Rusya ile yerel para kullanımında ilk adım!

Başbakan Yıldırım'ın, bugün Rusya'ya yapacağı ziyarette gündem ekonomi ağırlıklı olacak. Bu arada tarafların ticarette yerel para kullanması için ilk somut adımın atılması bekleniyor

BAŞBAKAN Binali Yıldırım'ın Rusya ziyaretinin, iki ülke ilişkilerindeki normalleşme sürecini hızlandırması beklenirken, görüşmelerde, Türkiye'ye doğalgaz indirimi sağlanması, Türk Akımı, Rusya'nın bazı tarımsal ürünlere uyguladığı ithalat yasağı ve vize serbestisi gibi konuların ele alınması öngörülüyor.
 
Yapılan derlemeye göre, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in davetlisi olarak bugün Rusya'ya gidecek Yıldırım'ın ziyaretinde, ekonomi önemli gündem maddesi olacak. Yıldırım'a, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan eşlik edecek.
 
Geçen yılın kasım ayında sınırı ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından, iki ülke siyasi ilişkilerinin yanı sıra ticari ilişkileri de Rusya'nın yaptırım uygulama kararıyla olumsuz yönde etkilenmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'yı ziyaretiyle normalleşme sürecine giren ilişkilerin, Başbakan Yıldırım'ın 6 bakanla gerçekleştireceği görüşmelerle yeni bir boyuta taşınması bekleniyor. Görüşmelerde, Türkiye'ye doğalgaz indirimi sağlanması, Türk Akımı, Rusya'nın bazı tarım ürünleri ithalatında uyguladığı yasağının kaldırılması, ticarette yerel para birimlerinin kullanılması ve turizm gibi başlıkların gündeme gelmesi öngörülüyor.
 
İthalat yasağı ön planda
 
Rusya'nın, Türkiye'den ithalat yasağı getirdiği 21 tarımsal üründen, ilişkilerin normalleşmesine bağlı olarak hükümet kararıyla portakal, mandalina, kayısı, şeftali ve erik olmak üzere 5 ürünle ilgili yasak 9 Ekim'de kaldırılmıştı.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınan bilgilere göre, iki ülke arasında yapılacak heyetler arası görüşmelerde, hem karantina birimince patlıcan, biber, nar, kabak ve marul olmak üzere 5 ürüne, hem de hükümetin 11 ürüne yönelik ithalat yasağının kaldırılması konusunun ele alınması bekleniyor.
 
Türk ihracatçısının 150-200 bin tonluk bir kanatlı açığı olan Rusya pazarında daha etkin olabilmesi için Türk heyetinin, Rusya'ya kanatlı ihracatındaki yüksek gümrük vergisi ve kota uygulamalarını gündeme getirerek, düzenlemeye gidilmesini talep etmesi öngörülüyor.
 
İhracat da ithalat da geriledi
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin Rusya'ya geçen yıl 3,6 milyar dolar olan ihracatı, bu yıl ekim ayı itibarıyla 1,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Rusya'dan ithalat ise 2015 yılında 20,4 milyar dolar, bu yılın 10 ayında ise 12,5 milyar dolar oldu.
 
Bu arada, Türk müteahhitleri Rusya'da bugüne kadar 60 milyar doların üzerinde 2 bine yakın projeyi hayata geçirirken, Türkiye, doğalgaz ithalatının yarısından fazlasını Rusya'dan sağlıyor.
 
Yerel para için ilk somut adım
 
Yıldırım'ın Rusya ziyaretine ilişkin Başbakanlık Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada, "Temaslarda ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesi hedefine yönelik girişimlerin değerlendirilmesi ile enerji, tarım, turizm, sanayi ve ulaştırma alanlarındaki ortak projeler başta olmak üzere ikili ilişkilerimizin genel durumu ve bölgesel-uluslararası gelişmelerin ele alınması planlanmaktadır." bilgisine yer verildi.
 
Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmede iki ülke arkasındaki alışverişlerin TL ve Rus Rublesi olarak yapılması yönündeki açıklamalarının ardından ilk somut adım Sayın Başbakanımızın Rusya gezisinde atılacak. Sayın Başbakanımızın talimatı ile Rusya ziyareti boyunca tüm heyetimizin konaklama ve harcamaları Rus Rublesi ile ödenecektir." ifadeleri yer aldı.

05 Ara 2016 - 13:43 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber