“Tek Kol” orada saklanıyor

Atatürk Havalimanı saldırısını organize etmekle suçlanan “Tek Kol”’ lakaplı Çeçen terörist Ahmet Recepoviç Çatayev’in, 2010'da AİHM sayesinde Rusya’ya iade edilmekten kurtulduğu ortaya çıktı.

İSTANBUL Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen alçak saldırının orgazanatörü olduğu öne sürülen Çeçen asıllı terörist Ahmet Çatayev'in, 2010 yılında Rusya'ya iadesine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) engel olduğu ortaya çıktı. Rusya'da hapishanede kaldığı süreçte kangren olan kolu kesildikten sonra “Tek Kol” lakabıyla ilgi çekici bir figüre dönüştürülen IŞİD emiri Çatayev'in sır bağlantıları çözülüyor. Çatayev, 14 Temmuz 1980'de o dönem Sovyetler Birliği'ne bağlı olan Çeçenistan'ın Vedeno bölgesinde doğdu. 9600133195 numaralı Rus pasaportu taşıyan Çatayev, Çeçen direnişçiler ile Rusya Ordusu arasındaki savaş başladığında henüz 14 yaşındaydı. 
SAVAŞ İÇİNDE BÜYÜDÜ
Bu nedenle birinci Çeçen-Rus Savaşı boyunca yaşamını Vedeno bölgesinde savaşan aile üyeleriyle birlikte geçirdi. Savaş içerisinde bir çocukluk geçiren Çatayev, daha sonra ailesi ile birlikte Avusturya'ya iltica etti. İsa Umarov'un talimatıyla başlayan ikinci Çeçen-Rus Savaşı'nda Çatayev tekrar Çeçenistan'a döndü. Yakalandığı 2000 yılına kadar Çeçen direnişçiler ile birlikte Ruslara karşı savaştı. 2000 yılında Rusların kontrolündeki Çeçen başkenti Grozni'de cezaevine konulan Çatayev kangren olan kolunun kesilmesinin ardından, aile üyelerinin Rusya Ordusu'na verdiği rüşvetle hapisten kaçarak tekrar Avusturya'ya döndü.  
ÖRGÜTTE HIZLI YÜKLELİŞ 
Çatayev'in 2003 yılından sonra yaşadıkları ise hayli ilginç. Çeçen direnişçiler içerisinde 'sıradan' bir isim olan Çatayev, Dokko Umarov tarafından 2006-2007 arasında Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti'nin feshedilip yerine Kafkasya Emirliği'nin kurulmasının ardından örgüt içerisinde hızla yükseldi. 2011 yılına kadar örgütün Avrupa'daki çalışmalarını takip eden Ahmet Recepoviç Çatayev, Avrupa'nın pek çok ülkesinde gözaltına alındı. Ancak hiç hapiste uzun süre kalmadı. Rusya, 2010 yılında Ukrayna istihbaratı tarafından gözaltına alınıp tutuklanan Çatayev'in iadesini istedi. Ancak AİHM jet hızla bir karar vererek, “İade gerçekleşirse kötü muamele ve işkence yaşanır, hayati tehlike doğar” şeklinde bir karar verdi. AİHM'nin bu kararı üzerine Çatayev'in Rusya'ya iadesi mümkün olmadı ve yaklaşık 5 ay süren bir hapis hayatının ardından tekrar özgürlüğüne kavuştu.
BAŞAKŞEHİR'DE YAŞADI
2011 yılında Rus ajanlarının Kafkasya Emirliği Genel Temsilcisi Hamzad Kod Adlı Berghaz Musaev'i katletmesi, Çatayev'in hayatındaki bir dönüm noktası oldu. Kafkasya Emirliği Genel Temsilcisi unvanı alan Çatayev, sonrasında sıklıkla Türkiye'ye ziyaret etti. Türkiye'de daha çok Çeçenlerin yoğun olarak yaşadığı Başakşehir 1. ve 4.Etap'ta yaşayan Ahmet Çatayev, 2014 yılından itibaren ise Kayaşehir'de ikamet etmeye başladı. Güvenlik birimlerine göre Çatayev, 2011 yılından itibaren Türkiye'de bulunan Movladi Udugov, Ahmet Umarov, İsa Umarov, İnguş Said, Çerkes Abdulaziz ve Dağıstanlı Abdussamed ile birlikte Kafkasya Emirliği'nin genel şurasında yer aldı. 
ARABULUCU OLMUŞ 
2012 yılında bir grup Çeçen direnişçinin Lapota geçidini geçerek Gürcistan'dan Çeçenistan'a girme teşebbüsü üzerine Gürcü istihbaratı tarafından arabulucu olarak bölgeye gönderildi. Bu sırada Gürcülerle Çeçenler arasında çıkan çatışmada 11 Çeçen hayatını kaybetti. Çatayev ise bacağından yaralandı. Ardından bacağını kaybetti. Bu olayın ardından Çatayev, Rus gizli servisi FSB ile ortak çalıştığını iddia ettikleri Çatayev'i tutukladı. Ancak Gürcistan'da Rus yanlısı iktidarın işbaşına gelmesinin ardından serbest bırakıldı. Bu süreç içinde Kafkasya İslam Emirliği'nin de kendi içinde bir mahkeme kurduğu ve Çatayev'i “Genel Temsilcilik” görevinden aldığı öne sürüldü.
ÖMER ŞİŞANİ BAĞLANTISI
Çatayev, Kafkasya Emirliği Genel Temsilciliği görevinden alınmasına rağmen, örgüt içindeki faaliyetlerine devam etti. Örgütün Suriye'deki bağlantılarını sağlamak üzere bu ülkeye gönderildi. Çatayev burada, Ömer Şişani olarak bilinen ve “IŞİD'in Genelkurmay Başkanı” olarak tanımlanan Tarkan Batırashvili ile çalışmaya başladı. Çatayev'in bu isimle ilişkisinin Gürcistan'a dayandığı öne sürülürken, Ömer Şişani'nin IŞİD'e biat etmeden önce yönettiği Ketibetül Muhacirin (Muhacirler Ketibesi) de Kafkas kökenli isimler tarafından destek buluyordu. Pek çok Kafkasyalı savaşçı, 2012 yılından itibaren Ahmet Çatayev ve İsa Umarov tarafından Ömer Şişani'nin emrine verildi. Umarov da o dönem kendi kızını da Suriye'de hızlı yükselen Ömer Şişani ile evlendirdi.
ÇATAYEV TEL AFER'DE SAKLANIYOR
İstanbul'un her köşesini avucunun için kadar iyi bilen ve Kafkasya Emirliği adına Avrupa-Türkiye-Gürcistan üçgeninde yıllarca çalışan Ahmet Recepoviç Çatayev, bir Çeçen direnişçisi iken 2014 yılında ansızın IŞİD militanına dönüştü. Çatayev ile birlikte Kafkasya Emirliği'nin İnguşetya temsilcisi Said de IŞİD'e katıldı. Çatayev, Irak bölgesinde bulunan Kafkasyalı savaşçılarla çalışmaya başladı. Çatayev, bu dönemde pek çok tecrübeli Çeçen savaşçıyı da kendi bağlantılarıyla IŞİD bünyesine kattı. Yaklaşık 200 kişilik tecrübeli bir Çeçen grubuna komuta eden Ahmed Çatayev'in halen Irak'ta olduğu sanılıyor. IŞİD'in içerisindeki Kafkasyalı savaşçıların pek çoğuyla birlikte Musul'a bağlı Tel Afer bölgesinde saklandığı düşünülen Çatayev, aynı zamanda derin istihbari bağlantılara da sahip. İyi derecede Rusça bilen Ahmed Recepoviç Çatayev, Araplarla rahatlıkla anlaşabilecek kadar Arapça, bozuk bir aksana sahip olsa da Almanca biliyor.

05 Tem 2016 - 11:46 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber