinden istenildiği zaman fiziksel olarak gülme hareketini yapabiliyorlar; ancak gülünç olduğunu düşündükleri bir şeye gülerek yanıt veremiyorlar. İşte bu bulgular, gülmenin beyindeki birbirinden bağımsız iki farklı merkez tarafından kontrol edildiğine işaret ediyor. Bunlardan biri gülmenin 'bilinçli ve fiziksel yönü'nü kapsarken, diğeri 'bilinçsiz ve duygulara bağlı yönü'nü temsil ediyor. Bu ikincisinde hakiki gülme gerçekleşiyor ve komik bir durum karşısında yüz kaslarınız, dudaklarınız ve gözlerinizin etrafındaki kaslar siz farkında olmasanız dahi harekete geçiyor.

'GÜLMEK NE İŞE YARAR?'A CEVABEN
- Gülmek; gerginlik, stres, öfke, kaygı, heyecan ve sıkıntılarınızla başa çıkmak için birebirdir. Tıpkı ağlarken olduğu gibi gülerken de içinize attığınız duygularınız özgürce ifade bulur. Kahkahayla güldükten sonra ferahladığınızı, rahatladığınızı hissedersiniz.
- Kendi kendinizi tüyo almayı ve kendinize gülmeyi başarırsanız, bunu yapmak için başkalarına fırsat vermemiş olursunuz. Size yönelik itirazların da önünü tıkarsınız.
- Tıbbi araştırmaların ortaya çıkardığına göre gülmek bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara karşı sizi daha dirençli kılıyor.
- Gülmek, doğal mutluluk hapı olan endorfin isimli kimyasal maddenin salgılanmasını sağlayarak acı hissinin azalmasını mümkün kılar.
- Başarıya motive olmayı kolaylaştırır.
- Pozitif bir ruh hali kazandıran kimyasal maddelerin daha fazla salgılanmasını sağlar.
- Komik bir söz, bir yazı veya bir olay, beynin iki yarısının da entegrasyonunu sağlar. Sol lob söylenen sözlerin anlamını çözmek üzere işlevselleşirken, sağ lob da duyulan şeyin komik mi değil mi olduğu hakkında yorumlama yapar. Böylece her iki lob da aynı anda çalışmış olur.
- Yaralarınızın daha çabuk kapanmasına yardımcı olur.
- Gülerek belirsizliklere tahammül edebilmeniz ve risk almanız kolaylaşır.
- Mizah yeteneği sizi daha iyi bir iletişimci kılar, daha verimli çalışmanızı sağlar. Özellikle grup çalışmalarında, gülen ve güldüren bir eleman vazgeçilmezdir.
- Sinirlerinizi gevşetir.
- Problem çözerken yeni yollar deneyebilme konusunda size cesaret verir ve yaratıcı fikirlerin yolunu açar.
- İnsanlar kendilerini güldüren kişileri severler. Böylece daha çok arkadaşınız olacaktır.
- Vücuda ‘aerobik’ yaptırır. Vücudun üst kısmındaki tüm kasların, sinirlerin ve organların egzersiz yapmasını sağlar.
- Hayatın kargaşasıyla başa çıkmaya çalışırken ihtiyaç duyduğumuz denge duygusunu size ancak gülmek kazandırır.
- Olaylara farklı ve olumlu bir perspektiflerden bakabilmeyi kolaylaştırır.
- Çevreyle daha kolay iletişim kurulmasını sağlar.
- Gülmek kaçınılmaz olanı kabul etmenizi, beklenmedik olaylarla rahatlıkla yüzleşmenizi ve her türlü güçlüğün üstesinden gelmenizi mümkün kılar.
- Pozitif duyguları öne çıkarırken, öfke, gerginlik ve korku gibi duyguları azaltır.



# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Merve Kaya - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber