O skandaldan sonra Montrö’de revizyon

20 yılda bir gözden geçirilen Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 2016’da günün şartlarına göre revize edilecek. Boğaz'dan geçen Rus savaş gemisindeki füzeli asker skandalını masaya koyacak olan Türkiye, barış dönemlerinde boğazdan silahlı geçişe dair bir yaptırım kararı konusunda diretecek

MONTRÖ Boğazlar Sözleşmesi, 2016'da günün şartlarına göre yeniden masaya yatırılacak. 1936'da imzalanan Sözleşme, 20 yılda bir yeniden gözden geçiriliyor. 2016'daki görüşmeler ise, boğazlarda Rus savaş gemilerinin tehditleriyle şimdiden müzakerelerin başlamasına neden olacak. Rus savaş gemisindeki füzeli asker skandalını not eden Türkiye'nin, Montrö masasına, barış dönemlerinde boğazlardan silahlı geçişe dair bir yaptırım kararını getirebileceği belirtiliyor.

DİLEDİĞİ ÖNLEMİ ALABİLİR

Türkiye'nin Rus savaş uçağını Suriye sınır hattında düşürmesinin ardından Rusya, tehditlerini boğazlara taşırdı. Rus savaş gemisi Caesar Kunikov'un İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında, bir asker omzunda füze ile görüntülendi. Rus savaş gemisinin güvertesindeki “tacizkâr" fotoğrafı “provokatif" olarak nitelendiren Ankara ise Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni hatırlattı. Bu tabloyla Rusya'nın sözleşmeyi ihlal ettiği vurgulanırken, olay “tahrik unsuru" olarak görüldü. Türkiye, Rus gemilerinin boğazlardan geçişi konusunda teyakkuz halini arttırdı. Türkiye, boğazların ve toprak bütünlüğünün tehdit altında olduğunu hissetmesi halinde Rus gemilerine karşı boğazlarda “dilediği önlemi" alabilir.

 

MONTRÖ 2016'DA DEĞİŞECEK

Bununla beraber 20 Temmuz 1936'da imzalanan ve 20 yılda bir gözden geçirilen Montrö, Temmuz 2016'da günün şartlarına göre yeniden masaya yatırılacak. Montrö sözleşmesinde, Türkiye'nin boğazların güvenliğine yönelen tehdit unsurlarına karşı yeni önlemleri gündeme getirebileceği, bu konuda çalışma yürütüldüğü belirtildi. Böylelikle boğazlarda Rus savaş gemilerinin tehditleri Montrö üzerinde şimdiden müzakerelerin başlamasına neden olacak. Rus savaş gemisindeki füze taşıyan asker görüntüsünü not eden Türkiye'nin, Montrö masasına, barış dönemlerinde boğazlardan silahlı geçişe dair bir yaptırım kararını getirebileceği belirtiliyor.

TEHDİT VARSA ENGEL VAR

Montrö, Türkiye'ye, savaş zamanında, savaşan olması yahut kendisini pek yakın bir savaş tehdidi altında sayması halinde tehdit eden ülkenin savaş gemilerini engelleme hakkı tanıyor. Sözleşme uyarınca,savaş zamanında, Türkiye savaşan ise, savaş gemilerinin boğazlardan geçişi konusunda dilediği gibi davranabiliyor.  

08 Ara 2015 - 10:52 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber