Metoroloji’den bir son dakika uyarısı daha!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kent genelindeki farklı bölgelerde 20-25 dakika etkili olan şiddetli yağış ve fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Dün yaşananların ardından Meteoroloji’den bir uyarı daha geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara Bölgesinin güney ve doğusu için gök gürültülü sağanak uyarısında bulundu

İSTANBUL'DA dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak ve dolu, ana arterler ve ara caddelerde  sürücülere zor anlar yaşattı. D - 100 karayolunun bazı noktalarında oluşan su birikintileri, sürücülerin araçlarıyla ilerlemesini zorlaştırdı. Dolu nedeniyle bazı araçların camları kırıldı. Çatılardan kopan parçalar da bazı araçlara zarar verdi. Yağmur ve doluya hazırlıksız yakalanan bazı vatandaşlar metrobüs durakları, üst geçitlerin altları, iş yerleri ve bina girişlerinde yağışın dinmesini bekledi. Bazı vatandaşların da yağış nedeniyle kayarak düşmeleri sonucu yaralandığı görüldü.MARMARA BÖLGESİNDE bugün KUVVETLİ YAĞIŞ BEKLENİYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul ve çevresinde devam eden gök gürültülü sağanak yağışın kuvvetli sağanak olarak devam edeceğini duyurdu.

Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, yurdun kuzeybatı  kesimlerinde devam eden gök gürültülü sağanak yağışların bu Sabah  saatlerinde Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli ve Sakarya çevrelerinde kuvvetli  (21-50 milimetre) olmasının beklendiği bildirildi.

Vatandaşlar, sel, su baskını, yıldırım düşmesi ve ulaşımda aksama gibi  olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

372 şimşek çaktı

Göllenmeler nedeniyle vatandaşlar yürümekte güçlük çekerken, iş  yerlerini su bastı. Vatandaşlar, kendi imkanlarıyla ve itfaiye ekiplerinin yardımıyla suyu boşalttı.  Şiddetli fırtına nedeniyle bazı ağaçların devrilmesiyle yollar  trafiğe kapanırken, bu nedenle bazı araçlar da zarar gördü.

Avrasya Tüneli yoğun yağış nedeniyle, tünel içindeki araçların dışarı çıkamaması nedeniyle Avrupa - Asya yönünde 17 dakika, Asya - Avrupa yönünde ise 11 dakika geçici olarak trafiğe kapatıldı. Yağışlardan E - 5 Avrupa Yakası otoyolu başta olmak üzere, hemen hemen tüm bağlantı yolları ve caddeler olumsuz etkilendi.

Yıldırım düşmesi nedeniyle 2 yangın çıktı. Kağıthane’de plastik deposunda çıkan yangın, itfaiyenin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yine Haydarpaşa Garı’nın kulesine vinç devrilmesi nedeniyle çıkan yangın söndürüldü. Yaralanan bir vatandaş vincin altından çıkartılarak hastaneye kaldırıldı. Şişli Pangaltı’da Ermeni Mezarlığı’nın duvarının çökmesi sonucunda 3 vatandaş yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Yağışla birlikte alarma geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, itfaiye, İSKİ, Yol Bakım, İSTAÇ, Park Bahçeler, Zabıta, afad ve Karayolları ekipleri su baskını ve göllenmelere müdahale etti. Büyükşehir belediyesi su baskınlarına 6388 personel, 1194 araç, 417 motopomp, 786 dalgıç pompası ve ekipman ile müdahale etti. Tramvay seferlerinde zaman zaman aksamalar oldu.  18 Temmuz’da meydana gelen yağış 45 dakikada 50 - 60 kilo yağış bırakırken, dün 20 dakikada fırtına ve doluyla birlikte 30 - 40 kilo yağış kaydedildi.

20 - 25 dakika süren yağışla birlikte lodos yönünden kuvvetlice, aralıklarla fırtına şeklinde esen rüzgâr, hava sıcaklıklarının da 10 derece azalmasına ve mevsim normallerinin altına düşmesine neden oldu. Şiddetli yağış sırasında dakikada ortalama 25 şimşek ve yıldırım görüldü, yağış boyunca toplam 372 adet şimşek ve yıldırım hadisesi gözlendi.

Plastik deposu alev alev yandı

Kağıthane’de sağanak sırasında yıldırım düşen plastik deposunda yangın çıktı. Silahtarağa Caddesi’ndeki bir plastik deposundaki yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Hava ulaşımında aksama yaşandı

Şehirde etkili olan sağanak, hava trafiğini de olumsuz etkiledi. Atatürk Havalimanı’ndaki bazı seferlerde gecikmeler meydana gelirken, bazı uçaklar farklı şehirlerin havalimanlarına yönlendirildi. Türk Hava Yolları’nın Batman-İstanbul uçağı Antalya’ya, Lizbon-İstanbul uçağı İzmir’e, Erzincan-İstanbul uçağı Ankara’ya, San Francisco seferi Ankara’ya, Bişkek-İstanbul seferi Ankara’ya, Bodrum-İstanbul seferi Ankara’ya yönlendirildi. Bazı uçaklar da Bursa Yenişehir Havalimanı’na iniş yapmak zorunda kaldı. Sabiha Gökçen Havalimanı kalkışlı uçuşlar normal seyrinde devam ederken, uçakların inişlerinde gecikmeler yaşandı. Yağışın ve rüzgarın durması üzerine seferlerin normale dönmeye başladığı belirtildi.

Yolcu uçağını bu hale getirdi

Atatürk Havalimanı’nda dün KKTC’ye gitmek üzere havalanan Atlasglobal uçağı, kalkışından kısa süre sonra 5 bin  feette doluya  yakalandı. Uçağın ön kokpit camları çatladı, burun kısmında hasar oluştu. Uçağın pilotu kule ile irtibata geçerek, Atatürk Havalimanı’na  dönüş için izin istedi. Pilotları, taksi yolunda yandaki camlara bakarak başarıyla iniş yaptı. Atatürk Havalimanı’na inmesi gereken 16 uçak, Sabiha Gökçen Havalimanı’na inmesi gereken 7 uçak piste inemeyince, yakıt bitme tehlikesine karşı yakın illerdeki havalimanlarına yönlendirildi.

Yağmur dayanışması

Şiddetli yağmur, dolu ve fırtına araçların yollarda kalmasına neden oldu. Vatandaşlar el birliğiyle araçları hareket ettirmeye çalıştı. Bir minibüs de böyle itilerek harekete geçirildi.

Kapıkule’de dolu camları kırdı

Günlerdir aşırı sıcakların etkisi altında olan Edirne’ye dün Balkanlar üzerinden gelen sağanak yağış Kapıkule Sınır Kapısı’ndan giriş yaptı. Kapıkule Sınır Kapısı ve çevresindeki köylerde etkili olan şiddetli rüzgarın ardından, yaklaşık 10 dakika süren ceviz büyüklüğündeki dolu yağışında ayçiçek tarlaları hasar gördü. Araçlarda maddi hasara neden alan dolu, bir çok aracın camlarının kırılmasına neden oldu. Gurbetçinin camları kırıldı

Yaz tatilini ailesiyle Kahramanmaraş’ta geçirmesinin ardından Almanya’ya dönmek için Kapıkule Sınır Kapısı’na gelen Ali Küpelikılıç, seyir halindeyken Otomobil içerisinde dolu yağışına denk geldiklerini söyledi. Otomobilin camlarının kırıldığını anlatan Küpelikılıç, “Almanya’ya dönmek için yola çıktım, Kapıkule’ye yaklaştığımızda aniden bastıran ceviz büyüklüğünde yağan dolu nedeniyle aracım büyük hasar oluştu. Araç içinde iki kızım korkudan ağladı. Şimdi jandarmaya haber verdim, gelip rapor tutacaklar” dedi.

Kapıkule Sınır Kapısı yolu üzerindeki tesisleri işleten Coşkun Yence de dolu yağışın brandalara ve camlara zarar verdiğini söyledi.

Haydarpaşa’da yıldırım yangını

Haydarpaşa Limanı’nda fırtınada 5 vinç ve 100 konteyner devrildi. Vinçlere yıldırım düştü. Büyük vincin içerisinde kimyasal madde bulunan konteynerlerin üzerine devrilmesiyle yangın çıktı. Alevlerin kısa sürede söndürüldüğü vurgulandı. Yaralanan bir memur tedaviye alındı.

İstinat duvarı çöktü

Şiddetli yağış nedeniyle Şişli Feriköy’deki Ermeni Mezarlığı’nın istinat duvarı yıkıldı. Yoldan geçen 3 kişi yaralandı, göçük altında kalan bir kişi vatandaşlar tarafından kurtarıldı. Şiddetli yağışın başlamasıyla Afetle Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) çalışmalara başkanlık yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, istinat duvarının hemen yapılması talimatını verdi.

Minareler yıkıldı

Şiddetli yağış dolayısıyla Küçükçekmece’de bir caminin  minaresi tamamen yıkılırken, Kadıköy’de de bir caminin minaresinin külahı düştü. Küçükçekmece Kanarya Mahallesi’ndeki Mareşal Fevzi Çakmak Camisi’nin minaresi cami binasının üzerine devrilirken, yaralanan olmadı. Kadıköy’de Haydarpaşa Camisi’nin minaresinin kubbe kısmı da sağanağın etkisiyle devrildi. Kubbenin çevredeki kimsenin üzerine düşmediği bildirildi.

228 ağaç devrildiİstanbul Büyükşehir Belediyesi, kenti akşam saatlerinde etkisi altına alan fırtına nedeniyle 228 ağacın devrildiğini, 88 çatının uçtuğunu bildirdi. Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) verilerine göre Aksaray’da metrekareye 20 kilogram, AKOM’da  metrekareye 25 kilogram, Çavuşbaşı’nda metrekareye 39 kilogram, Yenibosna’da  etrekareye 28 kilogram,            Merter’de metrekareye 32 kilogram, Bostancı’da da metrekareye 17 kilogram yağış düştü.

28 Tem 2017 - 07:23 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber