MHP kararını verdi! Referandumda 'hayır' diyecek

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Parlamenter sistemden vazgeçmeyiz. Başkanlık referandumunda 'hayır' diyeceğiz. Ama halk ‘Yok arkadaş, ben başkanlığı uygun buluyorum’ derse, buna söyleyeceğimiz bir laf olamaz. Biz Ak Parti'ye değil halk oylamasına destek veriyoruz" dedi

MHP'den başkanlık tartışmalarıyla ilgili flaş açıklama geldi. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, AK Parti’nin başkanlık sistemini de içeren anayasa değişikliği önerisini Meclis’e getirmesi durumunda MHP’nin referandum yolunun açılması için destek verebileceğini yönündeki açıklamaları Ankara'nın gündemine oturmuştu. Bahçeli’ye en yakın isimlerden Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın Habertürk'ten Kübra Par'a konuştu. MHP'nin halk oylamasında hayır diyeceğini açıklayan Yalçın şunları dile getirdi:  
AK Parti Meclis’e başkanlık sistemini içeren yeni bir Anayasa teklifi getirdiği takdirde kesin destekleyecek misiniz? 
Hayır, durum böyle anlaşılmamalı. Öncelikli düşüncemiz ve isteğimiz, Sayın Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlar içerisinde kalması, 104. maddede sayılan görevlerin dışına çıkmamasıdır. Bu isteğimizi yeni ifade etmiyoruz. Diğer partiler tarafından da defalarca tenkit edildiği halde maalesef buna uyulmadı. Uyulmayınca da ülkede Anayasa’nın ihlal edildiği fiili bir durum ortaya çıktı. Bu, yönetim sistemimizde sıkıntılara yol açtı. Şimdi bir taraftan PKK terörüyle, bir taraftan da FETÖ terörüyle mücadele ediyoruz. Dış politikada bir kıskaç içerisindeyiz. Suriye ayrı, Irak ayrı bir dert. Batı’nın bölgeye müdahalesi ortada. Bu vahim tablo içerisinde Türkiye’nin bir de yönetim meselesi ile meşgul edilmemesi gerekir, aksi halde bu hususlarla mücadelede zaafa uğrarız. Bizim söylediğimiz budur. 
Eğer AK Parti’nin Meclis’e getirdiği teklif sizin ilkelerinize ve kriterlerinize uygun olursa ve referanduma gidilmesi için destek verirseniz, o modeli referandum süresince de destekleyecek misiniz? 
Hayır, biz “Parlamenter sistem” diyoruz. Hangi süreçte olursa olsun bundan vazgeçecek değiliz. MHP’nin hiçbir zaman parlamenter sistemden vazgeçtiğini söylemedik. Milliyetçi Hareket Partisi’nin temel görüşü; onarılmış, revize edilmiş, hatta halk diliyle ‘tamir edilmiş’ bir parlamenter sistemdir. Ancak ülkede bir sıkıntı var. Siyaset kurumu bu sıkıntıyı çözemiyorsa TBMM alsın meseleyi önüne koysun ve incelesin, sonra da halkın hakemliğine müracaat etsin. 
Peki, demokratik açıdan ideal bir başkanlık sistemi önerisi gelirse bunu değerlendirir misiniz? 
Hayır, başkanlık sistemini toplum hayatımıza uygun bulmuyoruz. Kurucu liderimiz Alparslan Türkeş Beyefendi, 60’lı yılların sonunda başkanlık sistemini dikkate almış ve kitaplarında da yazmıştı. Rahmetlinin istediği ‘tek Meclis, tek başkan’ modeliydi. Ama daha sonra bu fikrinden vazgeçti. Hatta rahmetli Özal bunu zikrettiğinde karşı çıktı. Bu birikimden yola çıkarak biz parti olarak 1997’den sonra başkanlık sistemi hususunda kapıları kapattık. “Türkiye şartlarına uymaz” dedik. Bu fikrimizi değiştirmiyoruz. 
Başkanlık sistemine kapınız tamamen kapalı mı? 
Evet. Parti olarak biz başkanlık sistemini doğru bulmuyoruz. Ama halk “Yok arkadaş, ben uygun buluyorum” derse, buna söyleyeceğimiz bir laf olamaz. n Referandum sürecinde kendi tabanınız size “Bana ne tavsiye edersin?” diye sorunca ne diyeceksiniz? “Parlamenter sistem” diyeceğiz tabii. Başka ne diyeceğiz... “Başkanlığa ‘Hayır’ deyin, parlamenter sistemi destekleyin” diyeceğiz. 
Referanduma götürüp sonra “Başkanlığa ‘Hayır’ deyin” demenizde bir çelişki yok mu? 
Hayır, hiçbir çelişki yok. Hatta tam tersine takdir edilmeliyiz. Farklı bir düşünce içerisinde olmamıza rağmen, “Dönelim bunu halka soralım” dememizin, halkın hakemliğini kabul etmemizin ne tür bir yanlışlığı olabilir? Mesele kilitlendi. Biz desteği AKP’ye vermiyoruz. Başkanlık sistemine de vermiyoruz. Biz desteği halkoylamasına veriyoruz.. MHP daha önce de bu tür kriz durumlarında devreye girmiş, örneğin 367 krizinde demokrasinin önüne konulan tıkacı kaldırmıştı. Şimdi yaptığımız da bu. “Senin görüşün”, “Benim görüşüm” diye kayıkçı kavgasına gerek yok. Ülkenin geleceğinin tespit edileceği bir konuda halka sorulmasında fayda var. Yarı başkanlık, partili cumhurbaşkanlığı hepsine karşıyız.

23 Eki 2016 - 09:53 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber