MHP’de ‘75/3’ savaşı!

MHP’de, “olağanüstü kurultay” tartışmalarındaki “hukuk savaşı”nda bu kez de genel merkez ile parti içi muhalefet arasında Medeni Yasa’nın “75/3” maddesi atışması yaşanıyor. Genel başkan adaylarından Sinan Oğan, “olağanüstü kurultay” için “ihtiyati tedbir” kararı veren Gemerek ve Tosya Asliye Hukuk Mahkemeleri’nin “tensip tutağı”nda değinilen Türk Medeni Yasası’nın (TMK) “75/3” maddesinin “gerçekte olmadığını ve her iki kararın da aynı elden çıktığını” iddia etti

CUMHURİYET'İN haberine göre; Kararlardaki “75/3”ü de sarı renge boyadı. Oğan’a jet yanıt genel merkezin avukatı Yücel Bulut’tan geldi. Bulut, “Hata, ‘olağanüstü kurultay kararı’ veren ve bu maddeye dayanarak kurultayın olması için çağrı heyetini görevlendiren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin gerekçeli kararında da aynı yanlışın yapılmasından kaynaklanıyor” dedi. 
Genel merkez ile parti içi muhalefet arasında süren “olağanüstü kurultay” tartışmaları ve “hukuk savaşları” her iki taraf arasında ilginç atışmalara da sahne oluyor. Genel başkan adaylarından Sinan Oğan, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin verdiği “olağanüstü kurultay yapılsın” yönündeki karara “ihtiyati tedbir” getiren Gemerek ve Tosya Mahkemeleri’nin “tensip tutanakları”nın fotoğrafını sosyal medya hesabı üzerinden yayınlayarak, tutanaklardaki “TMK’nin 75/3 maddesi” bölümünü de sarı kalemle boyadı. Oğan, “Gemerek ve Tosya Mahkeme kararları aynı kalemden çıkmış. Aynı hata var. TMK 75/3 demişler. TMK’de böyle bir madde yok” iddiasını yöneltti. 
Madde çağrı heyetini görevlendiriyor
Gemerek Mahkemesi’nin tutanağında “Davacının, MHP Gemerek İlçe Başkanı ve Büyük Kurultay Delegesi olduğu, bu hususu belgelendirdiği davayı açmakla hukuki yararının bulunduğu, Ankara 12. Sulh Mahkemesi’nin 2016/280 sayılı kararının TMK’nin 75/3 maddesi uyarınca üç kişiyi genel kurulu toplamakla görevlendirdiği” cümlelerine yer veriliyor. Tosya Mahkemesi’nin tutanağında ise “Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 2016/280 sayılı kararının TMK’nin 75/3 uyarınca kararın temyiz safhasında olduğu, anılan mahkeme kararında aksine bir hüküm bulunmamasına rağmen atanan üç kişilik heyetin kararın kesinleşmesini beklemeden MHP’yi olağanüstü kongreye çağırdığı ve tarih belirlediği” ifadesi yer alıyor. 
Bulut da kararı gösterdi 
Oğan’ın iddialarına jet yanıt genel merkezden geldi. Genel Merkez’in avukatı Bulut da çağrı heyetinin oluşturulmasına karar veren Ankara 12. Sulh Mahkemesi’nin kararının fotoğrafını yayınladı. Bulut, “Hata, ‘olağanüstü kurultay kararı’ veren ve bu maddeye dayanarak kurultayın olması için çağrı heyetini görevlendiren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin gerekçeli kararında da aynı yanlışın yapılmasından kaynaklanıyor” dedi. Bulut’un paylaştığı mahkemenin gerekçeli kararında da “Medeni Kanun’un 75/3. maddesi uyarınca talep edilen gündemle tüzük değişikliği için üç kişilik çağrı heyetinin görevlendirilmesine karar vermek gerekmiş” ifadeleri yer alıyor.

20 May 2016 - 11:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber