Üç yeni balık türü keşfedildi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Fakültesi tarafından yapılan çalışma sonucunda üç yeni sazan türünün keşfedildiği bildirildi

RTEÜ'den yapılan yazılı açıklamada, Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Turan, Prof. Dr. Güler Ekmekçi, Araştırma Görevlisi Cüneyt Kaya ve Esra Doğan'ın Fırat Nehri'nde uzun bir çalışma programı yaptıkları belirtildi. Bu çalışmalar sonucu üç yeni sazan türünün keşfedildiği ifade edilen açıklamada, şunlar ifade edildi: "Yeni türlerden Alburnoides Emineae, Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde bulunan ve Fırat Nehri'ne dökülen Beyazsu'dan tanımlanmıştır. Bilinen maksimum standart boyu 7,8 santimetredir. Alburnoides Emineae, Prof. Dr. Davut Turan'ın annesi Emine Turan'a atfedilmiştir. Yeni keşfedilen bir diğer tür olan Alburnoides Velioglui ise Fırat Nehri'nin drenajları olan ve Erzurum'da bulunan Sırlı, Toprakkale ve Karasu çaylarından, Malatya'da bulunan Sultan Suyu'ndan ve Tunceli'deki Pülümür Çayı'ndan tanımlanmıştır. Bilinen maksimum standart boyu 8,8 santimetredir. Alburnoides Velioglui radyografik çekimlerde desteğini esirgemeyen Rize Devlet Hastanesi Yöneticisi Opr. Dr. Hasan Basri Velioğlu'na atfedilmiştir. Diğer tür Alburnoides Recepi, Fırat Nehri'nin drenajı olan ve Gaziantep'te bulunan Merzimen Çayı'ndan tanımlanmıştır. Bu türün bilinen maksimum standart boyu 6,5 santimetredir. Alburnoides Recepi, arazi çalışmalarına önemli katkıda bulunan Recep Buyurucu'ya atfedilmiştir.''

ENDEMİK TÜRLER

Açıklamada, çalışmanın su ürünleri açısından çok önemli bir gelişme niteliğinde olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi: "Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde daha önce 18 yeni tür dünya faunasına kazandırılmış, 3 yeni türün tanımlanması ile bu sayı 21'e yükselmiştir. Türkiye için endemik olan bu yeni türler oldukça geniş bir dağılım alanına sahip olan sazangiller familyasına aittir. Sazangiller omurgalı hayvanlar içerisindeki en büyük familyalardan birisidir ve bu familya 220 cinse ait 2 bin 400'ün üzerinde tür ile temsil edilmektedir."

22 Oca 2014 - 18:14 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber