Helal sana Adem Başkan!

HIDIR

Dede ile 2014'ün ilk aylarında, isim vermeyeyim, Alanya'nın merkezi bir yerinde faaliyet gösteren bir saat tamircisinde tesadüfen tanışmıştım.

Saatimin biten pilini yenilemek için girdiğim küçücük tamirci dükkanının bir köşesinde adeta Noel Baba gibi oturmuş, benim gibi dükkana girip çıkan müşterilere "Hoş geldiniz evladım", "Güle güle, yine bekleriz evladım" diyordu.

Normalde saat pilimin değişmesi 3 dakikayı bulmazdı ama Hıdır Dede'nin tavırları, güleç yüzü ve insanlara yaklaşımı o kadar hoşuma gitmişti ki, hemen yanına oturuverdim, sohbet etmeye başladım.

Yerel seçime çok az bir zaman kalmış, AKP'nin adayı Hasan Sipahioğlu ile MHP'nin adayı Adem Murat Yücel arasında kıyasıya bir rekabet yaşanıyordu.

87 yaşında olduğunu söyleyen Hıdır Dede'ye oyunu nereye vereceğini sordum, "Tabi ki Adem'e" dedi.

"Neden Adem Başkan?" diye sordum, "Bana çok samimi geliyor. Onu kendi evladım gibi görüyorum" dedi.

İzniyle beraber bir kare fotoğraf çektirdik, o fotoğrafı sosyal medyada "Hıdır Dede'nin tercihi Adem Başkan'dan yana" notuyla paylaştım, elini öpüp saatçiden ayrıldım.

Sonra bir iki kez pil değişimi gibi gerekçelerle yine aynı tamirciye gittim, Hıdır Dede'yi sordum, son dönemde pek uğramadığını söylediler.

"Bizim tanıştığımız o gün tamir için mi gelmişti buraya?" diye sordum, "Yok" dediler ve şu bilgileri verdiler: "Hıdır Dede, Sugözü'nde hayli kötü, yıkık dökük bir barakada yaşıyor. Kendini iyi hissettiği zamanlarda bizim buraya gelir, pili takılan veya tamir edilen saatleri müşteriye götürür, biz de ona bu hizmeti karşılığında cep harçlığı veririz."

Saatlerin tamirini yapan işyerinin sahibi son olarak şunları söyledi: "Biz kendisini çok seviyoruz. Bizim için hiçbir şey yapmasına gerek olmadan maddi yardım yapmak istedik ama 'Haksız kazanç istemem. Ben sizin dışarıdaki işlerinize bakayım, ancak bunun karşılığında bir şeyler alabilirim' dedi."

Bu son bölüm benim için adeta altın vuruş olmuştu.

87 yaşında, boyu hepi topu 1,5 metre civarında, hayli çelimsiz, hayli yaşlanmış olan ama yüzü her zaman gülen Hıdır Dede'nin akşam evine ekmek götürebilmek için bir saat tamircisinde adeta "çırak" gibi çalışması beni ziyadesiyle üzmüş, ancak tanıştığımız gün şahit olduğum gibi, bunu keyifle yapması hüznümü bir parça teselli etmişti.

Sonra seçimler oldu, "Hıdır Dede"nin öngördüğü gibi seçimi Adem Başkan kazandı, birkaç kez elinde erkek ve kadın saatiyle ana caddede koşar adım, başında külahı, ayağında şalvarıyla yürürken gördüm, selamlaştık, sohbet etmek istedim, işleri yetiştirmesi gerektiğini söyleyip yine koşar adım yanımdan uzaklaştı, o kadar.

Bu zaman zarfında aklıma geldikçe saat tamircisinin önünden geçerken içeri baktım, orada olmadığını görünce "Müşteriye gitmiş olabilir" deyip işyeri sahiplerine sordum, "Gelirse bekleyeyim" dedim, uzun süredir gelmediğini söylediler, Hıdır Dede'yi o günden sonra bir daha göremedim.

Ta ki düne kadar...

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'in talimatıyla, geçtiğimiz Ramazan Ayı'nda Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından tespiti yapılan bir evin anahtar tesliminin gerçekleştirildiğine yönelik haber bültenini açtığımda, karşımda Adem Başkan, Hıdır Dede ve eşinin, ellerinde anahtarla çekilmiş pozlarını görünce, bugün 90 yaşına girmiş olan Hıdır Özdemir’i 3,5 yıl sonra yeniden gördüm, mutlu oldum.


Adem Başkan, Hıdır Dede'nin Sugözü'nde olan, duvarları naylonla kaplı, çatısı, kapıları ve pencereleri yıkık halde olan barakasını sıfırdan inşa ederek yenilemiş, anahtarı da bizzat Hıdır Dede'nin yanına giderek elini öpüp teslim etmişti.

Sugözü Mahallesi Çinoğlu Sokak’ta bulunan evinin harabe halde olduğunu, özellikle kış aylarında büyük zorluklar yaşadığını, artık kışları damının akmayacağını, pencerelerinin soğuk geçirmeyeceğini söyleyen Hıdır Dede'nin yüzü, tıpkı bir "çırak" gibi çalıştığı saat tamircisinde tanıştığımız günkü gibi yine gülüyordu.

Ezcümle...

Seçime az bir zaman kala, bizzat bana, "Oyumu Adem'e vereceğim, çünkü onu evladım gibi seviyorum" diyen Hıdır Dede'yi yanıltmayan Adem Başkan'dan ve evin yapılmasında destek veren hayırseverlerden Allah binlerce kez razı olsun.

İşte Adem Murat Yücel'in farkı buradan geliyor.
Dokunmadığı, ulaşamadığı mekan, insan yok!

Hıdır Dede bugün 90 yaşında ve ilk kez barakadan bozma olmayan, sıfır, içi dışı son model, kendine ait bir evde yaşayacak.

Bir "Belediye Başkanı" için bundan daha güzel bir referans olabilir mi, takdir kamuoyunundur, arz ederim.

Başkan Yücel, Hıdır Dede'yi 90 yaşında ev sahibi yaptı.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Alper Kutay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber