'Onlar engelli değil özel'

'Dünya Engelliler Günü' nedeniyle Alanya Özgün Kardelen Özel Eğitim Okulu tarafından gerçekleştirilen etkinlikler devam ediyor

 Bu kapsamda 'Özel Aileler Özel Çocuklarını Anlatıyor' konulu bir söyleşi gerçekleştirildi. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ALTSO) düzenlenen söyleşiye, Alanya Özgün Kardelen Özel Eğitim Okulu Kurucusu Psikolog Feridun Özdeş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Alanya Belediye Başkan Adayı Şefik Türktaş, CHP Gençlik Kolları Başkanı Pınar Vural, AK Parti Alanya Belediye Başkan Aday Adayı Kuddusi Müftüoğlu, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Şükran Çalık, çok sayıda üniversite öğrencisi ve öğrenci velileri katıldı. Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Merkez Vali Can Direkçi, Patika Engelsiz Yaşam Gönüllüleri Derneği Başkanı Levent Benal, Saniye Özel ve Emine Soykan özel çocukları ve onlarla nasıl bir yaşam sürdürdükleri konusunda katılımcılara bilgiler verdiler. Önce konuşan Özdeş, Özgün Kardelen Özel Eğitim Okulu olarak, özel ailelerin özel çocuklarını diğer bireylere anlatarak farkındalık yaratmak amacında olduklarını söyledi.
'BAŞKANLARDAN CEVAP ALAMIYORUM'
Söyleşide bulunan siyasilere seslenerek konuşmasına başlayan Saniye Özel de, "Ben kızımla yaşadığım şehirde sokakta veya başka bir yerde nasıl kolay hareket edebildiğme bakarım. Bununla birlikte yolda yürürken herhangi bir sıkıntı yaşamamaya bakarım. Bizim onlardan isteğimiz, özel çocuklarımızın yaşamlarını kolaylaştırabilecek bir şehir yaratmaları. Başkanlara bunlarla ilgili sorular soruyorum. Ama cevap alamıyorum. Başkan olacak kişinin bana cevap verebilmesi için çok çalışması lazım" şeklinde konuştu.
'KIZIMLA SABRETMEYİ ÖĞRENDİK'
Direkçi ise, 19 yaşında engelli bir kızı olduğu ve onunla birlikte nasıl yaşadıklarını anlattı. Direkçi, "Hastalığımızı öğrendiğimizde isyan boyutuna vardık. Ancak zamanla öğrendik ki, yalnız değiliz. Bizim gibi birçok aile var. Önceliğimiz her zaman sağlık oldu. Bunun arayışına girdik ancak arzu ettiğimiz bir sonuca ulaşamadık. Bunun ardından biz de artık çocuğumuzun eğitimine önem vermeye çalıştık. Bu eğitimler ise, zaman ve tabi sabır gerektiriyor. Biz önce kızımla sabretmeyi öğrendik. Daha sonra bizim dünyamıza kendi çevremizi sokmaya çalıştık. Burada ilk olarak sıkıntılar yaşasak da zamanla çok da başarısız olmadığımızı anladık. Bu anlamda her birimize büyük görevler, duyarlılıklar düşüyor. Bu duyarlılığın olması mesele değil, mesele bunu içselleştirememizdir" diye konuştu.
'EN ÖNEMLİSİ FARKINDALIK'
Benal da özel aileler olarak tek endişelerinin 'Bizden sonra çocuklarımıza ne olacak?' olduğunu belirtti. Bu nedenle özel aileler olarak hikayelerinin birbirine çok benzediğine dikkat çeken Benal, "Hastalıkla tanışma, hastalığı kabullenme ve bunun zaman isteyen tedavi süreci. Bizim diğer özel ailelerle olan ortak kaderimiz bu. Farkındalık bu süreçte olması gereken en önemli şeylerden birisidir. Ailelerimiz bu durumlarda hep sıkıntı yaşamışlardır. Bu sıkıntıları en aza indirebilecek aile sayımız ise maalesef az. Bu sıkıntıların başında ne yazık ki, babaların evi terketmesi, maddi, sağlık, ailelerin çocuklarını dışarıya çıkarmamaları, onları kapalı kapılar ardında yetiştirmeleri gibi birçok sorun var. Bu durum Alanya'da ne kadar iyi aşamaya gelmiş olsa da son yıllarda bizler yine de, bu hastalıklardaki yaşam kalitelerini arttırabiliriz" dedi.

04 Ara 2013 - 22:29 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber