PKK'lıların Şengal hatırası

PKK, Şengal Dağı'nda Saddam döneminden kalan karakollara yerleşti

IŞİD örgütünün Musul'un ardından ele geçirdiği Şengal (Sincar) İlçesi'nde, Ezdilere yönelik katliamları sürdürmesi üzerine Kandil Dağı'ndan Şengal Dağı'na gönderilen ve Saddam Hüseyin döneminden kalan karakollara yerleşen PKK'lılar, DHA tarafından görüntülendi. Üslendikleri karakollara PKK flamaları ile Abdullah Öcalan posterlerini asan PKK'lıların sorumlusu Agit Civyan, Şengal Dağı'nda üslenip artık çıkmayacakları ve burada, Suriye'nin Rojava bölgesindekine benzer yeni bir Kanton inşaa edecekleri iddialarının asılsız olduğunu söyledi.
IŞİD’in Ezidilerin yoğun olduğu Musul'a bağlı Şengal (Sincar) İlçesi'ni ele geçirip birçok köyde katliamlarda bulunması üzerine Kandil’deki PKK yöneticileri, silahlı militanlarını kaydırma kararı aldı. Bunun üzerine Suriye'de Kürtlerin denetiminde bulunan Rojava bölgesinden Şengal'e gelen, PKK'nın bu ülkedeki kolu PYD'nın silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) destek olmak ve bölgeden kaçan Ezidilere güvenlik koridoru açmak için gönderilen PKK'lılar, dağda bölgede DHA muhabiri tarafından görüntülendi.
Şengal Dağı zirvesinin yanı sıra eteklerinde bulunan ve daha önce Irak merkezi hükümetine bağlı askerler, peşmergeler ve son olarakta IŞİD'in kullandığı karakol ve straejik noktaları denetim altına alan PKK'lılar, buralara örgütün silahlı kanadı HPG’nin flamalarını astı.
Dağdaki bir çok Ezidi köyünde de ağır silahlarla üslenen PKK'lılar dağın bir çok noktasında tetikte bekliyor. Suriye’deki Rojava bölgesinden gelen YPG ile birlikte zaman zaman IŞİD'in bölgeden tamamen temizlenmesi için ağır silahlarla baskınlar düzenleyen PKK'lılar kaçmaya devam eden Ezidi Kürtleri’nin sağ salim gitmek istedikleri yere ulaşmaları için de köylülerden oluşturdukları milislerle onlara yardımcı olmaya çalışıyor.

PKK'LILARIN ŞENGAL HATIRASI

Şengal (Sincar) Dağı’nın birçok noktasında Peşmergeyle koordineli olarak kontrolü sağlayan ve aralarında suikast silahı kullanan kadınların da bulunduğu PKK'lılar yerleştikleri taştan yapılan kale gibi karakolların önünde hatıra fotoğrafı da çekti. PKK'lılar Saddam Hüseyin döneminden kalan veya terk edilen evlerden bozma karakolların yanı sıra dinlenmek amacıyla üslendikleri binalarda IŞİD'e karşı mevzileniyor. Örgüt üyelerinin ‘Doçka’ olarak bilinen uçaksavarları monte ettikleri kamyonetler ve kullandıkları bir çok araca Abdullah Öcalan posterleri astıkları dikkat çekti. Şengal Dağı zirvesinde Şengal İlçesi ile IŞİD'in bulunduğu köyleri dürbünlerle sürekli izleyen PKK'lılar, zaman zaman IŞİD'e karşı harekete geçerek çatışmalara giriyor.

"ŞENGAL'İ TAMAMEN KURTARMAK İÇİN SAYIMIZ YETERLİ DEĞİL"

Kandil’den Şengal Dağı'na gönderilen PKK'lıların sorumlularından Agit Civyan, Ezidileri IŞİD katliamından kurtarmak için bölgeye gelen YPG'ye destek amacıyla Kandil tarafından gönderildiklerini anlatırken şöyle dedi:
"Koridoru sağlamlaştırmak ve Ezidi halkımızı kurtarmak ve korumak için buraya geldik. Kısa sürede de on binlercesini YPG ile birlikte tahliye ettik."
Şengal Dağı'nın bir tarafında güçlerinin bulunduğunu anlatan Civyan, Şengal ilçe merkezi ile dağın altındaki ovalarda bulunan yerlerde ise IŞİD'in bulunduğunu bildirirken şöyle devam etti:
"Halen köylerde mahsur kalan yüzlerce Ezidi bulunuyor. Birçok köy IŞİD tarafından çembere alınmış durumda. Biz bu çemberi kaldırmak için çabalıyoruz. Ezidilere Müslüman olmaları yönünde baskı yapılıyor. Bu insanlarımızı kurtararak tahliye etmek için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bizim Şengal Dağı'nda ve dağa yakın kesimlerinde bulunan köylülere yardım edebilecek kadar gücümüz var. Mevcut gücümüzle dağa yerleşen insanları koruyabiliriz. Ancak ovadaki köyler ile Şengal ilçe merkezi veya bir bütün olarak Şengal bölgesini kurtarabilecek sayımız yok. Geliş amacımız; ilk etapta halkımızı tahliye etmeye dönüktür. Daha önce burada bulunan silahlı güçler halkı IŞİD'in saldırmasıyla birlikte bölgeyi terk etti. Biz buraya gelir gelmez güvenlik koridoru açtıktan sonra bu koridorun etrafında bulunan köylerdeki IŞİD güçleri temizlemek için küçük gerilla tarzı eylemler ve kapsamlı büyük baskınlar yaptık."
PKK’lı Agit Civyan, çeşitli çevrelerin ‘Türkiye ile anlaşma yaptıkları, sınırda HPG güçlerinin kalmaması için Türk devleti bile buna sanki göz yumduğu, silahlı PKK’lıların Şengal'de kalmasının belli bir anlaşma dahilinde olduğunu” öne sürdüklerini vurgularken şöyle dedi:
“Bunun hiç bir insani yanı yok. Herkesin özellikle de İslami kesimin bunu bilmesi gerekiyor. Ezidiler farklı inanca sahip insanlardır. Kürt, Arap, farklı halklardan da olsa onları korumak, yardım etmek bir insani değer, ahlaktır. Bizim buraya geliş amacımız tamamen bu temeldedir. Bu koridor açılmasaydı Ezidi, Asuri katliamı olmayacak mıydı? 73'üncü katliamın olmasının kime faydası olacaktı. Kendileri bir şey yapamıyorsa biraz insani davransınlar. Bizim Şengal'i tutma, kalma gibi bir derdimiz yok. Burada kalmamızı istemiyorsanız uluslararası güçler de dahil gelin güçlerimizi birleştirelim. IŞİD sadece Ezidiler ve üzerinde tehdit değil, bir virüs mikrop ve bütün dünya halkları için bir tehlikedir. Uluslararası bu terör örgütüne karşı hiç bir uluslararası güç askeri bir girişimde bulunmuyor. Her yerde ‘Hava saldırısı var’ diye propaganda yapıyorlar. Bir kısmı doğru ancak doğru dürüst yapılmıyor bu hava harekatları. Kimi vurdukları belli değil. Arada sivil insanlar ölüyor."
PKK’lı Agit Civyan, IŞİD'e karşı uluslararası bir güç kurulması gerektiğini, bu gücün içinde yer alabileceklerini anlatırken, "Buraya tamamen yerleşip çıkmayacağımızla ilgili söylemlerden vaz geçilsin. Herkes biliyor bizim özgürlük dağlarımız zaten var" dedi.

“KANTON KURMA NİYETİMİZ YOK”

Agit Civyan, bazı kesimlerin PKK'nın Sincar Dağı'nda Suriye'nin Rojava bölgesi benzeri bir Kanton kuracaklarına dair iddialarda bulunduğunu ifade ederken “Bizim gelip burda kalma, üslenme gibi derdimiz yok. Herkes rahat olsun bizim gelip bir toprak parçasını işgal gibi, yeni bir Kanton kurma gibi bir derdimiz yok. Biz sadece insani yardım için buradayız" diye konuştu.

18 Ağu 2014 - 13:19 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber